středa 26. prosince 2012

První svátek vánoční


(25.12. u švagrové)


Letos mi došlo, že snad mám radši den po Štědrém dnu. Sjede se nás dvanáct , což je dostatečné množství na to, aby se dělaly různé diskusní skupinky a člověk se přesouval dle libosti.
Oblečení méně slavnostní, o dárky až zas tak moc nejde. Nevím proč, ale při Štědrovečerní večeři na mě vždycky padne trochu úzkost. Je to tak slavnostní, až mě z toho berou mory. 

A teď zcela barbarský názor. Kdyby bylo na mě, tak Vánoce mám po americku. Ráno vylezu z postele (červené flanelové pyžamo sice nemám, ale klidně bych si ho pro ten den pořídila), svítí slunce , je den a pod stromkem jsou dárky. Sedím  na gauči a vychutnávám si smršť trhání papírů a výkřiky:,,To jsem přesně chtěééél" . 
Pak si všechny svoje dárky natahám do postele, káva, koláče a chroustám knihu nebo koukáme společně na film. Na oběd nemáme kapra, ale steaky.
 Odpoledne by přišli všichni příbuzní. Večer  bohoslužby, které jsou každý rok na náměstí.


Zkusím příští rok podat návrh, ale obávám se, že to neprojde.





                                         (jeden stůl není v záběru...už je nás zkrátka hodně)
                                                              (omladina)

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...

Dobrý večer Soňo, jednou jsme si vyzkoušeli rozbalování dárků až 25. ráno a byla to velmi příjemná změna. 24. jsme si dali slavnostní večeři a vychutnávali si pohádky, které se normálně kvůli rozbalování dárků nestíhali. No a 25. jsme měli celý den na užívání si dárků a rodinné pohody u pohádek... :-) Rozhodně doporučuji!

Soňa Malinová řekl(a)...

To se mi líbí !
Nejsem pro boření tradic, ale někdy děláme roky něco, co nám úplně nevyhovuje a vůbec nepomyslime na to, ze by to mohlo byt jinak.

Lucie Living řekl(a)...

Zdravím Soňo, my jsme to už zavedli, asi by na to nedošlo, kdyby muž nebyl z holandska, kde to takle mívájí a hlavně jsme začali minulý rok ...malému byly4 a ještě tu změnu nezaznamenal...myslím, že příští rok už by se to měnilo těžko... a můžu dosvědčit, že druhý den je atmosféra přesně taková jak popisujete...rozbalujeme v pyžamech :-) a je pohoda! krásné pohodové dny přeji!

Soňa Malinová řekl(a)...

Zkusím to promyslet, aby jsem do toho zahrnula bráchu s mámou , kteří jsou u nás každý rok.

Ola řekl(a)...

A já jsem takové Vánoce zažila a vůbec se mi to nelíbilo :) Chyběla mi ta slavnostní atmosféra, pěkné oblečení... fotky u stromečku v pyžamech a s rozdrbanými vlasy jsou možná roztomilé u malých dětí, ale ne u mě :-D

Soňa Malinová řekl(a)...

:-)))

Helaovečka řekl(a)...

No my to máme tak napůl. Štědrý večer je klasika, ale nepřeháníme to ani s úklidem, ani dárky, ani s oblečením. A druhý den je pyžamový. To u nás zavedli už rodiče a já to s radostí zavedla i ve své rodině. Nevaříme, jíme zbytky z večeře a jsme celý den zalezlý v postelích a čteme a čteme...a radujeme se z dárků.

Soňa Malinová řekl(a)...

to je hezký zvyk