středa 9. června 2021

Kuchyňská pracovní deska

 Dilema pokaždé když navrhuju kuchyň. A že jsem jich už navrhla.

Mezi čím se s klienty rozhodujeme:

- klasická laminátová deska  38 mm od Egger nebo Kronospan. Jde o nejlevnější variantu. Obvykle nakupujeme v Demosu. 

- deska s ostrou hranou ( IKEA má poměrně velký výběr a to i v tenčím provedení). 

- vysokotlaký laminát ( HPL laminát) 

Kronospan má spoustu krásných barevných odstínů

- kámen 

- umělý kámen 

- přírodní složky ( kámen)  nadrcené a spojené pryskyřicí (například Technistone) 

- dřevěná deska (  IKEA cenově vede)

- keramická deska 





Ukázka vysokotlakého laminátu na lince od  REFORM

Líbí se mi od nich úplně všechno. 



Fotka  desek od EGGER. Dole klasika 38 mm, nad ní ostřejší hrana, nad ní černá deska z řady Egger perfect sence  16 mm a úplně nahoře kompaktní deska HPL laminát 12 mm.

Ještě jsem zapomněla napsat, že volba pracovní desky se taky odvíjí od toho, jestli chce klient dřez přisazený zespodu linky ( obrázek Reform)  nebo položený klasicky na linku.
U podvěsného dřezu se výběr zužuje. Musí to být velmi odolný materiál, aby hrany desky  odolaly náporu vody.
Takže buď: kámen, vysokotlaký laminát , keramika, technistone a nebo umělý kámen ( corian atd) 

A tady se začínáme pohybovat opravdu ve vysokých částkách.
Nejlevnější z těch všech je vysokotlaký laminát, ale i tak počítejte cca s 15  tisíci na malou linku do délky 4 metrů.
Kupodivu přírodní kámen vyjde levněji než umělý  kámen nebo Technistone. 

Momentálně navrhuji tři kuchyně a v každé je něco jiného. Jedna má 16 mm perfect sence, druhá HPL laminát a třetí kámen.
....
Já mám doma 14 let dřevěnou desku a kdybych se o ni lépe starala, tak pořád dobrý. Chtělo by to přebrousit, znovu naolejovat, ale toužím po přisazeném dřezu, odolné a bezúdržbové ploše a tak spořím na úplně nejdražší variantu TECHNISTONE . 
( tento článek není žádná spolupráce, placená reklama








A co máte domy vy? Jak jste s tím spokojeni? 


15 komentářů:

Eva řekl(a)...

Máme doma 7 let vysokotlaký laminát jak v kuchyni, tak v koupelně. Chtěla jsem podsazený dřez i umyvadlo:-). A musím říci, že bych si HLP už nevybrala. Kolem dřezu i umyvadla není stabilní, jemně šupinkuje. Já taky sním o výměně za umělý kámen.

Soňa Malinová řekl(a)...

A nevzpomínáte si, jaká to byla značka? add umělý kámen: doporučuji si připlatit a jít do technistone. Zkoušela jsem na vzorky řezat nožem a spíš člověk zničí nůž než tu desku.

iwik řekl(a)...

mame technistone (v cerne barve) a jsem s nim spokojena moc, dobre se udrzuje, po 10 letech pouzivani stale vypada skvele

Anonymní řekl(a)...

Máme technistone v šedé téměř jednolité lesklé barvě. Byla to jednoznačně největší investice v domě. Ale po i po 15 letech vypadá skvěle. Neskutečně to kuchyni zvedne. Jenom bych si příště vybrala mat a trochu víc "nejednolitou" strukturu. Lucka

Anonymní řekl(a)...

Mám masiv, asi dub z ikea, byl za ranec... A časem dost utrpěl. Snažím se udržovat prostředky z Ikea/y :).. Ale není to úplně ono. Asi by to chtělo zásah stolaře? nebo natěrače? Nehledě k tomu, že jsem vcelku opatrná, nic ostrého, nic horkého.. Ale asi bych neměnila. Nějak nevím za co. Kámen asi přírodní, ale není studený? Mám tedy jen bílou klasiku z Ikea, cca 11 let. Jinak naprostá spokojenost s dvířky, pojezdy, panty.. žádný problém. Lenka z Ovy

Michaela řekl(a)...

Máme dřevo, masiv. I v koupelně kolem umyvadel (a toho jsem se fakt bála a bojím pořád)). Jsme skoro furt všichni doma, je nás 8 a zatím (2 roky) to funguje. Ale dva roky je málo hodnotit.
Kuchyňskou občas přetřeme (osmo), v koupelně zatím ne, tam si nepamatuju čím jsme to natřeli. Skříňka je z Anglické sezóny, koupili jsme ji přírodní, jinak oni doporučují nějaký jejich zatavený nátěr, ale nabízeli jen jednu barvu a tu jsme nechtěli.
Mnohem větší nervy mám z (na mě) velmi drahého, obrovského dubového jídelního stolu. Co ho máme, nesmí děti malovat temteprama ani vodovkama a nejlíp aby ani nejedly a nepily u stolu. V rodině se šesti děti je topraktické:))) máme ho pár měsíců, časem to snad přejde. Zatím se na něj jen vylil rybízový džus, tento se vsákl do prostírání a takto to zůstalo, protože to nikdo nevěděl a neřešil. Nejprve byl vidět flek, ale časem zmizel. Nebo jsem začala blbě vidět.

Anonymní řekl(a)...

My máme už téměř 6 let masivní dub od truhláře. Každý rok přebrousím papírem a napustím (osmo tvrdý voskový olej). Miluju ji a vypadá pořád pěkně. Jinou bych nechtěla :) Alena

Anonymní řekl(a)...

Kuchyňskou desku i stůl máme z dubu 38 mm, před časem mi vadila každá vada na kráse, způsobená
používáním, ale teď mi to je tak nějak jedno, stůl získává patinu, jsou na něm vidět "zákroky"
dětí aj. Co bych vybrala příště jinak je dřez místo svetlého (asi granit) bych volila tmavý, světlý se používáním zabarví. Přeji hezký den, Iva

Michaela řekl(a)...

Jo, tak s tím dřezem to mám úplně stejné, bílý granit je fakt po dvou letech ošklivý. Vybrala jsem ho, protože jsem si říkala, že to bude vypadat skoro jako keramika a že to bude krása, tmavá deska a bílý dřez. No, tak to nevyšlo. Ostatně teda i ta napuštěná deska tmavým voskem (osmo na kuchyňské desky) není úplná výhra, ale nevadí mi to. Občas přetřeme.

Soňa Malinová řekl(a)...

Moc děkuji za všechny Vaše komentáře, zkušenosti.
Vypadá to, že dřevěná deska je v oblibě a já se tomu vůbec nedivím. V jednom návrhu mám béžový granit. Tak to ještě asi přehodnotíme. Masiv natírat tvrdým parketovým olejem. Do koupelny raději masivní dřevo než dýhu. Dýha může nasát vlhkost a časem se odchlipovat.

Soňa Malinová řekl(a)...

add technistone: taky mi přijde lepší matný. Lesk se víc hodí do nějakých rezidencí.
Bílá klasika linka IKEA souhlas. Pár jsem jich realizovala v kombinací s prcky na míru a super.

Anonymní řekl(a)...

Máme desku z technistonu 10 let - barva smetanová - jako nová. Je to držák. Stála dost, ale peněz rozhodně nelituju. Přežije vše - položení hrnce, krájení, děti. Máme v něm drážky u dřezu na odkládání mokrého nádobí. Super. Jediný problém je - že mám podsazený granitový dřez - smetanový - a ten by rozhodně chtěl vyměnit. Té výměny se trochu děsím. Musím koupit úplně stejný - kvůli vyřízlému otvoru.
A pro paní Michaelu - dubový masivní stůl žije s vámi. Máme ho rovněž 10 let, vyrůstali s ním naše děti. Zažil všechno. Je pořád krásný, možná ne bez poskvrny, ale je to taková kronika rodiny. Fleky od ovoce opravdu časem mizí. Tak 2-3x do roka ho poleju olivovým olejem, rozetřu, nechám vsáknout 5 minut, zbytek setřu. Dělá mu to moc dobře. Jiný stůl bych nechtěla.

Soňa Malinová řekl(a)...

Opravdu jsme překvapená, kolik čtenářek má Technistone. V mém okolí lidé ani neví, co to je.

Alena řekl(a)...

Nerezovú linku ikea:-)Ja som punkačka!

Jana Burianová řekl(a)...

Máme desku z hevey:)