neděle 11. března 2018

Co by se MĚLO a NEMĚLO...


...se mi občas vrátí jak bumerang, ale čím jsem starší, umím rychleji myšlenku odpálkovat.

Nemělo by se o víkendu pracovat.
Pracuju trochu v sobotu i v neděli, ale když se nad tím vážně  zamyslím, jestli mi vadí jít kupovat v sobotu kytky a květináče pro klientku  a v neděli zaskočit na jinou stavbu, dořešit pár věcí u montáže , tak opravdu nevadí.

Když je hezky, MĚLO by se jít někam ven. V žádném případě si jít v 11 hodin dopoledne lehnout a spát dvě hodiny.
Když mě se tak moc chtělo.
Ale včera jsem se po dlouhé době hecla a uběhla jsem 8 km !

Myslím, že stačí už jedno velké omezení a to je, že některé věci se dělat MUSÍ ( prát, uklízet, vařit) a je zbytečné se ještě zatěžovat stereotypy, co by člověk měl nebo neměl.

No a když už jsem zmínila to vaření...to mám taky různé životní etapy.
Hanele mi nedávno vyprávěla, jak byla konsternovaná  mojí znojemskou pečení hned po svatbě. Vůbec si znojemskou pečeni nepamatuju, ale je fakt, že jsem prvních 15 let vařila co druhý den.

Pak už jen víkendy.

No a teď se zas vracím k vaření teplých večeří přes týden . Chtělo by to jídelníček po těch letech upgradovat. Navíc jeden strávník s úplně jinými jídelními návyky doma navíc . Naštěstí má rád špagety na mnoho způsobů.

Můj nový objev je spicycrumbs

Hezky nafocené, ingredience nejsou pro mě španělská vesnice,  svižný text. Navíc hezky roztřízené podle štítků.


boxy na stěnu z JYSKU




Další IKEA hacker. Potřebovali jsme levné lampičky, ale bez visícího kabelu.
V Církvi Bratrské mají spoustu šikovných a ochotných lidí. 





pojízdná nástěnka to bude

ááá nový dres











10 komentářů:

Ivana O. řekl(a)...

Hezkej přístup - já dnes dala mini šlofík po obědě, i když krásně svítilo sluníčko a měla jsem jít ven :-) Myslím, že doplnění energie proběhlo srovnatelné a jako bonus mi zmizely pytle pod očima :-)))

Soňa Malinová řekl(a)...

Po minišlofíku jsem pak schopná lámat skály až do večera. A s těmi pytly máte recht. Prostě spánku bychom se neměly bránit v kteroukoliv denní dobu:)

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo,
děkuji za skvělý tip na recepty...teď ještě přesvědčit dítě, že zelenina na talíři je to nejlepší, co může být:)
Veronika

Anonymní řekl(a)...

Soňo já teď vařím přes týden každý druhý den a o víkendu se střídám s mojí mamkou. Do práce si každý den nosím krabičku s obědem neb kantýna je tu nic moc a jiná možnost stravování tu není - tedy je dovoz, ale to je finančně a hlavně žaludečně dlouhodobě neúnosné.

Po obědě si z dětmi o víkendu sednu na hodinku k pohádce a odpočíváme. Pokud se bere práce v domácnosti, tak to dělám hlavně o víkendu. Náhodně jsme jednou narazila na blog Terepie domova, kde radí jak a kdy uklízet. Např. uklid - vytřít, vyluxovat, utřít prach, převléct povlečení atd. dělat každé pondělí - nedovedu si představit, že přijdu z práce kolem 17 hod a ještě dělám tento úklid, abych měla volnou sobotu a neděli na výlety. Raději obětuji víkendová dopoledne a vklidu a pohodě si uklidím domácnost nebo přesunu na jiný den, ale abych každé pondělí uklízela to nejde. Tento systém přišel z USA - tam asi ženské nechodí do práce neb dělat to po pracovní době - nemožné.
Takže za mě lehce pracovní soboty a neděle jsou OK.

Ještě dotaz - potřebuji poradit. Mám doma hrnečky, u kterých uvnitř časem popraskala glazura nebo jsou ošoupané a vykukují z bílé glazury černé šmouhy. Je to v pořádku nebou mám raději hrnečky vyhodit. Nerada bych pila z hrnečků, které jsou nezdravé a můžou dětem ublížit.
Děkuji
T.

Soňa Malinová řekl(a)...

To , jestli je keramika závadná nebo nezávadná, rozhodují atesty glazur , které které by každý výrobce měl mít udělané na krajské hygienické stanici. Bohužel, ne každý do toho chce investovat .Takže pokud jsou popraskané a výrobce nemá na svých stránkách atesty, asi bych už je vyhodila.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za odpověď. Bohužel jsou to reklamní hrnčky nebo hrnečky kupované před několika lety. Takže výrobce neznám a atest určitě mít nebudou. Takže vyhodím - to bude mít drahá polovička radost, že nám z kredence zmizí spousta hrnčků. Kupovat nové asi hned tak nebudu.
Ještě jednou dík
T.

Soňa Malinová řekl(a)...

Tak pokud se jedná o reklamní, tak zas taková škoda to nebude a na českém porcelánu můžete koupit porcelánové hrnky od arch. Pelcla za pakatel.

pafcasim řekl(a)...

Soňo, k té lampičce by se hodil návod :) ;)

A "měla bych" je strašné, souhlas. Pokud dělám, co nemusím, mělo by to být ideálně proto, že chci :)

Hezké dny :)

Soňa Malinová řekl(a)...

To si Pat a Mat udělali sami doma , takže netuším, jak se jim podarilo dat novy cerny vypinac primo do krytu.

Plihalova řekl(a)...

Pro me byt jsem pracovala do vecera a casto i o vikendech jsem proste uklidila i vecer( v noci) abych ve dnech volna mohla s detmi na vylet,prochazku,do kina ...Dekuji za kulturni typy.
Hezke dny.JP