středa 16. prosince 2020

Pro všechny, co mají obavy...

...z očkování. V pořadu Českého rozhlasu  Vinohradská 12  

Jednoduše vysvětlené, jak se vakcína vyvinula, jak působí, skvělé příklady.

Zdá se mi neuvěřitelné, že všichni chceme, aby se život vrátil k normálu a přitom 47% Čechů očkování odmítá. 

Pokud máte jen trochu času, prosím, poslechněte si to. Popřípadě přepošlete. Vystavte na svých soc.sítích.

Mimochodem odkaz mi poslal můj starší syn David po cestě domů z Holandska. Už je doma . Živ a zdráv,  i když během těch třech měsíců měl sem tam podivné zdravotní problémy, z kterých jsem se vždycky stačila nejdřív perfektně vyvředit a pak se zas uklidnit.

Mám pocit, že za tu dobu vyzrál o několik let. Mimochodem Holandsko má od včerejška tvrdý lockdown až do 19. ledna. U nich už poslední. Protože na rozdíl od nás vláda spustila očkovací kampaň a lidé se očkovat nechají.

....

Pořád nemáme stromek, napečeno ( jako pokus tady byl, ale první várku jsme vyhodili a druhou snědli) , uklizeno, ale nikoho z nás to nestresuje.

Máme svítící smrkový věnec, který jsem umotala z našeho smrku. Většinu dárků. Balící papíry. 

A pozor. Poprvé v životě jsem si sama nabarvila obočí a jsem nadšená. Tahle dovednost se mnohem víc hodí, než schopnost upéct vanilkové rohlíčky. 

Není nad to si určit sama odstín a tvar. 




22 komentářů:

evulekotule řekl(a)...

Děkuji za odkaz. Poslechnu si ho a budu šířit. Očkovat se nechám, nevidím jiné cesty ven z těch neustálých lockdownů. Chci zase normálně žít a cestovat. Nechci být zavřená doma, z každého setkání mít výčitky svědomí a pořád jen nadávat na vládu.

Teď jsem fakt vděčná za možnost antigenních testů. Půjdeme na ně celá rodina ten den, kdy pojedeme za příbuznými (možná taky nepojedeme, podle výsledku).

Anonymní řekl(a)...

Já čekám na očkování jako na smilování a vůbec k tomu nepotřebuju nic slyšet. Nejvíc se děsím toho, že budeme poslední v Evropě. Hana

Anonymní řekl(a)...

Poslechla, preposlala.. super a dik.. trosku me uklidnil vyklad jak to funguje, bohuzel vzrostla obava jak Pat a Mat zvladnou.. sorry jako. Lenka z ovy..

Soňa Malinová řekl(a)...

No, s naší vládou to půjde všechno pomaleji, ale snad se dočkáme.

Soňa Malinová řekl(a)...

U nás v Havířově antigenní test bez šance. Mají otevřeno jen třikrát týdně. Kapacita na den 300 lidí a město má 80 tisíc lidí.

Nanave řekl(a)...

Myslím, že se očkovat nechám. Nemyslím si však, že se cosi tak zásadního změní... Jsem pesimistka.

hana.kubikova řekl(a)...

Já se očkovat nechám určitě, byť asi vzhledem k věku přijdu na řadu někdy mezi posledními. Přeji hezké svátky.

Maki řekl(a)...

Očkovat se necháme určitě všichni čtyři. Nedají se antigení testy koupit i v lékárně? Nebo si to zase s něčím pletu? Hezké a pohodové svátky.

Anonymní řekl(a)...

Hovořila jsem s kamarádkou lékařkou. Výhrady nemá ani tak k nebezpečnosti vakcíny pro lidi, byť připouští, že pokud by se mohla rozhodnout svobodně (myšleno bez zvažování přínosů pro své okolí a celkově společnost), počkala by cca dva roky, až by byly k dispozici informace o tom, nezpůsobuje-li očkování nežáducí účinky, které se projeví po delší době. Více ji vadí, že ještě údajně není známo, jak dlouho bude očkování proti viru chránit a pesimistické odhady hovoři o pouhých dvou až třech měsících. Opakování očkování by pak už mohla být zátěž pro organismus.
Jinak já jsem taky spíš pro to, enchat se očkovat, nebo ještě lépe, kdyby se nechali očkovat mí rodiče, abych k nim mohla jezdit beze strachu (i s dětmi, protože ty očkovat nebudou).
V drogerii jsem viděla test na protilátky s jehličkou na odběr kapky krve (cena kolem 300,-, ale prý jejich spolehlivost není až tak vysoká a budou zřejmě spíše výhodné pro toho, kdo infekci prodělal...v Německu údajně lze koupit test, kdy vzorek po domacím odběru zašlete do laboratoře a oni oznámí výsledek.
Lea

Anonymní řekl(a)...

Některé nežádoucí účinky se opravdu projeví až v řádu let (myšleno - zatím je vše hodně nové). V mém okolí přibývá lidí s mírným průběhem COVIDu, virus zdá se, s délkou působení slábne. Nechala bych to na jednotlivcích, pro spoustu lidí bude stejně kampaň jen propagandou. Vládu bych ze situace nevinila, okolní země se od naší situace příliš neliší. Snad jen tím, že jsou ekonomicky méně či více vyspělé a proto si mohou dovolit větší či menší kompenzace než ČR. Jinak se situace vyvíjí všude +- podobně jako u nás, první vlna, druhá vlna...atd...nadávání na vládu je prostě národní folklór...nemyslím si ale, že se jakákoliv jiná v této situace chové výrazně lépe a uvědoměleji...Kdo patří do ohrožené skupiny, ať se nechá očkovat spíš dříve....pokud si je jist, že nemoc neprodělal třeba bezpříznakově, jinak jsou to vyhozené peníze....to ale propagátoři očkování příliš neřeší....

Soňa Malinová řekl(a)...

Máte pravdu, že více či méně je to v okolních státech stejné.
Vládu viním z něčeho úplně jiného. My jediní dotujeme podniky premiéra v řádech milionů. To nemá obdoby. Státní schodek ještě před vypuknutím corony byl 40 miliard v době, když byla naše ekonomika na špici.Kdyby ten státní schodek byl díky investicím, neřeknu ani půl slova, ale u nás se nesmyslně rozhazuje. Tohle nemá obdoby od revoluce. Ti politici , co si mastili kapsy před vládou ANO, jsou slabý odvar proti Babišovi. Gigant Agrofert pomalu a jistě skupuje naši zemi za naše peníze

Anonymní řekl(a)...

Ne, nenechám se očkovat. Než se vyvine a odzkouší vakcína, a pak jí schválí SUKL (nestačí mi, že to řekli v Americe nebo Velké Británii), ono to netrvá 4 měsíce ani 10 měsíců. Mnohdy je to v řádu let. Klidně se nechtě naočkovat, možné důsledky si ponesete vy sami. Bude to váš problém. A pak, Češi nadávají na vše, ale nezajímají se jaké dávky případně jakou podporu a pokuty dostávají v jiných státech za porušení nařízení. Nelíbí se vám u nás doma, běžte podnikat jinde. Možná se budete divit.

Anonymní řekl(a)...

Pro mě ani tolik ne, ODS se napakovala v devadesátkách tak, že to už je v podstatě nezopakovatelné, další střídající se vlády ODS a ČSSD vesměs udržovaly to, co tady nastavil Klaus - ve všech velkých příspěvkovkách (např. fakultní nemocnice) jsou politici přímo napojeni na dodavatele a krade se ve velkém, opravdu už dlouho. Vůbec nemám pocit, že se to s Babišem nějak rapidně zhoršilo nebo zlepšilo, prostě divoký kapitalismus pokračuje, jen je to více schované, skryté, uhlazené, promyšlené....dávají si větší pozor. Babiš má jen víc příležitostí, jak to celé roztáčet ještě víc, legislativa, která mu to umožňuje, však pochází z dob mnohem dřívějších. Jinak souhlas - rozhazuje se strašně, ale např. i na různé kompenzace pro podnikatele se později složíme všichni - my nebo naše děti a vnuci....čili špatně pro všechny, řešení v nedohlednu. A koho volit z té staré zlodějské gardy, to opravdu nevím.

Soňa Malinová řekl(a)...

Add kompenzace pro podnikatele: jen příklad. Moje švagrová se živí výrobou drobné keramiky. Ze dne na den přišla o odbyt v obchodech a na keramických trzích. Když požádala o kompenzaci, byla jí zamítnuta, protože nemá provozovnu ( vyrábí to doma) . Paní z FÚ si zřejmě myslí, že když se keramika vyrábí doma není třeba živnostníkovi pomoct. Většina lidí s živností z mého okolí na kompenzaci z nějakého důvodu nedosáhla nebo ani nežádala, protože podmínky byly nastavené tak, že to nemělo smysl žádat.

Anonymní řekl(a)...

Tak zrovna prodej čehokoliv bylo možné přesunout na e-shop...i když chápu, že ne každý je na to připraven a nespasí se tím všechno...ale vyplatí se to i bez COVIDu....Jenže bití jsme všichni, nejen živnostníci, spousta firem propouští nebo tlačí mzdy dolů a rozhodně to není teď naposled, bude hůř....U kompenzací se obávám, že nikdy nemohou být spravedlivé, ať jsou vymyšleny sebelíp, vždycky se někdo bude cítit znevýhodněný. Určitě nejde o subjektivní pohled některé z úřednic....A jak jsem už psala, ve finále se na ně skládáme všichni....

evulekotule řekl(a)...

Jen k rychlosti vývoje vakcíny, pro ty co si neposlechli daný pořad. Rychlost je dána mimo jiné tím, že na ní intenzivně pracuje několika násobně víc laboratoří než je zvykem. I dobrovolníku na testování je víc. Stejně tak pracovník SUKLu, který ji má na starosti pracuje s vyšším nasazením než je obvyklé. V době Vánoc to znamená být v práci i na Štědrý den.

Soňa Malinová řekl(a)...

Ano,skládáme se na firmy a živnostníky, kteří jinak táhnou platy zaměstnanců jak státních tak soukromých.Odkud by se asi tak jinak ty platy pro zaměstnance vzaly?
add eshop:
Pokud by šel jednoduše přesunout prodej na e-shop , tak podniká celá Česká republika. Jenže najít klientelu a odbyt na e-shop je mnohaletá práce, která stojí spoustu peněz a času. Ale na tento zjednodušený pohled na podnikání narážím často.

Anonymní řekl(a)...

Očkovat se nenechám, nemám sebemenší důvod, ač bych podle nynějšího trendu měla hýkat blahem směrem k modle, kterou je vakcinace, jsem po onkologickém onemocnění.

Imunolog Jiří Šinkora k tomu říká: „Tak, jak nás koronaviry napadají, jak se šíří, jak a kde se množí a jak málo jsou nebezpečné "vyhodnocuje" naše imunita tak, že si při prvním setkání vytváří paměť poměrně krátkodobou a k tomu, aby zesílila a prodloužila se a nakonec i změnila svou podstatu (postupná tvorba protilátek, které potom slouží k ochraně v pokročilejsím věku) potřebuje imunita další a další setkávání se s tímto a právě tímto virem. Pokud se s tou nemocí nesetkáváte opakovaně, počty buněk klesají.

Restriktivní opatření, politicky přijímáná lidmi, kteří tomu vůbec nerozumí (bohužel i řada odborníků) takovému opakovanému setkávání do značné míry brání. A proto i ti, kteří například na jaře infekcí úspěšně prošli, mohou být po půl roce infikováni znovu, třeba i vyšší dávkou a než si počáteční, poměrně slabá imunitní paměť vzpomene, může být po všem. Jinými slovy, bránění těm, kteří si tím už prošli, v kontaktu s nakaženými lidmi může mít za důsledek druhý, možná i těžší průběh, někdy i se smrtelnými následky. Kdo vůbec vymyslel tu naprostou hloupost, že lidé, kteří koronavirus prokazateně měli, se musí izolovat od toho, co k trvalé imunitě potřebují?

To je nejen hloupé, to je vlastně zločinné.“

Izolací a rouškami si pouze ničíme imunitu a znemožňujeme důležitou interakci s prostředím.

Dana

Anonymní řekl(a)...

Život k normálu se nevrátí tím, že se necháme očkovat, co jsou to za myšlenkové bludy, H.

Anonymní řekl(a)...

Státní úřad pro kontrolu léčiv zveřejnil dokumenty k vakcíně od Pfizer. Udělená registrace je podmíněná. "Za účelem potvrzení účinnosti a bezpečnosti přípravku Comirnaty má držitel rozhodnutí o registraci předložit závěrečnou zprávu o klinické studii pro randomizovanou, placebem kontrolovanou, pro pozorovatele zaslepenou klinickou studii" - "Termín splnění prosinec 2023". H.

Renata řekl(a)...

Ani já se nechci nechat očkovat, jelikož nikdo zatím nezná nežádoucí účinky. A mohou mi v televizi nebo na internetu psát a vykládat cokoliv. Až v řádu let budou tyto účinky známy. Samozřejmě beru to jako svobodnou volbu každého z nás a proto se mi nelíbí strategie - "očkování není povinné, ale kdo nebude očkován, nikam ho nepustíme". Ať se nechají naočkovat ohrožené skupiny, kdo bude chtít, je to na každém z nás a nikoho neodsuzuji. R

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, můžu se zeptat, který ten díl o té vakcíně je? Díky moc, Lucie