čtvrtek 12. listopadu 2020

Přetlak ....

Před deseti lety jsem začínala realizace s úžasnými truhláři ( otec a syn) Pořád jsou úžasní a pořád pro mě realizují zakázky, ale rozdíl je v tom, že kdysi byli šťastní za každou zakázku, teď je musím prosit. Před dvěma lety jsem tedy navázala další spolupráci ( dva kamarádi..taky úžasní, milí ) a letos jsem tam, kde jsem byla. Několikaměsíční skluz. Kdybych neměla práci, tak si vezmu půjčku na stroje a začínám vyrábět nábytek. Stolaři, obkladači, instalatérovi ...pomalu aby jim člověk líbal ruce.

Z toho všeho občas lehká frustrace, ale pak vidím , že se blížíme cíli a je mi blaze.
Obývací pokoj se dvěma vstupy do pokojů jsme obložili dřevěnými panely, aby se vchody zakamuflovaly. Viktor je vystudovaný strojař. Všechno musí být na milimetry, drážky lícovat, což s ledajakým kováním nešlo docílit.
Nakonec to dopadlo  tak, si Viktor panty usadil do dveří sám. Klobouk dolů.
Viktor mě utvrzuje v tom, že být urputný se vyplatí. 
Vyplatí se taky mít ,,estetický krutopohled", jak jsem byla označena  mým klientem. 













 

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Soni, z tohoto duvodu se z nas stali elektrikari (pod odbornym dohledem), instalateri, sadrokartonari, maliri... chodbu uz jsem malovala s obrim briskem, kuchyn jsme usazovali s novorozencem v nositku... ted se blizi faze vyvoje: truhlari.
A chci se zeptat: cim osetrit prvky z preklizky tak aby nebyla leskla? Mate dobrou zkusenost? Na drobne prvky jsem kdysi mela neco z ikea, mala tubicka, ale to bych se nedoplatila :)

Iva

(Nejdriv probehne pokus: postylka pro panenky, ale pak uz touzim po sestave do chodby... kombinace bile lamino a prave preklizka)

Soňa Malinová řekl(a)...

Ivo, vy jste drak :)) My to natíráme matným voďákem.

Anonymní řekl(a)...

Soni, s těmi řemeslníky, je to hlavně takto u nás na Ostravsku (z jiných oblastí by rádi přijeli a pracovali i za poloviční cenu). Už půlroku mi nikdo nechce obložit malou koupelnu. Proč? Protože hexagony a oni si mohou vzít pohodlnější práci. Už jsem se ptala, kde je problém, že přece stejně za tu pracnost dostanou zaplaceno. Prostě se jim nechce a nepotřebují to. A v této kategorii jsou ti, co jsou opravdu šikovní a i ti, kterým kvalita nic neříká. Takže mé poznání, rekonstrukce starého domu a přístavba? Nezajímavé pro architekty, nezajímavé pro řemeslníky a ještě si investor vymýšlí a chce kvalitu. No, kde to jsme? Všem řeknu, že nechci slyšet větu, a už podle ní mě každý identifikuje, "takto mají všichni". Takže všichni staví na pěnu, všichni mají sádrokartonový strop, všichni mají žaluzie a všichni mají nevím, co, tak já nemohu stavět na lepidlo, mít železobetonový strop či rolety?
A když jsem třeba u hrubé stavby řekla, že proč ta zeď je jako patchwork, že poškozené cihly měli vyřadit, tak jsem prý detailistka. Takže malé, ale pracné a člověk je v ....
Ano, obkládat nakonec budeme sami. Ano, jsem detailistka, kterou neustále každý kritizuje. Iveta

Alena řekl(a)...

:-))))))))))))))))))

Anonymní řekl(a)...

Jo, řemeslo má zlaté dno. Ale co si dneska řekne zedník za práci, to nemá ani advokát.

Anonymní řekl(a)...

Soni, muzu jeste jeden dotaz:
Takovy krasny interier, do detailu a zustane tam stare litinove topeni? Proc?
To neni kritika, jen zvedavost: je to kvuli funkcnosti? Nebo to uz vymenit nejde?
Iva

Me by asi stvalo ze se to nikdy neda poradne vycistit, osobni zkusenost, v tech zebrech se tak strasne drzel prach ...

Soňa Malinová řekl(a)...

Nám se to staré topení líbí:)

Anonymní řekl(a)...

A to je taky duvod :))) dekuju!
I.

Ps: sice tam byl prach ale u babicky bylo nejvetsi blaho si mezi ty zebra strcit studene nohy kdyz jsme se vratili ze sanek. A svym dcerkam jsem nahrivala na tomto topeni pradlo aby zacinaly den v mekouckem teplicku!
Pardon jsem se nejak zasnila