čtvrtek 8. srpna 2019

Soňo, neboj se toho!

V navrhování interiérů jsem  za těch deset let prošla různými fázemi .
Znám své slabiny a taky v čem jsem opravdu dobrá.


Co se mi osvědčilo, jsou nadčasové materiály na velkých plochách, které jen tak nevyměníte. Podlahy, dveře , obklady. Zároveň  není dobré být  připosraný v dekoracích a barvách.


Poslední dobou se v interiérech objevil velký nešvar. No name dekorace. Je to všechno krásně bílé, šedé, proutěné, dřevěné ( dovezené odkudsi v kontejneru přes moře), ale absolutně nepoznáte, kdo v  bytě  bydlí. Říká se tomu severský styl, ale není v tom duch ani nápad.
Jsem totálně alergická na černé siluety postav a tváří. Pak tu máme různé šmouhy, tlusté čáry  a obloučky.
I když zrovna kobercem  od christabelbalfour bych nepohrdla.

Minulý týden jsem dostala od Marianne Bydlení speciál NORDIC  ( děkuju) a v něj je krásná ukázka toho, jak to může být krásné, když se toho člověk nebojí. Chápu, že ne každému to sedne, ne každý potřebuje mít kolem sebe tisíc duperelí, ale rozhodně se shodneme na tom, že byt je rozpoznatelný.
Ať jste minimalista nebo rádi sbíráte tretky, kupujte si, prosím, dekorace, které mají autora nebo něco repasujte.
Váš byt pak i s bílou kuchyňskou linkou , šedou sedačkou bude originální.







Seznamy obchodů jsou k nezaplacení.




V tomhle bytě bydlí Ruska. Tak ta je jasná. Šílené, ale baví mě to.




.....a barevné škály, když nevíte , co se k čemu hodí. 

...
Přidávám ilustrační foto siluety. Plakát z Háemka. 
 Ta zkratka je hezká, jen kdyby toho nebylo najednou tolik.










21 komentářů:

Zubajda01 řekl(a)...

Dobrá rada přesně pro mě.Mám problém se zařizováním. Nerozhodnost. Doplněk, sedačka, polštářky to vše se mi musí líbit na 150%, tak jsme po osmy letech jak v holobytě.

U Velíšků v Podolí řekl(a)...

Černé siluety postav a tváří? Vůbec nevím, co si pod tím mám představit.

Soňa Malinová řekl(a)...

Zubajdo, já jsem právě ten připosránek, takže se vždycky hodně soustředím, když dojdu do fáze dekorací a barev.

Anonymní řekl(a)...

Mám severský styl ráda,moc se mi líbí,ale myslím,že vpasovat ho do Česka a střední Evropy je někdy sranda.Takové hraní si na Seveřany. Jako by nám tady chyběl NÁŠ vlastní styl bydlení- nemluvím o folklóru atp.Nemáme prostě v sobě to"severské" jako Dáni,Švédi,Finové. Pořád někoho kopírujeme. Já jsem dost alergická na parohy a kachničky.Dnes kdo nemá švédské parohy na stěně a kachničku na krbu jako by nebyl...chjo.
Škoda,že se estetika nevyučuje už na základních školách a zní někdy jak zapomenuté a sprosté slovo.
Mějte se fajn.
Katka

Soňa Malinová řekl(a)...

Kachničky? To jsem ještě neviděla:)

Anonymní řekl(a)...

Tak tady hlásím taky jeden připosránek, myslím, že jsme tak posedlí v poslední době touhou po super stylovém designové bydlení, že se bojíme šlápnout vedle že radši bydlíme v prázdných bezduchých holobytech...takže jak píšete nebát se toho hlavně se z toho severu nepo.....kamila

Anonymní řekl(a)...

miluju holobyty, ale s duchem
a dekorace jedine vlastni vyrobene
kupovat neee

Lucie Konečná řekl(a)...

Přesně tenhle pocit jsem z letošního speciálu MB měla taky. Super! Protože osobité. Loňský speciál jsem jen prolistovala a odložila, nudil mě. Tak jo. Jdu si pověsit do obýváku další zachráněný vánoční ozdoby, ať mě je poznat!

Jana řekl(a)...

Já jsem si vždycky říkala, co na těch černobílých plakátech je, že to bych si snad i namalovala sama... a teď zjišťuju, že jo😁 Jakože severské bydlení dobrý, ale mají to všichni, takže já už to nechci.

Anonymní řekl(a)...

Soni a co když chce člověk strohý minimalismus - tj. všechno bílé nejlépe skoro bez ničeho proto, že má dost intelektuální práci a prostě se vizuálně, esteticky vydává v ní natolik, že doma už nepotřebuje nic, co by chtělo jeho pozornost? Jak odlišit styl "všechno bílé", protože to frčí od toho, "chci to bílé a nejlépe bez ničeho", protože to nebude atakovat mou pozornost? Ale abych nepřeháněla, počítám s vizuálními prvky - knihy, kytky, obraz a vzor na dece... Ale to je asi taky málo, že?

Anonymní řekl(a)...

nechapu proc potrebujete nejaky nazev stylu. jsem take minimalista, chci svetlo, ticho, ucel, jednoduchost. pro mne neni design bez 100% ucelu. bauhaus

Soňa Malinová řekl(a)...

Všechno bílé a minimum je věcí je taky skvělé, když jsou tam knihy, kytky a obraz.Příští příspěvek dám byt jedné módní návrhářky. Celý byt bílý a sem tam umělecké dílo.

Aranel řekl(a)...

Ano! Za takovou inspiraci budu ráda. (Byt jedné módní návrhářky)

Anonymní řekl(a)...

Milá Soňo, dobré téma, ale kdyby jste viděla co frčí u nás na vsi. Tak myslím, že severský styl je lepší alternativa než meruňkový obývák s ještě merunkovějším radiátorem, k tomu přidáme kazety na strop ke krbu papírovou tapetu vzor cihla nad sedačku nalepíme samolepící zrcátka ve tvaru motýla a v oknech záclona s těmi největšími vzory slunečnic, co na tržnici měli. Atd...Jinak zdravím a mějte se krásně Dita

Anonymní řekl(a)...

��Úplně to vidím...výstižné, přesné
Kamila

Soňa Malinová řekl(a)...

Dito, styl, který jede u vás ve vsi, musí člověka přivést do extáze:)

Anonymní řekl(a)...

Soňo,
myslím, že byste měla občas na blogu udělat takovouhle osvětu,je to zajímavé a poučné. Musím přiznat, že i já občas zavítám do Jysku nebo Pepca a koupím si tam něco, bez čeho prostě nemůžu odejít :D ale za design to nevydávám a nepovažuju, takže cajk, jen mi je v tom tak nějak dobře a některé tretky mám už fakt dlouho (třeba jednu perforovanou bílou lucernu na svíčku, jednoduchou....tu mám strašně ráda. Čím jsem starší, tím víc redukuju a přišla jsem na skvělou věc, že ty věci prostě po pár letech vždycky znovuobjevím- na půdě - a nemám potřebu nakupovat nový. Já mám teď na mysli jeden blog, jedné blogerky, který mě prostě hned napadl, tam bylo evidentní, že pořád někam směřuje, ale stále nenachází svůj styl dva roky byla francouzská, dva roky nordic, pak děsně minimalistická a teď je ezozewastebioeko prostě co frčí takový má dům, blog, život....ale nesoudím, prostě to tak má. Jen bych ještě k tématu chtěla napsat, že u nás je i dost zásadní otázka jak skloubit mužský a ženský element v bydlení. Já nemám ráda mužovy krámy a věci, ale bydlíme spolu, takže logicky je interiér i v jeho režii a tak jsem nikdy nepochopila, jak některé domy jsou zařízené že nepoznáte, že zde bydlí i chlap a v podstatě si pak nadávám, že jsem až moc tolerantní a ty krámy mu prostě nechávám. Všem krásný večer, Pavla

Soňa Malinová řekl(a)...

ezozewastebioeko :)))

Alena řekl(a)...

Bývanie sa má vyvíjať s obyvateľmi a ja som na to hrdá, lebo už mám vyšší vek a posúvam sa-posúva ma to-obľubujem zariaďovanie-terapia, tri deti odišli z domu, aj autistický syn, dvoch mám ešte doma a štýl bývania sa podriaďoval im, teda skôr bol industriálny.
Momentálne si hľadám tiež znovu podobu a tiež vekom redukujem, zavládla vo mne pokojná jednoduchosť a stíšenie, hoci pre naše rodinné zvláštnosti som asi nebola nikdy komerčná.:-)
https://ko-to-go.blogspot.com/
Alena

Jana řekl(a)...

Ještě metrové žirafy!

Jana řekl(a)...

To he přesně ono! Moje švagrová má super dům, a mě vůbec nesedí, a rychle jsrm přišla na to, co mi tam chybí: kytky, knížky a obrazy.