sobota 9. ledna 2021

Všude bílo....

...i na na e-shopu .
Při výrobě hlína i glazura dost choulostivá na zašpinění, ale po výpalu držák . Pokaždé před prací musím pořádně vydrhnout kruh, stoly od hnědé hlíny. Nezbývá než točit jednotlivé kolekce ve větším počtu. Poprvé vyrábím keramiku do obchodu ( když pominu zakázku do restaurace a kina Edison) a opravdu se na spolupráci těším. Ne že by už dřív někdo nechtěl prodávat moji keramiku, ale vždycky v tom byl nějaký háček.

- řekli si o tak šílenou slevu, že by to pokrylo sotva náklady na výrobu

- jiní neuvádějí autora . Prostě no name výrobce. Přitom není třeba se bát, že by zájemce nakupoval u mě na e-shopu. Je pro něj výhodnější nakoupit za stejnou cenu v obchodě bez poštovného. Navíc oboustranná propagace je přece i pro prodejce výhodná.

 - a co mě úplně dostává je, že mi někdo pošle pár fotek z pinterestu a zeptá se, jestli bych jim tuto keramiku nevyráběla  pro jejich e-shop. Laskavě uvedou mé jméno.
Jako bych byla nějaký řemeslník v zapadlé  vesnici, který má být vděčný, že dostane práci. 

Tolik ze světa businessu:)











 




6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Rozumím o čem mluvíte Soňo. Já nedavno musela řešit, že obchodník, který si ode mě odkoupil mé produkty k prodeji u sebe v obchodě, odstranil mou značku a přelepil si je svou etiketou,..

A jinak máte pravdu, že by to chtěli ideálně zadarmo a brečí mi do telefonu, že z něčeho ten nájem obchodu zaplatit musí! A taky mají pocit, že mi nabídkou komisního prodeje prokazují bůh ví jakou službu, protože bez nich bych se neuživila :-) Achjoo..

Soňa Malinová řekl(a)...

Tak to by mě echt nakrklo!

Nora Králičí řekl(a)...

Tak toto je opravdu krása! Chápu, že jsem upustila od malování kytiček, tohle je parádní design

Alena řekl(a)...

Nádhera:-)

Jana řekl(a)...

Keramiku moc nemusím, ale když vidím tady tu bílou... Jdu si nastudovat přípravu kávy přes Dip and drink😊 Jinak jednání obchodníků je jeden z důvodů, proč musím pracovat ve státní sféře, mám tak desnou povahu, že bych jim to všechno odkyvala a pak šla žebrat. Obdivuju lidi, co si umí stát za svým a říkat "ne"

Anonymní řekl(a)...

Já osobně mám obchod i tvořím svoje věci a musím říct, že je často na vině špatně nastavená cena u tvůrce. Obecně v Čechách tvůrci svojí praci strašně podhodnocují. Jsou zvyklí si prodávat svoje zboží, když ale chtějí svoje zboží nabídnout do obchodu, musí k tomu mít i nastavenou cenovou politiku. Z mé západní zkušenosti (prodávala jsem v obchůdku s autorskými výrobky v Anglii asi tak před 15 lety a zkušenosti uplatňuji doteď) by měla být sleva pro obchodníka ideálně 50%. Možná se to nezdá, ale není to jen o nájmu, je v tom započteno mnohem více věcí, od propagace, přes prodavačku po účetní a třeba fotky pro prezentaci. Takže za mě, pokud máte pocit, že obchodník chce strašnou cenu, máte špatně nastavenou svojí konečnou cenu a nezohlednila jste v ní velkoobchodní prodej. Doporučuji si o tom něco přečíst, informací o tom jak nastavit správně cenu a co do ní započíst je spousta, stačí trochu googlit. Janča