středa 7. října 2015

Podnikání není pro každého

Zásadní článek ( kolik už zásadních u mě bylo!), na který jsem nedávno natrefila.
Je od Evy Urbanové. Bývalé advokátky, nyní majitelky obchodu NILA .( ZDE celý článek)
Rozhodně stojí za čtení.



Každé podnikání prý potřebuje vizionáře, manažera a technika. Nám chybí akutně manažer.


  • Vizionář je ten, kdo má (překvapivě) jasnou vizi, jak má byznys vypadat a jakou cestou se k její realizace půjde. Tuto vizi neustále ladí a testuje a hlavně ji musí srozumitelně formulovat pro ostatní dva. Dokud to neudělá správně, nemá často ani na zmrzlinu a stresuje se, jak manažera a technika uživí. Pokud se mu podaří dostat byznys do solidní formy, ostatní mu začnou trochu závidět, že „nic nedělá, jen sní“, i když nechápou, co to obnáší psychicky zvládat rizika podnikání. Vizionář každopádně kouká minimálně pět let dopředu a z pohledu manažera i technika tak někdy z „blbé pekárny dělá Alcrone“. Vizionář = podnikatel.

  • Manažer tuto vizi praktickými kroky dle plánu vizionáře realizuje, rozděluje práci mezi techniky a obtěžuje vizionáře tím, co je a není možné realizovat, jak rychle a za kolik. Na konci měsíce očekává od vizionáře výplatu, i když se nedaří. Když se daří, očekává vyšší výplatu, či dokonce podíl na zisku. Vizionář manažerovi často přijde jako nerealistický snílek, a technik jako neschopný pracovník. Nebo ne. Každopádně však: Manažer = zaměstnanec.

  • Technik je ten, kdo na rozdíl od vizionáře a manažera „umí“ to, co má podnik produkovat nebo co má podnik udržet při životě, třeba počítat, vést účty, programovat, šít či vařit. Vizionář i manažer jsou na něm závislí a hrozí se dne, kdy odejde. Také technik nekompromisně očekává výplatu. Vize vizionáře technikovi často přijde nerealizovatelná a manažer neschopný. Nebo ne. Každopádně: Technik = taktéž zaměstnanec.
  • 4 komentáře:

    Radka řekl(a)...

    Ten článek jsem před pár dny taky četla. To by si měl fakt přečít každý, kdo podniká. Když nad tím tak přemýšlím, asi nám taky momentálně chybí ten manager:)

    Anonymní řekl(a)...

    ...tapeta, drevo a sivý lem je fakt super !

    Jana řekl(a)...

    Soni, pár týdnu ve firmě, kde dělám a máš takovou školu o tom, jak vypadají všechny tři role, jako nikde. Fakt pecka, jak je vše dokonale propojené. (bez ironie).

    Soňa Malinová řekl(a)...

    Tak snad spojovací článek taky najdu.