sobota 13. ledna 2018

Děkuji za všechny názory u minulého příspěvku

Celé odpoledne jsem točila na kruhu. Poslouchala  u toho rádio. Reakce kandidátů na volební výsledky mě potěšily. M.Topolánek a M.Horáček mile překvapili, když okamžitě vyjádřili podporu J. Drahošovi.

Pan Fischer : Po telefonickém hovoru s panem Jiřím Drahošem, který mne ujistil o souhlasném stanovisku v klíčových otázkách, mu vyjadřuji plnou podporu pro druhé kolo prezidentské volby. Doporučuji vám, mým voličům a podporovatelům, abyste udělali totéž.
Děkuji za vaši obrovskou podporu!

Uvidíme, jestli jejich voliči přijdou k volbám i po druhé.
........

Koukám, jak se Klára rozepsala . Celý rok skoupá na slovo a teď tohle :)

Taky jsem chtěla říct, že v jistém smyslu flustraci paní Katky chápu. Z toho je patrné, že média , politici, neumí jednoduše formulovat, vysvětlit, jakou roli má prezident, proč jít k volbám .Vnímám to spíš jako její povzdech, než výtku. 

Ráda bych ještě zkopírovala odpověď Kláry :


Není pravda, že by prezident neměl významné pravomoci. Ono, když jde všechno poklidně, tak jak má, nejsou ty jeho pravomoci zas až tak "viditelné" (i když mně třeba i reprezentace České republiky v zahraničí, jmenování ústavních soudců a tím ovlivnění názorového složení Ústavního soudu, právo veta vůči přijímaným zákonům a v neposlední řadě i neformální, ale významná úloha při utváření politické kultury země, přijdou dost důležité). Zásadní úlohu ale prezident má v okamžiku, kdy se "něco zvrtne" - vnitrostátně zejména ve vztahu k vládě (jmenování a odvolávání předsedy vlády, vlády, přijímání demise...). Už teď je to třeba docela dobře vidět v tom, že prezident tak trochu zkouší natahovat ústavu v tom, zda nechá nebo nenechá vládnout vládu bez důvěry Poslanecké sněmovny. Kombinace špatný předseda vlády, resp. vláda (a tím nemyslím to, že každá vláda má jinou představu o řešení určitých věcných otázek, ale hlavně respektování ústavních zásad a zvyklostí, riziko koncentrace moci atd.) a špatný prezident už je pro zemi problém. Jasně, není vždycky lehké se v tom orientovat, každý má právo na svůj názor a svoje přesvědčení, nemá smysl z odlišností politických názorů dělat nepřekonatelnou bariéru - ale opravdu si myslím, že je součástí zodpovědnosti za svůj život účastnit se rozhodování o tom, jaká bude země, ve které žiju, alespoň tím, že půjdu k volbám. Asi jsem se rozepsala trochu víc, než je vhodné, ale mazat už to nebudu. :-) Zdravím a snažme se trochu. ;-)Klára



Omlouvám se všem, kteří očekávají, že budu na svém blogu bez názoru.Ještě chvilku vydržte, než se přežene druhé kolo voleb.



14 komentářů:

Jana řekl(a)...

No, já jako Fischerův volič půjdu. Byla to moje strategie: v prvním kole Fischer, ve druhém kdokoliv, kdo půjde proti Zemanovi. Soňo, omlouvám se, ale já bych volila aj toho Topola, protože když nic, se na něj aspoň líp dívá, než ... :-)

Monika řekl(a)...

Milá Soňo, těm bezvýznamným kandidátům se říká politické prostitutky. Doporučuji Vám i jiným "objevit" internetové "Svobodné rádio". Monika

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, děkuji za Vaše názory a věřím, že druhé kolo dopadne dobře a na hradě budeme mít slušného člověka, který nás nebude strašit, ale bude nás inspirovat. Je to naše volba, jestli chceme mít jako představitele státu někoho, ke komu budeme vzhlížet, nebo někoho, kdo je v lecčems horší než my, tak se sami nemusíme tak snažit. Jsem ráda, že žiju ve svobodné společnosti a můžu k tomu svým hlasem přispět a inspirovat svoje děti. Učím je, že každý z nás má obrovskou moc a že všechno záleží jen na nich a na jejich rozhodnutí, já inspiruji svoje děti a je pro ně samozřejmé, že jdou vyjádřit svůj názor. To stejné se děje v rodinách, kde se mluví o tom, že jít volit nemá smysl, že se nic nezmění. Pokud někdo v hlavě nosí myšlenku, že se nic nezmění, tak se v jeho životě nic nezmění, protože s tím, aby se něco změnilo nic nedělá. Přeji krásnou neděli. Eva

kašpinka řekl(a)...

Taky jsem byla ráda (a u některých příjemně překvapená), jak ti 4 zareagovali, tak snad to dobře dopadne. Ta ostuda na Hradě je strašná. A ve spojení tohoto prezidenta s tímto premiérem to tu jde opravdu do háje. Už aby to skončilo.
A vůbec nechápu ty ohlasy, že na blogu nemáte vyjadřovat politické názory. Jsem ráda a děkuji, že jste to udělala.

Moniko, opravdu Svobodné rádio? Ten dezinformační spolek napojený na Okamuru a DSSS? Je to smutné, že tomuto někdo věří...


Martina

Monika řekl(a)...

Ok Martino, tak slovenskou Infovojnu, před tím Slobodný vysielač. To vzniklo dost dávno před Okamurou. Už se někdo zamyslel, na co se starší pán s tolika tituly najednou hrne do politiky? Určitě mu nic neschází. Nota bene vystudoval za komunistů a v té době nebylo možné, aby nebyl politicky angažovaný. Spěte dál.

kašpinka řekl(a)...

A Vy jste se zamyslela nad tím, proč se tam chce mermomocí držet zjevně velmi nemocný člověk, kterému už by taky mohlo stačit, co dokázal?

No nic, nebudu tu Soně nadále spamovat, stejně si budeme každá trvat na svém názoru. Hezký den.

Jana řekl(a)...

Z mého pohledu není předchozí článek prezentací politického přesvědčení, ale spíš manipulací a to nikoliv tím, že autorka uvádí, koho bude volit, ale tím, že to zdůvodňuje rozumem (dle této logiky všichni ostatní, kteří volili jinak, tedy rozum postrádají). Nemám to ráda.
S tím, že bych nechtěla číst politická stanoviska nebo očekávala, že je někdo nebude veřejně sdělovat, bude trvale apolitický atd., to nemá vůbec co dělat.


Anonymní řekl(a)...

Víte co mě nejvíc mrzí? Netolerantnost. Když napíšu, že nechci volit neb nemám koho,tak se ozve lavina pobouřených odpovědí,které neustále píšou o tom jak nemám pravdu,jak je současný prezident hrozný,ostudný,sprostý a já nevím co dál. Je mi ztoho zle. Jakmile řeknete jiný názor málem vás ukamenují.
Od roku 89 jsem volila OF, poté ODS a když mě totálně zklamali tak ČSSD,protože pracuji ve zdravotnictví a mám sociální cítění. Všem stranám jsem dala svůj hlas a důvěru. Všechny mě zklamaly. Když vidím dnešní výsledky 1.kola presid.voleb,říkám si, že by většina národa byli tupci bez rozhledu?
P.Drahoš ve svém vyjádření po oznámení výsledků byl samolibý,nepříjemný, bez kapky vtipu. Nebudu ho volit. Ono je totiž něco jiného jednat s vědeckou radou a něco jiného s hlavami států. Nemá na to ten člověk. A navíc, všichni naši prezidenti nebyli dokonalí.Všichni dělali zásadní chyby. Všichni.
Děkuji vám za vaši tolerantnost.
Katka

Martina z Českého ráje řekl(a)...

Hezký nedělní podvečer.Já nikomu jeho přesvědčení neberu a ať se každý rozhodne podle svého rozumu
Volit jsem byla vždy i kdxž to dopadlo jinak než jsem si já představovala.Soni chodím nakukovat,váš blog se mi líbí.Martina

Monika řekl(a)...

Katko, souhlasím s Vámi. Ve všem. Kde se vzal tento pán? Kým nastrčen? Kdo bude ovládat tuhle "loutku"? Ano, sluníčka jsou netolerantní, to je známá věc, nedivte se. A empatie mám také dost. Stejně jako Vy pracuji ve zdravotnictví. Monika

Lenka Hložková řekl(a)...

Svůj hlas jsem dala Horáčkovi. Rozhodovala jsem se mezi čtyřmi u kterých si myslím,že vážně chtějí změnu. Drahoš je rozhodně lepší než Zeman.
Nevadí mi, když někdo říká svůj názor,ale jak ho říká a jak u toho vypadá.
Co používá za slova. Jak může podporovat Babiše, proboha to to lidé neslyší?
Vdyť je to takový výsměch nám všem. Lenka

Mirjanka řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...

Katka je asi moje mladší sestra. Plně souhlasím s jejími slovy:

P.Drahoš ve svém vyjádření po oznámení výsledků byl samolibý,nepříjemný, bez kapky vtipu. Nebudu ho volit. Ono je totiž něco jiného jednat s vědeckou radou a něco jiného s hlavami států. Nemá na to ten člověk. A navíc, všichni naši prezidenti nebyli dokonalí. Všichni dělali zásadní chyby. Všichni.
Nepracuji ve zdravotnictví ani v sociální sféře, ale v podnikatelské sféře. Nevidím jen úzký pruh sluníčka, ale mám národohospodářský záběr, a jsem velký pragmatik. Iwka

Anonymní řekl(a)...

Dovětek.
Ať bude zvolen kdokoli jako prezident, bude to i můj prezident. Slunko bude stále vycházet, chleba nezlevní, MHG nebude častěji jezdit, doplatky na léky budou stále, chodit do práce budu také. Nevidím důvod k nenávisti. Iwka