úterý 28. července 2015

Nedívali jste se včera na Vše o mojí matce ?

Získal mraky ocenění.

Estéban tragicky zemřel. Bylo mu čerstvých sedmnáct a poslední řádky v jeho deníku patřily otci, se kterým se nikdy nesetkal, protože matku opustil dřív, než se o existenci svého syna stačil dozvědět. Estébanova matka se proto rozhodne vydat po stopách svého mládí, transvestitu Lolu najít a dodatečně ho spravit o jeho otcovství.   


Začátek filmu je jediný pohopitelný krok matky. A pak už je to jedno velké scifi. Matka Estébana se promění svými postoji ve světici....všeobjímající, odpouštějící, pečující.  Navzdory tomu mě film držel do poslední minuty. Rozhodně stojí za shlédnutí. Krásné záběry.( krásná Cecília Roth) Klidně se za rok podívám znova.


Pedro Almodóvar jako svérázný znalec ženských duší, osudů i všemožných pohnutek, které jimi vláčí a smýkají. U Almodóvara si stále nejsem jistý, zda mám jeho filmy vnímat jako projev nezávislé, volné vlny, anebo zda se jedná pouze o zvláštně pokřivený kýčovitý obrázek podivného světa uvnitř samotného režiséra, který tu ventiluje své podivné duševní pochody, dávná traumata a všechen ten nepopsatelný zmatek, v kterém se jeho mysl musí zmítat. Tady se to projevilo až absurdním způsobem, kdy asi nemá smysl uvažovat o reálnosti postav ani o vysvětlení toho, proč se chovají, jak se chovají. Nicméně, film je to stejně dobrý a bezesporu dost zajímavý. 
( komentář jednoho z diváků)


5 komentářů:

Lucie Konečná řekl(a)...

Můj oblíbený film! Když se na něj dívám znovu a znovu, nikdy nevím, jestli jsem ho pochopila správně. Což vůbec nevadí. V tom je Almodóvar jedinečný!

Jana řekl(a)...

Přesně tak, jeden z fimů, který můžu vidět znovu a znovu....

Dasac řekl(a)...

Taky jsem ho viděla hodněkrát. A hodněkrát si u něj zabrečela. Bylo mi přes dvacet a strašně jsem chtěla být matkou. A ta barevnost! Všechno jsem natírala na fialovo, červeno, modro.. Uff:)

Soňa Malinová řekl(a)...

Vůbec nechápu, že mě čtete. Zatím co vy už máte přečteno , nakoukáno někdy po škole, já objevuju objevené po 40.

Oliver Jones řekl(a)...


At this time it appears like BlogEngine is the best blogging platform available right now. (from what I've read) Is that what you're using on your blog? capitalone.com