neděle 10. ledna 2016

Sauna jak ze 70.let


15 km od domu. Dřevěnice obestavěná dřevem, v sauně 110 stupňů sálavého suchého tepla. Ve venkovním bazénu protéká voda z řeky, při ochlazování ležíte venku na lavičkách a koukáte na nebe. V sauně skoro tma, nikdo nemluví. To se mi líbí!

vstupné 120 ,- jak dlouho chcete
espresso  22,-

Vítejte v minulém století!




Finská sauna Komorní Lhotka

Vybudováním finské sauny navázala Komorní Lhotka na svou lázeňskou tradici z předcházejících století. Roku 1880 založil burmistr Adam Walach  vodoléčebné a klimatické lázně na úpatí hory Goduly. Bylo to po vzoru Priessnitzovy metody léčení. Původní stavba s Priessnitzovou metodou léčení v roce 1903 vyhořela a na jejím místě se nyní nachází hotel Premiér. Taktéž se v obci používala léčba bylinnými koupelemi, která se zachovala až dodnes. Bylinné koupele si můžete vyzkoušet v bylinných lázničkách.

Čistota prostředí a kvalita pramenů v roce 1964 vedla skupinu místní organizace Červeného kříže a také hnojnické organizace v čele s obvodním lékařem MUDr. Josefem Rozmanitem k návrhu vybudovat finskou saunu. Pro její umístění bylo zvoleno údolí potoka Stonávky. Na místě dnešní sauny byla přestavěna stará dřevěnice a horská říčka Stonávka využita k napájení bazénů sauny.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Díky za historické okénko :-)

Jirka

Jana řekl(a)...

Týýý jo, to ještě funguje? V té sauně jsem byla naposledy někdy na výšce :-)
J.

Soňa Malinová řekl(a)...

Jani, a je to pořád retro jak bič. Obklad umakart. Dveře ze 70 let.
Jen jsou nové koupelny a skříňky v šatnách.
Doufám,že už nebudou dělat další moderní zasahy.

Unknown řekl(a)...

V Komorní Lhotce je více takových skvostů...doporučuji http://www.bylinnelaznicky.cz/. Opravdu stojí za to a je to asi 3km od sauny.

Anonymní řekl(a)...

Bylinné lázničky taky doporučuju. Jezdíme tam s kamarádkama a je to skvělý relax. Nejdřív bylinková lázeň, pak odpočinek na lůžku a nakonec masáž. Skvělé! A cestou domů zastávka v minipivovaru U koníčka ve Vojkovicích.
Alena

Soňa Malinová řekl(a)...

U koníčka mají skvělé pivo!

Anonymní řekl(a)...

Spomínam si na takúto saunu, na VŠ, na Kamennom mlyne a bol sneh...moja prvá a posledná a bolo fajn.

Indoch řekl(a)...

kdysi jsem přes zimu navštěvovol 1x týdnně, to ticho je vzácné, nikde od té doby jsem nezažil jen v Laponsku. Mají stále i pullitrové podmáslí v kryglu a chleba s tvarohem?

Soňa Malinová řekl(a)...

Mají!