středa 4. listopadu 2020

11. Jestli tím neohrozíte rodinný rozpočet...

 ....., tak utrácejte. Za vybavení domácnosti, šatníku, dílny, za knihy, vzdělání, opravy bytu, chalupy, za dovoz jídla z oblíbené restaurace. Šetrnost a střídmost ve spotřebě bývá považována za ctnost – v současné situaci to však neplatí. Investujte do své budoucnosti, zabavte se a nechte druhým vydělat. / dvanáct rad profesora Flégra /


Nechat vydělat druhým podmiňuje jednu důležitou vlastnost. Přejícnost. Pozitivní dopad to má na všechny. Komu se daří, odvádí daně  a z nich se platí jak mzdy, tak investice do všech odvětví. A i kdyby nakonec ty daně nebyly tak závratné, tak komu se daří, ten utrácí zas za jiné věci a tím zvyšuje zisk v jiném odvětví.          
Naštěstí máme už v dnešní době volbu, komu dáme vydělat. Pravda někdy musím vynaložit úsilí, abych našla pečivo, uzeniny, mléčné výrobky, které nepaří našemu premiérovi, ale při troše snahy  to jde.
Přirozeně za výrobky malých podnikatelů zaplatíme o trochu víc, ale ne zas o tolik, aby to náš rodinný rozpočet nezruinovalo.
Na druhou stranu naprosto chápu moji kamarádku, která má tak napnutý rodinný rozpočet, že jde vždycky po ceně , kvalitu ani majitele neřeší a je ráda, když vyjde do další výplaty. Tohle je realita a ne malého množství lidí.
Kdo tedy může, ať investuje, pokud neohrozí rodinný rozpočet .   
My si koupili oříškové máslo od ŠUFAN  a výborný med  od Slezská zahrádka , obojí u nás v  Rynečku . Každý je zklamaný, když obchod s kvalitními potravinami zanikne, ale ono to bez těch našich nákupů nepůjde.  

....

A teď z jiného soudku. Oprava pece se protahuje a několikanásobně prodražuje, protože servisní technik nakoupil komponenty, které se ukázaly jako zbytečná investice ( v řádů tisíců) a naopak jiné  opravdu nefunkční stále nemám.
Mísí se ve mě několik pocitů. Od vzteku  ( tak zas éterická bytost nejsem, jak si o mě někteří myslí), po soucit. Nemám sílu odmítnout zaplatit zbytečné nákupy součástek. Večer jsem z toho nemohla usnout. Ráno rozhodnutá, že se nenechám. Ale jen do chvíle, než se zas technik objevil.
Můžete říct hodnému pánovi v důchodovém věku, že je to jeho chyba?
No ale už se aspoň blížíme s tou diagnostikou závad.

Děkuji za všechny minulé vzkazy na téma, co děláte jinak. Je to hrozně fajn, když píšete. Nemám pak pocit, že píšu blog k no name lidem.

No a jinak se máme doma pořád moc hezky. Ráno jsem našla na pracovním stole milostný vzkaz. Divím se, že jsem ho v tom bordelu našla.












19 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Zdravím Soňo,naučila jsem se nakupovat po netu a v několika momentech je to fajn. Asi už takto začnu řešit i vánoční dárky neb jsme celá rodina v karanténě a nevím jak dlouho taky budou zavřené obchody.No a rady od p.Flégra jsou asi jako jediné celkem normální, jinak bych ho zavřela pro šíření poplašných zpráv. Je divnej....a to dost.
Dál si myslím,že s Váma rádi komunikujeme,protože máte co říct a jste prostě fajn :-).
P.s. K tomu minulému příspěvku - ty lítací dveře ponechat - jsou bezvadné :-).
Mějte se pěkně.
katka z Km

Anonymní řekl(a)...

Milá Soni, jen na okraj.. Slezská zahrádka má skvělé majitele, skvělé výrobky. Já u nich nakupuju med, lepší jsem nejedla. Na ně jsem zrovna myslela, že hodně prodávali na všech venkovních akcích, naštěstí si jejich výrobky našly cestu do obchodů se zdravou výživou apod. Ne že bych byla milovníkem trhů, spíš naopak, ale nějak mi chybí. A taky mi budou chybět Vánoce v Kravařích. K peci - a nešly by ty nepotřebné komponenty vrátit? Třeba kdybys pánovi pomohla... to Ti fakt nezávidím. A jejda tykám :)… Takže ráda komentuju, ráda "poradím" ha ha, a někdy mě trošku štve, když bloger/ka nereaguje. Chápu ne vždy je co, nebo čas.. ale někde hold reakce neexistuje. Ne tak tady.))) A i proto sem chodím moooc ráda. Vydrž nám. A díky bohu za blogy a internet, v této době sociálních bublin. Lenka z Ovy

Soňa Malinová řekl(a)...

Já už třetím rokem nakupuju Vánoční dárky na internetu ( některé už v srpnu) a je to super. Pan Flégr vypadá jako plašan , ale nakonec jeho ,,šílená" prognóza ze září se ukázala ještě umírněná oproti realitě. Ale taky některé věci beru s rezervou.Lítačky zůstanou. Dan se jen včera poznamenal, že je zvědavý, kdy se někam nainstalují:)

Soňa Malinová řekl(a)...

Leni, klidně tykej. Med báječný, můžu potvrdit. No a s těmi komponenty se to má tak, že třeba u regulátoru za 8 tisíc , ucvakl nějaké boční pacičky,aby se to vešlo k mé peci, takže to nešlo vrátit. A tak dále.

Lucie Konečná řekl(a)...

Já se tyhle maléry snažím řešit kompromisem, když vidím, že ten člověk je dobrák. Vždycky se mi to vyplatilo :) Jo, a taky nakupujeme u malejch soukromníků. Jsem ráda, že jsou, a děsí mě, jak spousta osvč a obchodů zaniká. Vládní pomoc v ČR je totálně nedomyšlená. Živnostník, který všechno řádně platí a sám v normální době stát neobtěžuje, by měl mít aspoň nějakou záruku, že ho stát nepřipraví o jeho živnost, když se stane malér.

Soňa Malinová řekl(a)...

A zůstanou jen ty velké, co pobírají dotace v řádech miliard. Premiérův podnik loni 1,8 miliardy.Snad to lidem do příštích voleb dojde, že by se ty peníze mohly investovat lépe. Třeba do školství, zdravotnictví nebo výzkumu.

Jana řekl(a)...

Já mám letos už skoro vyřešené Vánoce! Všechno online a upřednostňuju malé české e-shopy. Takže dostanu Jelení šperk (no jo, musím koupit něco pěkného i sobě), syn polštář s vlkem od slovenského výrobce, půlka rodiny musli od Mixit a všecko to zabalím do vánočního papíru od Myyny.

Michaela řekl(a)...

kdy se z mého oblíbeného Šufánku stal Šufan? zdrobněliny nemusím, ale tady byla hezká:)

Soňa Malinová řekl(a)...

Taky jsem byla ze šufanu překvapená. Šufánek je hezčí.

Soňa Malinová řekl(a)...

Jani, krásně jste vybrala.

Unknown řekl(a)...

jen na okraj, Šufan měl problém s podobným názvem žufan, pokud si to správně pamatuju. Byl soud a oni to projeli. Takže Šufánek.
Soňo, děkuju za hezký blog, chodím k Vám často, jen bych si přála, aby bylo ve Vaší galerii víc fotek.
A taky Vám to moc sluší, nedivím se, že nacházíte vzkazy :-)
hezký den, Dáša

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den,
asi to nebude vyhovovat všem, ale déle než rok nakupuji na scuk a nákupu z farmy. Většina zboží je od českých farmářů, za mě můžu doporučit. Přeji hezký den a ať oprava pece dobře
dopadne, Iva

Anonymní řekl(a)...

Žufánek je lihovar. A ona ta podobnost byla asi opravdu matoucí. Tak jen pro doplnění. A jinak, sem k Vám, milá Soňo, nakukuju moc ráda. Tak ráda, že jsem si kdysi celý blog přečetla zpětně. Dodávají mi naději. Životní příběhy jiných lidí. Díky za odvahu sdílet. Hel z Ol.

Soňa Malinová řekl(a)...

Jo takhle je to s tím Žufánkem!Díky za vysvětlení.

Soňa Malinová řekl(a)...

Na Scuk jsem se dívala, ale pro mě, co neplánuje ani druhý den, je to složité.
Oprava pece se začíná hrotit. Po tom, co jsem podepsala papír, že pec je opravená ( za 31 tisíc) tak jsem zjistila, že nefunguje. Dnes jsme usla až ve dvě ráno, jak mi to šrotovalo v hlavě.Nemám ráda konflikty. Ale nechat to takto taky nemůžu.

Anonymní řekl(a)...

Už na jaře jsem se rozhodla výrazně podpořit české tvůrce, proto mi doma visí 6 fantastických obrazů od Oringle, pod stromeček dám mýdla od Moniky "Z Kopečku". Obě jsou to učitelky, jedna bývalá, jedna ještě, ale šikovný ruce mají moc. A šikovný ruce má i moje největší kamarádka Katka, která před dvěma a půl lety rozjela malý kamenný obchůdek plný zboží českých řemeslníků, ke kterým se sama řadí. Tvoří originální malované oblečení a i když má e-shop, tak krámek se zkušební kabinkou a laskavým prostředím je prostě nenahraditelný. Teď jí zakázali i výdejní okénko (vyjma předem zakoupeného zboží, kterého je ještě méně než poskrovnu). Její muž byl dvacet let u hasičského záchranného sboru, odkud po absolutním vyčerpání odešel. Rohodl se léčit lidi, vystudoval několikero kurzů a stal se z něj opravdu úžasný masér. I jemu "utnuli tipec" při restrikcích ohledně covidu. Ty dva lidi mám tak ráda, ale přece nemám dost sil na to je oba podpořit, aby ve své činnosti vydrželi. Soni, ani nevíte, jak moc mě to mrzí, že jim nemám jak pomoct než si od nich něco málo koupit. Už kvůli nim doufám, že se situace alespoň na tomto malém českém trhu změní a všichni, covid krizí, postižení lidé budou moci začít znovu vydělávat a tím i žít. ♥ Renata

Michaela řekl(a)...

Díky za vysvětlení Šufánku:)

Soni, ať s pecí v klidu pořídíte - věřím, že opravář pochopí...
S lokálním nákupem se snažím, ale problém trochu je, že je nás doma moc. Zrovna ten Šufan - koupila jsem u nich obrovskou sklenici arašídového másla, to je super. Ale s těmi čokooříškovými másly, to bych musela doma asi ukrýt, v tom prostě občas nějaký fake lidl nutella jasně vede :(.
Ale třeba maso a mléko bereme lokální.
Z neandrejovského pečiva tak max Globus, kromě toho, že nás je moc,taky bydlíme na samotě a v okolí je to samé babišovo pečivo. A člověk zas nemá kapacity to tak shánět, když je to minimálně bochník denně. Pekla jsem vlastní, ale teď s miminkem jsem bez kvásku a odhodlání znovu začít ještě nepřišlo...

Soňa Malinová řekl(a)...

Podle mě se pečení vlastního pečiva tak zásadně finančně neoplatí. Buchty, bábovky naopak ano. Do aktivit s nejistým výsledkem už se nepouštím. Zavařování nastrouhaných jablek. To si je raději v zimě koupím, než abych po dvou měsících zjistila, že mi pár sklenic zkvasilo. Ale na co se letos těším je, pečení cukroví. Celé roky mi je pekla máma, protože jsem před Vánocemi hodně pracovala ( pekla hrnky) , ale teď nastal ten pravý čas.

Anonymní řekl(a)...

Normálně jsem minimalista, ale tak blíží se Vánoce, všechno zavřený, tak jsem popustila uzdu nakupování a dám vydělat jiným:) Naštěstí já práci mám, manžel taky, tak se snažíme i jídlo čas od času objednat v restaurace, nebýt home officu, chodím častěji, ať podnikatelé přežijou.)