neděle 23. října 2022

Odkud začít?

 Dostala jsem pozvání od Prague coffee festival  do panelové diskuse na téma káva a design.

Hned jsem odepsala, že vůbec. Pak jsem šla do sebe a řekla si, že bych neměla být takový ignorant. Navíc obrovská cílová skupina pro moje drippery. 

Takže tedy jo. S tím, že vezmu keramiku s sebou a bude se prodávat na merch stánku, ať to není takový finanční i časový propal.

Tři dny před odjezdem jsem vytáhla věci z pece a většina pokažená. Ne mojí vinou. Výrobce hlíny přimíchal nějaký bordel do hlíny, který vylezl až po druhém výpalu.

Pokažené zboží dobrá výmluva nepřijet a taky ZNAMENÍ že!

Ale i tak jsme jeli. Autem. D. to celé odřídil. 

Na skok do Veletržního paláce na výstavu ,,V kroužcích dýmu: Portrét moderního umělce ".  Nechyběli slavní kubisté Picasso, Kubišta, Filla.  Stojí za návštěvu. ( v dalším příspěvku dám fotky z výstavy

Diskuse o designu a kávě musela posluchače nudit. Umím být vtipnější a mluvit zajímavěji, ale nějak to nešlo. Mluvčí jsme byli tři, což je vždycky dobré, když někdo neví, co říct, ale zároveň diskuse není plynulá.  

 Dorazila jsem to tím, že jsem řekla, že si lidi výrobu keramiky idealizují. Že to je práce jako každý jiná, někdy monotónní. Že za mojí keramikou nestojí žádná myšlenka nebo příběh. Já jak slyším udržitelný, lokální s příběhem, berou mě mory. Mám potřebu se proti tomu vymezovat, i když zrovna všechno toto moje keramika splňuje.

Samotný festival byl skvělý. Perfektně zorganizované, nesmírně milí  a pečliví organizátoři.  Velký výběr káv, samotných pražíren. Rozhodně si příští rok nenechte ujít. Vstupenky byly  do týdne vyprodané od vyhlášení prodeje. Jo a taky vydali knihu kaváren, kterou si můžete příští týden objednat na jejich e-shopu.




Zpátky doma.
Neděle.
5:50 ...napsala jsem tento článek, jdu zatopit v krbu. 
Chci jít běhat. Odpoledne dohánět pracovní resty. 
D. se chystá na kolový trenažér a taky pracovat.  My si vyhovujeme. Stačí nám vedle sebe být.  

8 komentářů:

Jana řekl(a)...

Určitě to nebylo tak zlé. Já si třeba moc vážím lidí, kteří ze sebe a ze své práce nedělají vědu, ale řeknou to tak, jak to je.

Anonymní řekl(a)...

Je mi líto, že jsem tam nebyla, určitě to bylo dobré!

Anonymní řekl(a)...

Teď jste mne naprosto dostala. O existenci kávového festivalu jsem vůbec neměla tušení. Tak snad příští rok.

Anonymní řekl(a)...

Taky o kávovém festivalu slyším poprvé, Děkuji za všechnu osvětu, kterou nám předkládáte! A.l

petka řekl(a)...

Berou mě mory - to je dobrý frazém. To jsem ještě neslyšela :-) Taky mě berou mory, když je něco s přívlastkem nebo s příběhem nebo vytvořeno s láskou. A to se příběhy živím! Největší mory na mě ovšem jdou, když je to vyrobeno s láskou z tvořeníčka :-)

Soňa Malinová řekl(a)...

Jooo, s láskou. Na to jsem zapomněla. Z toho taky rostu.

Alena řekl(a)...

Výpal nebol zlý, naopak, je to tak krásne s tými čiernymi ďopkami, kropenaté ako vajíčka vtákov:-)
Ak by som mohla skúpim celý výpal:-), alebo ak máš okrem kanvy a šálok ešte niečo, tak chcem, mám záujem:-)
Alena V.

evulekotule řekl(a)...

Pro mne mají po cestování po Jižní a Střední Americe pojmy jako udržitelný a lokální úplně jiný význam. Takovou lokálnost a udržitelnost jakou tu lidé praktikují si většina Evropanů nedovede představit a rozhodně by v tom nechtěla žít.
Ale my Evropani na to slyšíme - všechno se i tady v Jižní Am. prodává západním turistům lépe, když se na to napíše local, traditional, organic, hand-made. Vidím to sama na sobě, jak na ta slova podvědomě slyším.