neděle 13. prosince 2020

Hogo Fogo a téma bydlení v Praze

Po týdnech vaření absťák po dobrém jídle.  Zašli jsme do HogoFogo.

Od rána  výčitky, že si nedokážu odepřít dobré jídlo v době, kdy čísla opět narůstají, ale ukázalo se, že obavy zbytečné. Nikde nikdo. Pro nás dobře. Pro restauraci, která byla vždycky plná k prasknutí, už méně.

Každopádně do Vánoc už nebudeme pokoušet osud . Po Vánocích stejně zase zavřou.












...

Přes instagram jsem natrefila na Sandra Kisic  , která napsala pět článků na téma bydlení .

1. Proč kupujeme byt a proč nechceme do pronájmu

2.Proč kupujeme byt v Praze a nestavíme za Prahou

3.Jak jsme hledali byt a co by takový byt měl mít

4.Potřebujete vůbec právníka ke koupi bytu?

5. Architekti- nejdříve jsme se zdráhali, ale nakonec jsme se jim poddali.

Mě samozřejmě zajímal článek poslední. Tady důvody, proč architekt / designér ano. Záleží ale i na praxi a množství projektů, které už realizovali. 3D snese všechno, ale až realizace vytrénují. 

  1. Architektovi pod rukama prošly desítky a stovky návrhů. Nám jeden (spíš půlka).

  2. Architekt myslí (a ptá se) na věci, které by nás nenapadly.

  3. Architekt domyslí, co potřebujeme teď, ale i to, co budeme potřebovat za pět/deset let.

  4. Architekt vidí potenciál v dispozicích, který nám by vůbec nedošel.

  5. Architekt udrží jednotnou koncepci (snad ducha či styl) celého bytu. Naše znalosti ze seriálů na Netflixu se jeho zkušenostem – překvapivě – nevyrovnají.

  6. Architekt zná materiály a ví, jak je kombinovat a používat tak, aby to prakticky i esteticky dávalo smysl.

  7. Architekt má lepší pozici oponovat stavební firmě v tom, co jde (zachovat fabiony) a přes co nejede vlak (nová plastová okna).

  8. Architekt dokáže zakomponovat nábytek a obrazy, které si chceme podržet, do finálního výsledku. Byť jsme si to nemysleli.

  9. Architekt dokáže poskytnout truhláři jasné instrukce (výkresy).

  10. Architekt ví, kdy nás stavební firma zkouší natáhnout.









12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Je mi těch hospodských a restauratérů hrozně líto. V první vlně jsem to ještě dokázala pochopit, ale teď jsou rozhodnutí vlády poněkud mimo.Promoření nelze zabránit,jen ho lze mírně zpomalit, ale zavřeme a zrušíme život,svět,tradice,práci?? Zůstane jenom zdravotnictví a potravinářství? Nejsem nezodpovědná,používám roušku,desinfikuji ruce, doma jsme covid prodělali(donesl ho manžel z práce). Nejde tomu zabránit,může se to prostě jenom regulovat. Ale tohle je likvidace lidí,kteří svou práci dělají rádi. Někdo je prostě hospodský,někdo lékař,někdo prodavačka,někdo výtvarník a většina z nás máme svou práci rádi a chceme ji dělat.Proč se pořád jenom lidi straší? Na mě to vše už dělá dojem,že vláda a tzv.odborníci vlastně neví co mají dělat.
Je mi smutno.
Katka

Soňa Malinová řekl(a)...

Včera jak jsme procházeli centrem Ostravy, viděli jsme několik zrušených obchodů. Mně přijde rozumné nechat středoškoláky doma a obchody nechat otevřené. Roušky evidentně fungují.

Jana řekl(a)...

Já nerozumím ničemu. Sama jsem ten, kdo chodí do restaurace tak jednou za rok, ale nechápu, proč zavřeli obchody, kam chodí pět lidí za den. Proč zavřeli první třídy, když nechali otevřené školky. Roušky v obchodech možná fungují, ale ve škole je to totální kravina. Hlavně když je většina decek nosí týden. Tu stejnou, jednorázovou.

Anonymní řekl(a)...

Musim se priznat, ze mi dochazi pravda. Nebo argumenty. A nebo dech.

Uz nemam silu se bat a pak mam vycitky scedomi, kdyz se potkame s prateli.

Vim, ze situace zase jde k sipku, ale nevim co chci aby se udelalo: obchody potrebuji zustat otevrene, na dceri (Tretacek, 9 let)vidim jak strasne ji ty neustale menene podminky vadi: nesoustredi se a tomu odpovida prospech.
Hospody a jina kulturni zarizeni konci.

Vlastne chci byt ockovana co nejdriv. Mit pocit ze muzu aspon neco zmenit.

A moc se omlouvam, dosel mi muj odporny nekonecny optimismus.

Iva

Soňa Malinová řekl(a)...

Taky doufám, že se začne co nejdřív očkovat. I když to naše ministerstvo zdravotnictví má od začátku pandemie dost zpomalené reakce.

Anonymní řekl(a)...

Všechno zavřít, všichni zbankrotujte a já si potom ty hospody, kina, divadla levně koupím a pak budou otevřený jako moje květinářství......Váš Andy...že by budoucnost ? Myslím, že
už jsou všichni otrávení, hlavně tím, jak se vše stále mění....Je mi 51 let, roušku nosím
jen tam, kam musím, jinak žádná omezení...scházíme s kámoškama, rodinou...a proč ? Já jim prostě nevěřím, že izolace něčemu pomůže, covid tu bude pořád a lidi umírali, umírají a umírat budou. Jo a očkovat se nenechám. Martina

kecka zpod komonca řekl(a)...

a nemohl by si ten pán koupit jiný stát? nebo ještě líp - planetu? třeba v jiné galaxii?

Anonymní řekl(a)...

Vzdycky kolegynim ze Slovenska vyhrozuju, ze jim ho zabalim do strechove folie a dovezu v aute zpatky. V kufru. Mam ford fiesta. Ale nemel by mit problem se tam poskladat, nema pater.

Iva

Ps: kolegyne se vzdycky jen pokrizujou ze jejich republika je mala a chuda. Pro nej.

Anonymní řekl(a)...

Tak hlavně to nezapomenout zdokumentovat! Občas čtu váš blog, ale ty agitky s očkováním to je fakt síla, ne, děkuji! Ajda

Anonymní řekl(a)...

"Roušky evidentně fungují", co je tohle, s prominutím, za nebetyčný hlod. Funguje pouze naše imunita pokud není potlačována, právě např. rouškami.

Betka

magenta řekl(a)...

pekny den prajem zo slovenska :-) po case som sa vratila k citaniu vasho blogu, ktory ma velmi bavi a je inspirativny. a aha, aka nahodicka :-) ... zacali sme pozerat pribehy domov, no a tento sa mi zdal hned povedomy z vasho blogu: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912707-pribehy-domu/408235100291003-doktorsky-dum/

vela zdravia a rok bohaty na inspiracie a tvorive dni!

Petula řekl(a)...

Tak na ty články musím určitě kouknout, protože je to zrovna téma které mě zajímá. Chystáme se kupovat byt v Praze tady. Ale jsme v úplných začátcích a zatím o tom nevíme nic moc, takže za ten tip na články strašně moc děkuji. Jinak ta restaurace, to je tak nádherný prostor, úplně zírám :O