úterý 3. prosince 2019

Pečení

Kdybych nezapomněla dát nastrouhanou citrónovou kůru, suroviny odvažovala a pochopila systém přepuštěného másla, možná by to chutnalo jako ta štola od Pavly z  pletacího workshopu. Ale nechutná. Chutná to jako upečená mouka. 


Víc takových kuchařek a zanikne dobré jídlo.

Máte adventní věnec? Tuhle jsme si s A. volaly a shodly jsme se na tom, že ty jehličnaté nám připomínají výzdobu na hrob. Alice má čtyři svíčky zaražené v zrnkách kávy, já mám polotovar, se kterým si nevím rady. Krásný věnec si vyrobila Anna a taky Markéta ( Plameňák a Oslice).

Dnes jsem si na kruhu utočila svícny a nádobky na svíčky. Prosvítím se až do jara.



14 komentářů:

AnKor řekl(a)...

Já mám letos místo věnce kus kůry, na ní mech, pár přírodnin a svíčky (inspirace z pinterestu). Před pár lety jsem měla svíčky ve skleněné míse v oblázcích.

A jen tak mimochodem... řekl(a)...

Já už klasický z jehličí taky nedělám. Letos teda trochu jehličí je, ale mám spíš svícen, ne věnec. Ono je to asi jedno, důležitější je sednout si k němu s někým, s kým je nám pěkně.

Soni, přeji klidný advent.
Jitka

Anonymní řekl(a)...

Tak esteticky hodnotná ta štola je!! Díky, že jste se zastala MLF u Třeštíka- já jsem nevěřila vlastním očím, co se tam dělo...
začínala jsem si myslet, že jsem blázen..a pak jsem našla Váš komentář, díkydíky!
Srdečně, Simi

Soňa Malinová řekl(a)...

Simi, to jsem se zas po roce odhodlala vkročit do diskuse na FB a taky jsem zírala. Ale znovu jsem si uvědomila, jak moc je důležité nazývat věci pravými jmény, ozvat se , zastat se, být upřímný . Má to cenu!

Anonymní řekl(a)...

Soňo, zjistěte si něco o paní Elšíkový, ona je totiž trošku blázen, vztahovačná, rejpavá a důležitá převelice. Nesnese kritiku a v podstatě mě velmi překvapilo, že jste se jí zastala,ona není zravě urputná. Váš názor ale respektuju, trošku si ale ťukám na čelo (nic ve zlým).Pavla

Soňa Malinová řekl(a)...

:) Ona je svéráz a chápu, že musí lidi v něčem iritovat.Na mě osobně v DVTV nepůsobila jako blázen. Emoce a tréma v tom byla , ale kdo by ji neměl.

Jana řekl(a)...

Ono s tím pečením je to tak, že se člověk musí "propéct". U mně to funguje tak, že napoprvé jedu přesně podle receptu a je to super, takže napodruhé získám dojem, že to umím, a celé se to zvrzne. A pak si to vychytám. U nás je ale pečení nutnost, celá rodina totálně žravá a na sladké a vždycky se sní i to nepovedené. A co si budem povídat, mám takových 3-5 receptů, které jedu furt dokola a v podstatě se na tom nedá nic zkazit. A věnec mám jehličnatý. Na hřbitově u nás jela jiná móda, já to s tím spojené nemám:-) Měla jsem i svícen místo věnce, ale nosíme je do kostela na požehnání a svíčky bodlé v kávě se špatně přenáší:-)))

Soňa Malinová řekl(a)...

Štoly se nakonec ujmul Borek a prý dobrý. On je velký žrout. 16 let a každý den trénink. Už vařím i přes týden.

Pru Den řekl(a)...

Milá Soni, pečení je taky moje noční můra, nevím jestli je to proto, že se to jaksi od Vánoc očekává....nicméně věnce jsem loni i letos spíchla z břečťanu nastříhaném za tmy z omítky školy, kde bydlímě haha a jednoduše jimi obtočila větší a menší kovový kruh a zavěsila na zeď. Mladší děti trochu smutní, že prý to máme zase jinak než všichni ostatní, starší dcera si zvykla a razí teorii, že být jiný je cool. Tož tak.

Soňa Malinová řekl(a)...

Co se týká vánočního pečení , jsem v tom rarita. Ještě nikdy jsem nepekla. Každý rok mi napeče máma. Dřív , protože jsem před Vánocemi makala jak Bulhar a neměla jsem čas. Možná je na čase převzít štafetu:)) Břečťan nám visí na garáži. Že by ?

Lenka B. řekl(a)...

Milá Soňo,
po dlouhé době dočítám a tvoje štola vypadá velmi dobře.
Když chutnala Borkovi, tak to nebylo tak zlé a hlavně, od cizího vše chutná lépe.
Adventní svíčky nemám ve věnci, ale na březovém polenu. Hand made. Žádné ozdoby. Jen to nádherné dřevo. Mám ho třetí vánoce a pořád mě fascinuje.
Ještě jednou děkuji za prima posezení a můžu říct, že se mi čelenka povedla. Sice nejsem čelenkový typ, ale to mi radost nekazí.
Krásný advent. Lenka.

Soňa Malinová řekl(a)...

Leni, já tě přejmenovala na Pavlu!

La Petite Anne řekl(a)...

Děkujuuuu! Štola vypadá krásně, beztak byla dobrá :) To s tím odvažováním mi úplně připomnělo, když jsem poněkolikáté "začínala" šít. Nechtělo se mi nic měřit, a pak jsem byla rozčarovaná, jaktože se mi to jako nepovedlo :)))

Soňa Malinová řekl(a)...

He. Šití nápodobně. Úplně nejhůř dopadají ,,drobné” úpravy oblečení. To můžu rovnou vyhodit.