středa 17. dubna 2024

Dárek


Dostala jsem od klientů odlévanou sochu od sochaře Bohumila Kokrdy.

Když jsem ve čtrnácti letech nastoupila na keramickou školu do Bechyně, nenapadlo nás nic lepšího, než hned v září napsat řediteli místní keramičky, že vyrábí kýče a že bychom rádi navrhli nový design pro fabriku. Bylo to na základě výlohy, ve které byly vystaveny  sošky v různých variacích. ( výroba bechyňského závodu Jihokera) 
Hned druhý den se dopis dostal k řediteli naší školy. 

Ležím na posteli a kochám se soškou.

9 komentářů:

Jana řekl(a)...

Taková soška by se mi taky líbila, i když jinak mám k soškám vztah velmi rezervovaný. Muž dostal od tety půlmetrovou Pannu Marii a jsem ochotná ji umístit pouze do venkovní repliky Lurdské jeskyně:-) Jak to dopadlo s tím dopisem, stačilo jim udělat bububu nebo se rozdávaly důtky?

IK řekl(a)...

Vzpominam na svou nactiletou drzou a sebevedomou verzi. Jak ja si to zavidim. Pocit ze dokazu vsechno. Ze muzu.

Soska je krasna, pripomina mu neco z detstvi. Loznice u babicky, naskrobene lozni pradlo a bruselsky lustr.

Ik

Veronika řekl(a)...

Taky si vzpomínám, jak jsme v prváku na střední uměleckoprůmyslové škole měly pocit, že víme, jak by se to umění mělo dělat správně, a že ti naši učitelé nevědí, co je cool. A že dějiny umění není potřeba se učit, může mi být fuk, co kdo namaloval ve středověku. No, nakonec jsem dějiny umění vystudovala na vysoké škole, to už jsem měla pokory více :-).

V něčem je ten pubertální věk skvělý, člověk má pocit, že dokáže cokoliv, a že na něj všude čekají...

A soška je moc krásná! Ale taky bych ji v patnácti neocenila, člověk k docenění klasiky musí dozrát.

Soňa Malinová řekl(a)...

Já bych té Panně Marii dala šanci:)
Museli jsem napsat omluvný dopis.

Soňa Malinová řekl(a)...

IK. Všechny tyhle staré věci, vzpomínky na někoho, vytváří větší pouto a pocit bezpečí. Škoda, že většina lidí napráská do svého bydlení nábytek z lamina imitující dřevo. Je to jako ze škatulky, ale nevyvolá žádné emoce.

Soňa Malinová řekl(a)...

My měli ultra nudného učitele na Dějiny umění,takže jsme ty čtyři roky prospali. Teď doháním vzdělání. Z dějin umění jsem měla na maturitu trojku a to jen protože jsem dostala téma česká gotika .
Je to tak, člověk k tomu musí dozrát.

IK řekl(a)...

Soni, ted se delilo dedictvi po babicce. Chtela jsem jen dve veci: bibli co mela na nocnim stolku a stolecek u ktereho deda vzdycky klimbal. Sice jsme museli prerovnat pul obyvaku ale nakonec tam vlastne padne:) jen teda deti by zatim preferovaly uhledn laminat :)))

PiPi řekl(a)...

No jo,kdo z nas byl v te dobe presvedceny ze postavi lepsi pyramidy at zvedne ruku.Nastesti je nas dost co jsme dozrali jak vino.A spokorneli...a tak to ma byt.❤️

Kamča řekl(a)...

To je pěkný příběh :)