pátek 26. ledna 2018

Dnes moc hezký rozhovor v rádiu

Moderátor Jan Pokorný mluvil s  Jiřím Drahošem.
Na rozdíl od duelu, kde byl profesor evidentně pekelně nervózní, v rádiu byl sám za sebe. S naprostým přehledem mluvil o zahraniční politice, bezpečnosti, školství... mluvil mi z duše. Bohužel rozhovor není v archivu. Jen se dá přehrát na FB Radiožurnálu.

Chvíli jsem koukala na včerejší duel, ale nemohla jsem dokoukat. Úplně jsem chápala jeho nervozitu a křeč.  (já se pokaždé smažím zaživa, když mám něco říct do éteru) .
Nejraději na kandidáty koukám v běžném životě. Jak se o druhých vyjadřují. Jak se chovají k ženám. Jaký zastávají životní styl, postoj ke globálním otázkách.

Ale trochu se bojím, že tohle lidi nezajímá.

Něco Vám musím říct. Před pěti lety jsem volila Zemana. Jeho názory mi byly bližší než od Karla Schwarzenbergra. V těchto volbách nemám pocit, že by se kandidáti diametrálně názorově odlišovali ( pokud nepočítám vazby s některými státy a politickými stranami) .

Ale naprosto odlišný je způsob vystupování.

Těším se, že od zítra bude v médiích klid. Ať to dopadne jakkoliv, mám naději, že se kandidáti jako například pan Pavel Fischer , neztratí .






10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Soňo,krásně jste to napsala.Děkuji. Jsem ráda,že Vás čtu.Valerie

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, hezky jste to, Soňo, napsala, ale nemůžu s Vámi tak úplně souhlasit. Určitě je důležité, jak se kandidát na prezidenta chová v normálním životě, ale není to asi to jediné důležité. Samozřejmě pokud bude situace taková, že budeme moci všichni žít normální životy (a to si jistě všichni přejeme), pak ano. Ale mohou nastat i krizové situace, a pak se bude muzet prezident rozhodovat i pod tlakem - a velkým tlakem třeba. Vemte si, že prezident je např. i vrchní velitel ozbrojených sil. Veřím, že taková situace už nikdy nenastane, a pak samozřejmě máte pravdu a není nutno timto směrem uvažovat. Ale člověk, který, jak sama píšete, není sám sebou, když na něj míří kamery a hučí sál plný hulvátsky se chovajících lidí, nemusí být nutně zárukou, že v ještě větší krizi najednou sám sebou bude. Vámi preferovaného kandidáta jsem zažila na několika akademických sněměch a vím, že na svých názorech rozhodně netrvá, pokud někdo dost razaněji namítá. Tak snad se v tomto změní a slušné chování mu zůsane.
Hana

Soňa Malinová řekl(a)...

V tom máte , Hanko, určitě pravdu. Pro mě už sestavování vlády je trochu krizová situace , kterou M.Z. nezvládá. Mění neustále postoje . Jednou chce 101 hlasů,pak vyhrožuje, že pokud nebude zvolen, 101 hlasů nepotřebuje. Takže budu doufat v konzistentnost J.D. a snad nabere ještě víc sebedůvěry a zdravé razantnosti, svoje postoje prosadit.

Anonymní řekl(a)...

Mě Drahoš nepřesvědčil, takže hlas nedostal. Klobouk dolů před zveřejněním koho jste volila 5 let z,pátky. Já jsem to ve druhém kole vzdala a pod tlakem angíny a své nejistoty jsem nešla - nevěděla jsem komu to hodit, za těch pět let jsem ráda, že jsem to nedala Karlovi a dnes jsem to dala Milošovi. Zemam mě za těch pět let nijak nepřkvapil, vím co od něj čekat.
Pavla

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, pan Zeman vysvětlil na Primě jak je to s tou 101, aby tady po volbách nevznikl totální chaos a aby byla alespoň funkčni vláda, tak ještě ve svém období pokud by volby nevyhrál jmenuje pana Babiše předsedou vlády i bez 101...pokud vyhraje bude 101 po panu Babišovi požadovat a bude to mít s tvorbou vlády těžší....Takže pro mě logické...Pan Drahoš řikal, že sestavením vlády pokud vyhraje v žádném případě nepověří pana Babiše, přestože je vítězem voleb. Dokonce chce zvrátit i třetí možnost pověření sestavení vlády předsedou sněmovny panem Vondráčkem. Z toho jasně vyplývá jeho neznalost a můžete se domyslet o co mu jde...spíše jeho poradcům a vodičům...
Milena

Soňa Malinová řekl(a)...

Mně to logické nepřijde, ale nechci se hádat.Voliči už jsou stejně dávno rozhodnutí.

Anonymní řekl(a)...

https://www.novinky.cz/domaci/461709-drahos-by-babise-nejmenoval-premierem-ani-ve-tretim-pokusu-podle-pravnika-ale-bude-nejspis-muset.html

Soňa Malinová řekl(a)...

A jsme zpátky u toho, že M.Z. svým výrokem apeloval na voliče A.Babiše. Sympatizant Babiše prostě volit Drahoše nebude.

Anonymní řekl(a)...

...já se domnívám, že vítězem podzimních voleb je hnutí ANO a nikoliv pan Babiš jako osoba....
tudíž předseda vlády může být někdo z ANO, kdo není stíhán ani obviněn a nebaží tak zjevně po moci jako AB...a ve změnu na Hradě velmi věřím a přeji si ji, rozhodně slušnost je víc než lhaní a proto volím JD, však on se naučí, jak být prezident, myslím, že nikdo se jako hlava státu nenarodil a pokud ano, musel se učit, jak tuto funkci zvládnout...také jsem dnešní rozhovor na Radiožurnálu poslouchala a byla to dobrá prezentace pana Drahoše jarka

Helena Šilhánková řekl(a)...

Moc hezky napsáno, Soňo. Proč má být varanovi vše odpuštěno, všechna ta strašná propojenost s korupčníky, podvody, neskutečně manipulativní kampaň, hulvátství... a protikandidát najednou musí být pan dokonalý, budeme řešit, jestli náhodou nepůsobí v televizi příliš prkenně, jestli diskutuje správně (tj. tak, jak já si myslím, že se má diskutovat)? Ach jo. Také si myslím totéž ohledně chování vůči Babišovi, chtěla jsem napsat něco podobného,jako Jarka. Je to bezmoc :(.