pátek 9. března 2018

The real toy story



 Michael Wolf  - německý fotograf žijící v Hong Kongu.

Narazila jsem na jeho fotky v publikaci Word Press Photo 2005. Čínské továrny.


Ubytovna. Na 10m2 bydlí devět lidí. Stejně velký pokoj má náš David, ale místo osmi spolubydlících tam má velkou postel , hromadu oblečení a hned vedle vlastní koupelnu.


Vypadá to, že tady  se menu nevede.





   


Každý den přijde v průměru 25 lidí o nějakou končetinu při výrobě.

V posledních letech se Čína stala  pátým největším vývozcem zboží na světě a má jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik na světě. Obrovský příliv migrujících pracovníků je nutný k uspokojení poptávky ...
Ale co s tím? To vážně nevím. 














16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Strašne. Já dětem (3 a 5) říkám, že další hračky k narozeninám nepotřebují a radši něco užitečného (kolo, batoh). Jasne, že hračky máme, bohužel asi i ty čínské, ale ony ani nejsou oproti tem ferovym, homemade tak pěkný. A ta hrůza okolo....Terka

Jana řekl(a)...

Wow, to je mazec...

Jana Burianová řekl(a)...

Drsný a smutný - a obdivuju odvahu fotografa

Majka řekl(a)...

Uf, to je síla! Za sebe se snažím nekupovat oblečení v korporátech, které většinou šijí oblečení v Asii (otřesné pracovní podmínky lidí), chodím do sekáčů nebo sem tam něco koupím od lokálních výrobců. Zrovna minulý víkend proběhl v Ově bazar, kde 9 lokálních prodejců nabízelo své oblečení. Něco nošené, něco nové, ve výsledku jsem ulovila pár kousků za dobrou cenu. Ta radost :)
Soňo hezký víkend, ráda Vás čtu!

Anonymní řekl(a)...

To je smutné, taky se snažím vědomě nakupovat a víc přemýšlet o tom, odkud co pochází a podporovat lokální výrobce. Děkuji za příspěvek, krásný víkend :) Eva

Anonymní řekl(a)...

www.milionchvilek.cz

Anonymní řekl(a)...

aaaaach

Anonymní řekl(a)...

Ano, podporovat lokální výrobce, bojkotovat nákup zboží z korporátů, které vyrábí v Asii. Pak se jim to nebede vyplácet, továrny zavřou a lidi, kteří pracují v otřesných podmínkách, propustí. To je dobrá cesta. Jenže, pokusili se ti, kteří tuhle cestu podporují, taky podívat trochu dál? Nebo jste si vážně jistí, že když nikdo nebude zboží z Asie kupovat, budou se Ti lidé mít lépe? Nebudou asi pracovat v otřesných podmínkách, to je pravda. Budou mít ale opravdu lepší život? To já tedy opravdu nevím.
Hana

Anonymní řekl(a)...

Ano, ty fotky jsou mazec a pracovní podmínky také. Čína se ale poslední 3 roky začala měnit, své výrobky dost zdražila a přestala nakupovat a zpracovávat druhotné suroviny z Evropy. Je tam lidí jak máku a mladí začínají mít "nové, vyšší nároky" než jejich rodiče, a tak nevím, zda nenakupováním výrobků vyrobených v Číně se jim bude dařit lépe. Začínám o tom pochybovat.
Zdraví Iwka

Anonymní řekl(a)...

Ta poslední informace o končetinách mi vehnala slzy do očí. Příšerné.
V.

kator traktor řekl(a)...

No ty kráso! Díky, využiju.

jelloudesign.blogspot.com řekl(a)...

Premýšľam o tom našom svete zľava, sprava. Stali sme sa nenažratými. Veľké korporácie chcú viac a za menej. My chceme tiež viac za menej a hneď.
Malý podnikateľ, lokálny dodávatelia. Proste veci v malom sú podľa mňa prirodzené.
Pracovník je hoden svojej mzdy. Tí ľudia sú otroci. To, čo dostanú ako odmenu ich len drží v otroctve. Spravodlivé a čestné srdce na tých najvyšších a vplyvných miestach, aby sa spravodlivosť dostala aj k týmto ľuďom v čínskych fabrikách.

Anonymní řekl(a)...

Prosím, mohou mi Ty z Vás, které tady píší o blokování velkých korporací a podpoře lokální výroby, vysvětlit, jak konkrétně to pomůže těm lidem, které vidíme na fotkách z tohoto příspěvku? Jsem si jistá, že když to tady tolik z Vás píše a také se tím ve svém životě řídí (Terka, Eva, Majka, jellouedisgn), tak to určitě máte promyšlené. Zdá se mi, že tady na Sonin blog chdí lidé, kteří o věcech přemýšlí a ne jen papouškují nějaké liberární hesla, bez důkladného promýšlení. takže to určitě promyšlené máte.
Já sama ale vidím situaci pouze tak, že pokud nebudou mít výrobky z korporací odbyt, nebudou se majitelům vyplácet a továrny zavřou. A ti lidé už nebudou pracovat v příšerných podmínkách, nebudou pracovat vůbec a ztratí jedinou možnost výdělku. Proč myslíte, že tam pracují? Přece je tam nikdo nedrží násilím, dělají to proto, že jinou možnost, jak se uživit, nemají. A když o ni přijdou, bude jim líp? No, a pak nezbyde než humanitární pomoc atd, jak už to známe. Nebo myslíte, že se stane něco jiného? Já to vážně nevím a tak bych moc uvítala, kdyby mi ty z vás, co toto prosazují, vysvětlily, jak to vidí. Děkuji.

Majka řekl(a)...

Můj názor je, že dílny určitě nezavřou. Kde by nechávali hadry šít? Kde by našli ještě větší otroky než v chudých zemích Asie? Bojkotem jejich oblečení (hraček atd), dostanou signál, aby zlepšili pracovní podmínky lidí. Věřte mi, že oděvní značky dobře vědí o šířícím se nesouhlasu s tím, za jakých podmínek musí tamní lidé pracovat. Někteří výrobci po skandálech, kdy se zveřejnily fotky z výroby, své "dveře" úplně uzavřeli. Takže shrnuto... jde o to, aby lidé dostali víc zaplaceno, aby měli ochranné pomůcky hlavně při bělení bavlny a dalším barvení, aby makali 8 hodin a ne 14 hodin denně....
Snad se nebude Soňa zlobit, když tady dám tento odkaz :http://www.m-journal.cz/cs/dalsi-modni-znacka-celi-narceni-z-neetickeho-chovani--v-obleceni-ze-zary-se-nasly--vzkazy-propustenych-delniku__s288x13309.html

Yavor design řekl(a)...

A keby tí, čo žijú z prace tých ľudí sa podelili o svoj zisk a dali im mzdu, ktorá je hodna človeka a nie otroka.... Ale to by už asi nebol taký mega výhodný biznis model.A ci sa tým riadim? Áno, kupujem od malých slovenskych výrobcov, všetko, čo sa dá. Inak ja sa vidim ako konzervativec. Od gruntu.

Anonymní řekl(a)...

Tyto články se mi moc líbí. Podle mě je dobře, že na to společnost upozorňuje, když se sníží tržby těm fabrikám, budou se muset zamyslet a vylepšit pracovní podmínky a mzdy zaměstnancům. Nemyslím si, že by hned zavřeli, to by přece neměly zisk už vůbec žádný a to není jejich cílem. Jasně, kdyby zavřeli, tak ty lidi přijdou o jedinou možnost výdělku, já to vidím tak, že jde o upozornění na problém a snahu o to, aby zaměstnanci dostali lepší podmínky. A my to můžeme ovlivnit jen tak, že nebudeme věci z Asie kupovat, neříkám všechno, ale zrovna dětské hračky jsou krásné vyrobené v ČR, na fleru, originální, uplně se mi příčí, že bych měla koupit plastovou hračku pro dítě, kterou někde v Číně vyrobilo taky dítě..někde jsem o tom četla na netu, že taková věc má potom v sobě špatnou energii, pro někoho kravina, mě se tahle myšlenka ale líbí.