středa 1. února 2023

Na skok...

 ...na klauzury Fakulty umění Ostrava.

Před rokem jsem kontaktovala FUO poprvé. Od té doby jsem v galerii  vystavila  diplomovou práci Anny Treterové, sochy absolventky Sabiny Knetlové . V tomto roce chystám výstavu  Tereze Samko. Nechápu, proč mě to nenapadlo dřív. 

Na klauzurách je opravdu na co koukat a vybírat. Zrovna dnes jsem natrefila na článek ve FORBES o sběratelství umění zaměřené na mladé umělce. Každopádně umění dělá lidem především radost. Nebo aspoň mně jo. Doma máme pár obrazů, fotky, malé grafiky, jednu výšivku. Nic drahého, ale máme k tomu citový vztah. Občas jim změním místo, abych se na ně mohla koukat nově. 

Pokud jste z okolí, tak FUO má otevřeno pro veřejnost do pátku.












...
A teď úplně jiné téma. Posloucháte nějaké zajímavé podcasty? Knihy na pokračování volně k poslechu?
Dřív jsem během práce poslouchala Radiožurnál, ale poslední dobou špatně snáším informace, kdo a jaké zbraně dodá nebo nedodá, kolik lidí umřelo. S Ukrajinou soucítím, ale potřebuju si od toho  odpočinout. 
Takže. Nějaký tip?

24 komentářů:

Andrea Tachezy řekl(a)...

Audioknihy se dají najít i na youtub. Podcastů je hodně na spotify, záleží na tom, co chceš poslouchat. Jsou tam Šatníky, Záložka, Život a dílo, Forbes, Czechdesign....

Anonymní řekl(a)...

Prave posloucham na Youtube Jonas Jonasson-Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel. Nejdriv se mi to zdalo dost potrhle, ale ted se skvele bavim. emili

evulekotule řekl(a)...

Stáhla jsem si z ulozto čtyři audioknihy detektivky od Roberta Galbraitha a ted je postupně poslouchám. Vyhovuje mi to víc než podcasty. Někdy člověk ztratí víc času hledáním toho, na který má zrovna chuť, než samotným posloucháním.
Taky mám ráda postupné poslouchání audioknih na ČR. To čekání na další díl je plné těšení. jako takové malé Vánoce.

Soňa Malinová řekl(a)...

Šatníky miluju a Forbes a Czech design si hned ukládám. děkuji!

Soňa Malinová řekl(a)...

Stoletého staříka jsme poslouchali po cestě na dovolenou a výborné.

Soňa Malinová řekl(a)...

Na CR jsem nenašla aktuálně nic, co by mě zaujalo, ale zainvestuji do nákupu pár audio knih. Možná dám i ten Šikmý kostel. Číst by se mi nechtělo, ale na poslech k práci by to mohlo být fajn.

hana.kubikova řekl(a)...

Poslouchám Markétu Lukaskovou: Příběh, který se opravdu stal. Je trochu svérázná, ale dá se na ni zvyknout. Během voleb pak podcast Dobrovský&Sídlo. Baví mě Co je to za člověka? s antropologem Soukupem a Zuzanou Valkovou. Dlouhodobě pak Bouráníí a jako guilty pleasure Kompot a Stárnoucí milenialy:-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Jéé to jsou krásné tipy. Děkuji. Moje quilty pleasure je 3v1. Poslouchám je při běhání. Oddechovka Buchty a Brambora s vejcem.

Veronika řekl(a)...

Terezu Samko si pamatuju ještě z doby, kdy jako náctiletá a dospívající psala blog free-and-green.blog.cz, kam své práce a texty sdílela :-)
A co se týče podcastů, moc doporučuju podcas Balanc, kde se probírají nejrůznější psychologická témata, vždy s nějakým odborníkem. Je to moc příjemné povídání. Pak mám ráda PÍÁRKO, Pejskárium, NILA podcast, Brain we are, Šatníky,.. Třeba něco vyberete.

Marie Tomšů řekl(a)...

Doporučuji stáhnou si aplikaci "MujRozhlas," dají se tam zpětně poslouchat četby na pokračování, radioknihy, rozhlasové hry, teď aktuálně mám rozposlouchanou Kletbu podle Justiny Lydie Romanské, Okresní město Karla Poláčka, Na cestě s Janis Joplin, Šeptuchy Aleny Sabuchové, za sebou třeba Ivu Pekárkovou S orlem na zádech,Fitzgeraldova Velkého Gatsbyho, Hrabalovo Vita nuova. Všechny doporučuji!

Anonymní řekl(a)...

Také doporučuji "Můj rozhlas", každý díl četby na pokračování má asi 25 min., už jsem si poslechla spoustu knížek, které bych normálně nečetla.
Lenka

Anonymní řekl(a)...

Poslouchám audioknihy (většinou v autě, nebo když o samotě vařím :-), v knihovnách jich mají hodně, ale ne všechno stojí za to. Výborné jsou také četby, rozhlasové hry, nebo třeba pořad Osudy v archivu stanice Vltava. Z audioknih mě v poslední době moc pobavila načtená kniha Benoni Jassika Alaska Joe. Občas jsem při řízení smíchy poprskala čelní sklo auta. A to je to napsáno podle skutečných událostí... A moc oceňuji detektivky J.K. Rowlingové, vydané pod pseudonymem Robert Galbraith. Zatím myslím vyšly coby audioknihy čtyři z nich. Jednoznačně doporučuji tu první, Volání kukačky, i proto, že je nejméně drastická. Ale i ty další jsou kvalitní, propracované postavy, živé dialogy, uvěřitelné zápletky... rozhodně jsou všechny nadprůměné.
Iv.

Anonymní řekl(a)...

K práci mohu vřele doporučit podcast O kousek blíž - podcast s tvůrčími ženami. Nevím, jestli ještě přibývají nové díly, teď jsem dlouho neměla příležitost poslouchat, ale starší jsou dohledatelné na youtube.
Ráda taky poslouchám pořady na rádiu Wave - jak už zaznělo výše, výborný je Balanc, když mám náladu na (alespoň virtuální) cestování, tak si pouštím Casablancu, a protože mám malé děti, tak taky Houpačky nebo Jiné stavy.
Tereza

Anonymní řekl(a)...

A už dvakrát jsem narazila na zmínku o novém podcastu "Po AVU" https://avu.cz/stranka/podcasty. Ještě jsem neslyšela, nicméně téma vypadá zajímavě i v kontextu vašeho posledního příspěvku.
Tereza

PiPi řekl(a)...

Ach,ta dlazba na chodbe fakulty je krasna.

Dana řekl(a)...

Také se připojuji se svým hlasem pro aplikaci Mujrozhlas.cz. Mají to sice trochu nepřehledné, ale např. v sekci Četba na pokračování nebo v Radiotece vždy kvalitní knihy k poslechu, inspirativní, klasika nebo nové objevy. Aktuálně mě velmi zaujala kniha Tančící medvědi.

Mirka Matušková řekl(a)...

Soni, jak uz psali ostatní, nej je Můj rozhlas. Z podcastů Teplické komentáře, Za humny podcast, Záložka, Artcafé, Krása. Deep Talks. 🤓

Anonymní řekl(a)...

Na Audiotéce se můžete přihlásit do Klubu (199 Kč/měs.), a máte hodně knih zdarma, jiné se slevou. Poslouchám denně a mám dobrý pocit, že knihy nekradu.
Z podcastů podle hostů si vybírám rozhovory na Deep talks a Proti proudu. Mohla by vás bavit uzavřená série Plný kecky o duševním zdraví. A abych si udržela "prst na tepu doby" a stačila svým teenagerům poslouchám trendspotting od hospodářek. Díky ostatním za tipy.

Soňa Malinová řekl(a)...

Taky občas poslouchám Trendspotting a mám pocit, že jsem z jiného vesmíru:) Děkuji za další tipy.

Kateřina řekl(a)...

Soňo, díky za váš blog, moc ráda ho už leta čtu.
V poslední době se mě líbila série na podcastu Sádlo a Plný kecky. Nebo podcast Šídlo a Dobrovský. A klasika příběh Paměti národa.

Soňa Malinová řekl(a)...

Paměti národa je úžasný počin. Dokonce mi jednou volala paní, že by chtěli natočit rozhovor s mojí mámou. Ale moje máma by u vyprávění pořád brečela.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, milá Soňo, po spoustě dobrých tipů si ještě dovolím Vám doporučit další literární podcasty TL;DR (jeden z podcastů A2alarmu), HOSTCAST, mojeargo, GOTŤÁK (osmidílný podcast Pavla Klusáka). A samozřejmě zpravodajské Studio N!!! Přeju Vám dost času na poslouchání a děkuji za Váš inspirativní blog. Anna

Soňa Malinová řekl(a)...

Moc díky. Zpravodajské podcasty musím ted na čas vynechat, ale HOSTCAST vypadá slibně!

Liška Ryška řekl(a)...

Podcasty poslouchám až v poslední době. Předtm různé audioknihy nebo rozhlasové hry na youtube...
Podcasty poslouchám na Spotify, hlavně v noci.
Baví mě třeba "Neplecha ukončena," to je pro milovníky Harryho Pottera, rozebírá se tam kapitola po kapitole, teď zrovna už čtvrtý díl Harryho Pottera. Je to příjemný hlas, autorka se někdy věnuje i tematicky některým fenoménům, někdy když narazí na nějakou podivnost, bere si na pomoc anglický originál a pak se vyjasní, proč překladatel překládal, jak překládal... Vždycky v pondělí je nový díl.

TEď je šestidílný pořad Nespavci, už 4 díly vyšly.

Poslechnu si ráda i podcast "Myšlenka na den," někdy tam je něco od papeže Františka, někdy od nějakého teologa apod. Je to krátké a někdy inspirující. Je i extra "Katecheze a kázání papeže Františka." A Tomáš Halík v sootu dává na youtube i na spotify kázání, co poom říká v neděli, podcast se jmenuje "Promluvy od Salvátora."


Nedávno jsem objevila podcast "Paranormální půlhodinka," autorka pro mě má taky docela příjemný hlas, zabývá se různými strašidelnostmi, někdy čte i příběhy z dopisů posluchačů a to jsou často i děti, ale příběhy jsou vždycky docela čtivé, kultivované.

Pak jsou pořady, kde se vedou rozhovory s psychoterapeuty, jako je "Balanc." Další je myslím V sobě," ale už nevím, jestli se mi tak líbil. Taky bylo "Na dřeň." A byla "Hovorna." Ty jsou tam uloženy pořád, ale už se asi nové díly nedělají. A běží "Na dotek Petra Viziny." Občas tam jsou zajímavé rozhovory, podle toho, o co se člověk zajímá, neposlouchám úplně všechny.

Nejskvělejší je "Předvařená bible," to je hodně zajímavý. Vysílá to nějaké komunitní židovské centrum a je to skvostný.

Z historie docela jde "Přepište dějiny" a z politiky "Vlevo dole." Občas jde i podcast Reflexu, který je i na youtube myslím, s tím Čestmírem Strakatým a vždycky jedním hostem, to se jmenuje "Prostor X." Ale nemám ráda podcast "Aréna" deníku N, nějak je mi to protivný a agresivní. Něco se Šídlem mi taky nevyhovovvalo.

Zprávy nesleduju už řadu měsíců, možná rok, ale poslouchám občas ty podcasty. Skoro každý den něco. A ještě poslouchám tradiční pořad Meteor, co dávají v sobotu v 8 ráno. A vzápětí se objeví jako podcast "Meteor." Na webu rozhlasu je taky, tam jsem ho poslouchala předtím, než jsem si začala pouštět Spotify z telefonu.

Spotify stojí měsíčně 150 korun. Mám ta různé playlisty na mejdany, playlist jen s písničkami v nizzemštině, poslouchám i nějaké podcasty v nizozemštině, abych se pocvičila, některé jsou pro cizince, některé jsou pro rodilé mluvčí...

Narazila jsem i na nějaké kunsthistoričky, ale něco mi tam bylo protivný, tak jsem je neposlouchala, už ale nevím, co to bylo. Možná až budu chtít něco o umění, tak něco najdu.