neděle 3. ledna 2021

Daisy Mrázková

 O tom jak psát a kreslit na VLTAVĚ  . První dva díly jsou hlavně  vzpomínky na dětství, ale ve třetím díle od 15 minuty to nabere grády. Musela jsem si to pustit dvakrát. 

D. Mrázková byla jedna z mála, co  měla smyslový vjem synestesie. (písmena mají svou barvu). Když mi to v dětství říkal můj soused, myslela jsem si, že si vymýšlí. Až v dospělosti jsme zjistila, že to opravdu existuje.

Pokud máte ambice psát nebo ilustrovat, rozhodně stojí za poslech. Pokud nemáte ani jednu z těch ambicí, ale nemáte co poslouchat při práci...taky doporučuji.

To její škrtání slov a vět mi připomnělo moje mazání návrhů. Nikdo nevidí množství smazaného. Kdo neumí mazat, těžko se dobere k něčemu hezkému.

Ve vyprávění se dozvíte i o tom, jak vznikla kniha Můj medvěd Flóra  . 







21 komentářů:

Jana řekl(a)...

Tak presne pro tyhle posty vas blog miluju!.









.







... řekl(a)...

No teda, to je krásný tip, díky moc, pustím si ke kreslení :) . A synestezie - to jsem vůbec netušila, že se to nějak jmenuje. Nedávno jsme si notovali s klukem, který mám tendence být ilustrátorem, že jména mají svoji barvu. Myslela jsem, že mám jména spojená podvědomě i s nějakou vzpomínkou, a vida. Možná ne.

Jana řekl(a)...

My jsme se o barvě jmen bavili s kamarádkou na gymplu. Taky jsem překvapená, že to někdo pojmenoval.

evulekotule řekl(a)...

Já jsme slyšela jen o barvě čísel. Musím být krásné vidět pod písmeny, čísly nebo jmény barvy.

evulekotule řekl(a)...

Ono to škrtání je asi ve všech oborech. I my chemici máme spoustu různých pokusů, měření, analýz, ale publikování v časopise se dočkají jen některé výsledky. Spousta pokusů prostě nevyjde, nebo vyjde tak, že člověk neumí vysvětlit, co to vlastně znamená, nebo poslouží ke zdokonalení experimentu, který se pak publikuje. Za každým publikovaným článkem je většinou hromada práce, která vůbec není vidět.

Soňa Malinová řekl(a)...

Evi, přesně tak. Bezpočet pokusů vede nakonec k výsledku.Mně by zajímalo, jestli mají lidi podobné barvy u jednotlivých písmen a nebo je každý vidí úplně jinak. A jakou barvu má SOŇA.

Ver řekl(a)...

Taky si pamatuju, jak jsem se v prváku na umělecké střední otočila na kamarádku v lavici za sebou a zeptala se jí, jestli taky vidí jména barevně. Řekla, že jo a od té doby jsme si vždycky říkali, které má jakou barvu :-) Díky za informaci o názvu a za odkaz na rozhovor s Daisy, moc se na něj těším.

A jak už tady padlo, taky pro tyto posty Váš blog, milá Soňo, moc ráda naštěvuji.

Anonymní řekl(a)...

Můj muž psal o synestezii disertační práci. Synestezií je spousta druhů a je více rozšířená, než je známo. Ten kdo ji má si myslí, že to tak má každý a není to nic divného a tak o tom nemluví, až třeba později zjistí, že ostatní to nemají, nebo jinak. Můj muž například vidí barevně zvuky - veškeré zvuky, tedy ne jen hudbu, ale i bouchnutí dveří nebo třeba hlasy lidí atd. A Soňo - je to tak, že většina lidí která vidí barvy u písmen vidí různé barvy. Není to tak, že třeba A je vždy a u každého červené.
Alena

Soňa Malinová řekl(a)...

To je tak zajímavé. Zvuky mají barvu!

Atelier Malovaná řekl(a)...

Tak za mně je to "jasné" S žlutá O bílá N světle modrá A červená. Nepřekvapilo by mne, že někdo to vnímá jinak, ale že vůbec, to mě nenapadlo .

julia řekl(a)...

My to máme s bratom rovnako, písmená a čísla majú svoju farbu. A vedeli sme sa dobre pohádať, keď sa nám názory líšili. Dlho som si myslela, že to tak má každý. Sranda je, že aj moja štvorročná dcérka má pre každé číslo svoju farbu

Druhý krok řekl(a)...

SOŇA? Za mě jasná světle modrá s náznaky bílé.
A co jsem začala psát, taky mažu a mažu. A mám pocit, že bych měla víc a důsledněji.

Alena řekl(a)...

Ja som to mala v detstve s menami, videla som ich ako obrázok, dcéra, to má tiež tak ako to písala Alena:-)
Super odkaz, počúvam, top:-)

tualkraplak řekl(a)...

Soňa je žlutá .
Mně vždy zas přišlo divný, že to někdo "nevidí" .
Daisy byla krásná i hodně stará.
Hezké dny .
Kristina (bohužel růžová)

tualkraplak řekl(a)...

a díky za odkaz, už to poslouchám, mám mluvené slovo hodně ráda .
jak tam říká : ze slunce pryč...to mi mluví z duše :D . Podivínka .
mám staženou aplikaci radiožurnálu, ale je špatná, seká se, apod...máte nějakou staženou ? co byste doporučila ?
děkuji, Kristina

Anonymní řekl(a)...

no vida, to by me nenapadlo, ze s tou "barvosleposti" tu budu v mensine :)

kecka zpod komonca řekl(a)...

Úžasné povídání, díky za tip. Nikdy by mě nenapadlo, že by bylo něco takového možné... ale když se zamyslím, já mám někdy problém s větama. Jako by jim chyběl rytmus nebo co (Mně, osobě bez hudebního sluchu), musím je několikrát přepsat, až ten potřebný rytmus najdu....

Jana řekl(a)...

A můj táta je barvoslepý, doslova... Nevidí odstíny barev, ale to je jiné téma 😁

Renata řekl(a)...

Soni, moc děkuji za bezva tip na poslech......jinak vůbec jsem netušila, že něco takového jako barevné vnímaní písmen existuje....člověk se neustále učí :-)

Jana Burianová řekl(a)...

S chutí jsem si poslechla. Vím, že Kandinskij vnímal barvy jako tóny a naopak. Měla jsem žákyni, která to měla taky tak. Vnímala barevné kompozice jako hudbu:)

Jitka řekl(a)...

Synestezie je zajímavá. Někde jsem četla, že je to neurologická záležitost, vlastně nedozrálost některých mozkových okruhů - neoddělilo se vnímání jednotlivých smyslů. A netýká se jen písmen, různí mohou se spojovat jakékoliv smysly. Já mám hlavně tělesné prožitky promítnuté do chutí nebo vůně do barev. Mám ADHD, což je taky neurovývojová záležitost, tak bych řekla, že je to spojené.
Líbí se mi číst, jak to kdo má :)

P.S. Soňa se mi jeví jako zeleno oranžové slovo