sobota 13. ledna 2018

Srdce stranou, rozum do hrsti.


Zdálo by se, že v prvním kole jde jen o to, aby přišlo v prvním kole hodně lidí, kteří nevolí Miloše Zemana a tím pádem si můžeme vybírat podle sympatií.
Může se ale stát, že pokud nezvolíme kandidáta, který jediný má reaálnou šanci M.Z: porazit, rozmělní se hlasy natolik, že do druhého kola postoupí někdo, kdo je pro spoustu lidí nevolitelený stejně jako Zeman. Například Topolánek.
(Topolánek má velmi podobnou rétoriku , která zabrala při parlamentních volbách. To bych rozhodně nepodceňovala. Zvlášť severomoravský kraj ). 


Kdyby nebyl ve hře Miloš Zeman, budu daleko víc sledovat debaty a číst rozhovory s kandidáty. Ale tentokrát jdu do voleb s rozumem.Volím někoho, koho si vážím a má reálnou šanci.
I když vlastně sympatie tady mají taky trochu roli. Jeho žena je moc fajn a jak všichni víme, my ženy máme větší vliv, než celý poradní tým:)



16 komentářů:

evulekotule řekl(a)...

Sono, taky jdu volit s rozumem. Po konzultaci s muzem, ktery rika to same, co ty. Kandidat v druhem kole musi byt dost znamy a silny na to, aby mu lide prisli dat hlas. Takže srdce si pet let pocka.

Anonymní řekl(a)...

Holky, proč sem pořád cpete politiku?? Stejně se nic nezmění, prezident má tak omezené pravomoce až běda. Na jaře mi bude padesát, nejsem stará struktura, ale pozoruji politiku už dost dlouho a letos jsem volby(veškeré)vypustila neb jsem za ty roky s obrovským zklamáním zjistila, že pravdu má Jarda Dušek. Dáváme jim svůj HLAS(=svoji naivitu, naději) a vždycky mě zklamali(politici). Bohužel.
Nemám koho volit a tak využívám svého práva Nevolit neb není koho. Pan Drahoš je jistě inteligentní,vzdělaný muž leč by se měl věnovat svému oboru. V politice ho smetou.
Pěkné dny.
Katka

Anonymní řekl(a)...

Taky jsem se definitivně rozhodla koho volit podle manželky, taky budu volit pana Drahoše.

Jinak mě nejvíc děsí, aby do druhého kola nešel Zeman s Topolánkem. To bych asi volila Zemana, mně připadá kanditatura Topolánka neuvěřitelná drzost, ani si nechci představit jaké "Dalíky" by na hrad přivedl.

Eva

Anonymní řekl(a)...

Díky za Vaší občanskou političnost- a odvahu! Jasně, že to sem patří, sledujeme Váš život, děti, lásku...a já si moc cením, že říkáte vše otevřeně. I já volím Drahoše- už kvůli té první dámě- ta jeho je prostě normální, fajn ženská, která by mu řekla svůj názor...Volit musíme, nesjme přece stádo, které se samo vydá na porážku- které mlčením podporuje zlo! Držím nám všem pěsti! Sylvie

Anonymní řekl(a)...

Soňo, velmi Vám fandím, moc se mi líbí styl Vaší práce i Vaše názory a také ochota i odvaha je veřejně sdělit. Děkuji tedy i za toto Vaše vyjádření. Dle mého názoru, je velmi nutné volit, zajímat se, myslet, pochybovat... a pak se rozhodnout a převzít svůj díl odpovědnosti. Ať se Vám daří, zdravím Vás a děkuji za Váš blog, Martina Vítová

Pondělí řekl(a)...

"Proč sem pořád cpete politiku?" Co je to za otázku? Soňa píše o tom, co ji zajímá, co právě ve svém životě řeší, je to aktuální téma. To, že Vás, Katko, to nezajímá, je Vaše věc.
A není pravda, že by prezident neměl významné pravomoci. Ono, když jde všechno poklidně, tak jak má, nejsou ty jeho pravomoci zas až tak "viditelné" (i když mně třeba i reprezentace České republiky v zahraničí, jmenování ústavních soudců a tím ovlivnění názorového složení Ústavního soudu, právo veta vůči přijímaným zákonům a v neposlední řadě i neformální, ale významná úloha při utváření politické kultury země, přijdou dost důležité).
Zásadní úlohu ale prezident má v okamžiku, kdy se "něco zvrtne" - vnitrostátně zejména ve vztahu k vládě (jmenování a odvolávání předsedy vlády, vlády, přijímání demise...). Už teď je to třeba docela dobře vidět v tom, že prezident tak trochu zkouší natahovat ústavu v tom, zda nechá nebo nenechá vládnout vládu bez důvěry Poslanecké sněmovny. Kombinace špatný předseda vlády, resp. vláda (a tím nemyslím to, že každá vláda má jinou představu o řešení určitých věcných otázek, ale hlavně respektování ústavních zásad a zvyklostí, riziko koncentrace moci atd.) a špatný prezident už je pro zemi problém. Jasně, není vždycky lehké se v tom orientovat, každý má právo na svůj názor a svoje přesvědčení, nemá smysl z odlišností politických názorů dělat nepřekonatelnou bariéru - ale opravdu si myslím, že je součástí zodpovědnosti za svůj život účastnit se rozhodování o tom, jaká bude země, ve které žiju, alespoň tím, že půjdu k volbám.
Asi jsem se rozepsala trochu víc, než je vhodné, ale mazat už to nebudu. :-) Zdravím a snažme se trochu. ;-)
Klára

kator traktor řekl(a)...

Nevim, jestli ještě někdo věří, že se něco zázračně změní (byl by někdo tak naivní?).
Asi mi uniká smysl některých videí Jardy Duška, ve kterých se blahosklonně a velmi nenápadně vysmívá lidem, co chodí k volbám, možná jen neumím číst mezi řádky, ale přesně proto jsem je přestala poslouchat. Každej ví, že to, co říká, je "pravda", ale závěr? Kéž by někdy nastala doba, kdy budeme moct volby směle ignorovat. Až pan Dušek přesvědčí většinu lidí v týhle zemi, že by bylo super truper žít podle filmu Nádherná zelená (a to by super fakt bylo!), pak se velmi ráda přidám, bohužel zatím volím volbu být za toho idiota, co k těm volbám jak ta ovce jde :-/.

Jana řekl(a)...

Já volila Pavla Fischera. Hlavně proto, že mi ho doporučili lidi, co ho znají. A přišlo mi správné dát mu hlas, i když je mi jasné, že to, co na něm oceňuji (je to skaut a katolík a bývalý spolupracovník Václava Havla) z něho dělá kandidáta pro většinu nepřijatelneho. A taky mě dost uklidnilo, když mi došlo, že příště už tam Zeman být nemůže. Já ho totiž nesnáším, od toho, co vnímám politiku, a co on tam strasi!

Jana řekl(a)...

Hm, rozum...je to silně manipulativní výrok...uchopím-li jej logicky, pak ten, kdo takto nejedná, rozum postrádá....Ano, choďme volit, ale tohle je fakt agitka....jsem ráda, že vím, jaké má Soňa názory, ale hranice mezi oznámením a vnucováním je opravdu tenká....Jsou čtenáři, kteří mohou mít daleko větší přehled než Vy..ať už o politice (a to třeba i přímou zkušeností nebo spoluprací s Vámi jmenovanými politiky) nebo prací v oboru, v němž přichází s dopady politických rozhodnutí intenzivně do styku....a netroufli by si někomu nepřímo diktovat, jak se při volbách zachovat ani přebírat tahle agitační moudra....

Dasac řekl(a)...

Týbrďo, to je síla, některé ty komentáře tu.. Jdu slavit (rozumně;) druhé místo ,,svého" kandidáta a teď jsem jenom zvědavá, jak budou volit (resp. jestli půjdou volit) v druhém kole Fischerovi, Hilšerovi, Horáčkovi aj. voliči. Hodně by mě zklamali, kdyby nešli. Snad ještě víc než zemanovci..

Majka řekl(a)...

Asi jsem blbá, ale nevšimla jsem si, že by tady Soňa diktovala, koho volit. Ví, že na její blog chodí lidé, kteří mají svůj názor a netřeba je vodit za ručičku. Nehledě na to, že na blog si může psát co chce a bylo by opravdu podivné, kdyby téma volby prezidenta jen tak ponechala bez komentáře.

Jana řekl(a)...

Tak já samozřejmě půjdu, protože Zemana nesnáším, a věřím, že my všichni, co jsme volili Fischera, Horáčka a Hilsera, teď spojíme síly pro změnu. Pro naši zemi.

Dasac řekl(a)...

Jano, to je fajn, taky bych šla volit kohokoliv proti Zemanovi. Už teď ale vidím nějaké komentáře Fischerových voličů na facebookové Lumpenkavárně, že Drahoše v druhém kole volit nebudou.. Ale věřím, že to ,,dáme":).

Anonymní řekl(a)...

Je smutné když se z blogů stává politická agitace. Blahoslavení chudí duchem,neboť nevědí co činí, proč tolik zášti proti současnému prezidentovi.

Anonymní řekl(a)...

K volbám jdu vždycky, byť jsem pak třeba zklamaná. Ale vadí mi to uvažování "s rozumem". Kdyby se dala zakázat veškerá předvolební manipulace s občanem v podobě "průzkumů", názorů politologů apod, a my všichni volili srdcem, třeba bychom naopak byli velice příjemně překvapeni. Já volila srdcem - pana Hilšra.
Majka

Mirjanka řekl(a)...

Tohle ale neni politicka agitace. Jestli jste cetla pozorne, Sona pise o sobe, o sve volbe, stejne tak jako drive psala o sve rodine, praci apod. A ten citat z Bible ...pasuje, prominte, ale na vas...podepsat se umite?