sobota 7. srpna 2010

Knihy na léto




Je to možné,že už je zase neděle. Nicnedělání se mi protáhlo do dalšího týdne. Ne a ne , nasadit původní tempo. Koupila jsem si další knihy.
Zeptej se táty od Jana Balabána.Škoda přeškoda takového spisovatele. Od Evy Tvrdé Okno do pokoje. Asi to paní myslela dobře ,ale dobré to není.
No a pak jsem našla zakopnutou knihu u botníku od Ivana Krause Snídaně v poledne.Koupila jsme si ji na minulém tripu do Prahy.Postávala jsem na stanici Vltavská a čekala ,až si mě klienti vyzvednou.Na rohu byl antikvariát a kupa hezkých knížek, jenže jsem to neměla jak pobrat.Vyhrál Kraus.Je vtipnej- rozhodně víc než jeho bratr.V knize popisuje začátky kočovného divadla, když s celým spolkem, manželkou a dítětem emigrovali v 68. A pozor !Na straně 53 je zmíňka o Havířovu.O NAŠEM Havířovu!!!

.....Pokoud jde o mne , byl mi už pár let před tím zakázán pobyt v Pardubicích a Havířově, vždy kvůli textu kabaretu....
...pokud jde o Havířov , byl zákaz pobytu dokonce jistým vysvobozením.Město vypadalo architektonicky tak velice rusky, že se člověk občas musel ptát, jestli je ještě pořád v Československu...

Tady bych si dovolila vsuvku. Architektura Havířova se jmenuje SORELA. Zkratka socialistického realismu. Je třeba vidět, pochopit a zamilovat si město,které má uměle vytvořené náměstí uprostřed hlavního tahu městem, ve středu náměstí je gilotina (má to být kašna) a všude spoustu zeleně.Vážně. Jsme město květů a ročně uvalíme za akci Havířov v květech 1 milión korun. Navzdory tomu všemu , bych se nestěhovala ani náhodou.
Doma je doma.

9 komentářů:

Mirjanka řekl(a)...

Znám to...jako učitelka mám volno a momentálně mě zaměstnává jen práce kolem mých dětí a domku a vyhlížení nových příspěvků na vytipovaných blozích (mezi ně patří i Váš)...nějak si s tím množstvím volného času neumím poradit...celý rok člověk lítá jak hadr na holi a pak tolik volna...tím asi naštvu všechny neučitelky a neučitele...možná mi prominou, když řeknu,že mě čeká za 14 dní práce na poli u tchánovců :))) Co takhle psát denně? Díky vám jsem také objevila Hanele!!! To je duše, měla by vydat knihu!!! Zkoupila bych jich horu i pro všechny své známé...

hanele řekl(a)...

Mirjanko (Soňa, promine) díky, při všech těch kapkách, co teď doma máme, jsem za tohle vděčná! Ať žijí učitelky!

Soňa řekl(a)...

Ať žijí spisovatelky!Vidíš Hanele.Už máš dopředu zajištěn odbyt.Taky budu nakupovat na Vánoce tvoje knížky.

Soňa řekl(a)...

Mirjanko, prázdniny Vám moc přeju.A díky za milý komnetář.

Mirjanka řekl(a)...

Máte obě pravdu, konec rouhání :) Ať žijí prázdniny!:))

Anonymní řekl(a)...

A já hanele knížky taky koupím :))) cimi

Anonymní řekl(a)...

Indoch řekl...
Hanele už materiál na sbírku fejetonů má, ilustrace udělá Soňa, holky to se zdá být váš další společný projekt. Koupím metr prvních výtisků.

Soňa řekl(a)...

Až na to,že neumím kreslit,ale Andrea Tachezy by mohla něco čmrknout, co Andy?Já budu dělat ze statutu věřejně známé osoby promo :-)))

Andrea Tachezy řekl(a)...

Nazdááár, jasně jdu do toho :-). Už zase začínám blogově fungovat.