neděle 18. října 2015

Klára ( Pondělí) se mě ptala, čím to....

...že už kvůli známkám tolik nestresuju.
Asi mi došlo pár věcí.

Více než milión lidí v ČR podniká. Někomu se daří víc, někomu méně, ale kdybyste se jich zeptali, jestli by chtěli být zaměstnanci, většina řekne, že ne.

Těm, co se daří více a jsou schopni zaměstnat i další, často hledají zodpovědné, čestné, příjemné, pracovité  lidi a mnohem méně hledí na vzdělání. Všechno se dá doučit. Pokud tedy své děti vedeme k těmto hodnotám, s velkou pravděpodobností se v životě uchytí. Buď se dítě  rozhodne samo podnikat a nebo získá práci u živnostníka. Samozřejmě má stále možnost si doplnit vzdělání později a získat pozici, jak ve státní správě nebo firmě.

Všechny důležité věci jako  IT dovednosti, účetnictví,  e- shop, angličtinu, jsem se naučila po škole.

Dovedu si představit, že se Borek vyučí kadeřníkem. Na vybavení by si vydělal v zahraničí manuální prácí. A já mu pomůžu kadeřnictví vybavit. My rodiče můžeme podpořit prakticky , duševně.
Ostatní věci, jako webové stránky nebo účetnictví jsou dostupné zdarma nebo za pakatel. ( např.web wordpress , účetnictví idoklad )

V rúzných coworkingových centrech pořádají mini kurzy, jak začít. Buď jak využít FB nebo základy IT atd atd.




Spousta z nás žen zvládá Word, Excel a jakž takž dokážeme něco najít na internetu. Ale už často nevíme, co je to cloud, hashtag a qr kód. A navíc nám uniká spousta možností, které nám dokážou zjednodušit život (např. nasdílet manželovi nákupní seznam, nemuset si pamatovat všechny hesla, najít vhodný termín pro třídní sraz jedním mailem apod.).


10 komentářů:

LadyBird řekl(a)...

Naprosto souhlasím, přestože učitelka, momentálně na mateřské, musím přiznat, že školní systém se mění jen pozvolna, nestíhá se přizpůsobovat požadavkům doby a mladým zvídavým lidičkám...tudíž škola nemá šanci děti dlouhodobě příliš zaujmout... Osobnost učitele už je druhá věc, zase ne všichni absolventi pedagogické fakulty mají dar rozumět dětem... No a výsledkem jsou pak absolventi naprosto nepoužitelní v praxi... Ti se pak všechno potřebné teprve doučují...

Mirjanka řekl(a)...

Je to přesně tak...potřebovala bych ten nadhled, když otvírám synovu žákovskou...

Soňa Malinová řekl(a)...

Náš starší syn měl štěstí na učitelku. Prvních pět let to bylo nejenom vzdělávání, ale i lekce do života. Úžasný přístup, férové jednání.Díky ní byla ve třídě skvělá atmosféra.

Pondělí řekl(a)...

Soňo, děkuju. Teď to ještě všechno vstřebat uvnitř, přijmout, zklidnit se... :-)

Lucie Konečná řekl(a)...

Ze mě mluví zkušenost. Na gymplu jsem propadala, z češtiny jsem měla 3 (nezaujal mě učitel), přitom český jazyk a literaturu miluju a živím se jí. Syn neudělal napoprvé maturitu, dnes je v Austrálii, studuje, pracuje ... 13tiletou dceru školský systém taky nedokázal zaujmout. Takže pokud ji nedokážu zaujmout ani já, za pár let odchází za bratrem.
P.S. Vysvědčení Stely na konci roku jsem ani neviděla ... nějaká trojka tam byla určitě. Možná i víc. Radši, ať je šťastná.

Anonymní řekl(a)...

Dcéry školský systém tak ničil, že majú ...prejavy dodnes...
A pritom som ignorovala ich známky Vysvedčeni a mi neukazovali tiež ) a žili krúžkami a učili sme sa doma, hlavne s prvou autistickou, len pre to, že ju poznanie bavilo, ale škola ju vzdelávať nechcela, vraj si mám ,,blbca,, dať do osobitnej školy a pritom bola v opačnom pásme IQ , ako IQ pre osobitku...dcéra dodnes hovorí, že peklo už prežila...
Dnes robí až do detailu to čo si vysnívala :-))), históriu, múzejníctvo, archívnictvo , píše, tvorí...hoci v škole z týchto predmetov skoro prepadla...
Druhá je po maturite na brigádach a spamätáva sa z osemročného gympla...chápem, žije v úplne inom svete,odhodláva sa na VŠ...maľuje, spieva, má absolútny sluch a taký zmysel pre čestnosť, že v práci ,,kompániu,, na benzínovej pumpe, kde brigádovala, šokovala...
Keby som vyžadovala dril, dobré známky a ,,pohľadom,, školstva hľadela na svoje deti, tak ich zničím...ja som si neosvojila ani pohľad odborníkov, ktorých sme potrebovali (pre individuálny plán pre dcéry )ale aj pri synovi, autistovi s psych.por...vraj z ,,neho nič nebude,,.. vždy som cítila, kedy to nesedí čo hovori !.. a dobre som urobila, som síce po štúdiu fyziky (na gymply som nemala dobré známky ani z fyz.,ani z mat. )celý čas doma.., ale to čo som v deťoch videla a podporila, a vyučila niečomu, a v čom som ich sprevádzala im vcelku urobilo dobre.. , synovi zachránilo život, nie je v uzavretom režime, ktorý mal nariadený v detstve, keď sme si ho brali z ústavu...je slobodný, uplatňuje sa..a aj dcéry :-)

Indoch řekl(a)...

Absolutní souhlas, mne české školství zdeformovalo a vyrobilo duševního mrzáka. Léta trvalo se z toho dostat, dnes se živím svobodně, pokojně, plním si představy o způsobu živobytí. České školství si osvojilo taktiku, za každou cenu zjistit co žák neumí, ne co umí a jak používá.

Soňa Malinová řekl(a)...

Těžko se to všechno čte.

Anonymní řekl(a)...

To ma mrzí..., všetko dopadlo dobre, ako malo, veľmi dobre, je to v tom matkinom srdci....:-)
Ono robí cestu, po ktorej potom dieťa kráča :-)))))

Anonymní řekl(a)...

Upřímě řečeno nechápu, proč se to tak řeší. Vždycky byli žáci, kterým to ve škole moc nešlo, měli nadání na něco jiného a plánovali stát se automechanikem nebo kadeřnicí. Nikdy nebudou všichni skvělými žáky, jako nikdy nebudou všichni běhat stovku pod dvanáct vteřin, bez ohledu na učitele či trenéra. Podle mě je Borek typický příklad člověka s rozvinutou pravu hemisféru- stačí se podívat, jak maluje. Důležité je, ať něco dělá pořádně a jde si za svým cílem. Je to určitě lepší,být dobrým kadeřníkem, automechanikem, truhlářem, než mít maturitu z nějakého nesmyslného oboru a nevědět, co dál.
Eva