sobota 7. října 2017

V pondělí do práce v papučích

Každá nadace má svůj význam. Kdybychom podporovali každou z nich, jsme na mizině. Ale tak jako každý znás je jiný , tak je i ta či ona nadace nám bližší víc nebo míň.

V pondělí začíná kampaň mobilního hospice Ondrášek . Nemůžu si pomoct, ale vždycky si vzpomenu na fotku, kdy Svatka leží v posteli a kousek od ní svítí vánoční stromeček. Obklopená svými blízkými. A i když jsem sledovala její práci a život a boj s rakovinou na dálku, sejmulo mě to víc, než jsem čekala.

Dle výzkumů 78 procent Čechů by si, přálo zemřít doma. Děje se téměř pravý opak: nejčastěji umíráme v nemocnici (60 %) nebo v ústavech dlouhodobé péče (9 %).
Mnoho lidí neví, že je možné strávit poslední dny v životě doma a že existují odborné služby, které umožňují dožít v domácím prostředí nemocným, kteří si to přejí a mají v tomto podporu svých blízkých. A protože víme, že to jde, rozhodli jsme se pro velkou informační kampaň. Pořádáme ji u příležitosti Světového dne hospiců letos poprvé.


Kampaň proběhne od 9. do 15. října v Ostravě a okolí a v rámci médií po celé ČR. Zapojily se firmy, obchůdky i restaurace. Ve Forum Nová Karolina a ostravské pobočce IKEA budou instalovány simulace pokojů s polohovacím lůžkem a pomůckami, které běžně používáme. Chceme tak lidem ukázat, že dožít doma je opravdu možné. V ostravské MHD jsou umístěny letáčky. Kampaň odstartuje 9.10. Papučovým dnem, kdy lidé, kteří se chtějí zapojit a podpořit hospice a myšlenku umírání doma, přijdou do práce v papučích.



Nejjednodušší způsob jak projekt podpořit je TADY 





D.: ,, Ty zas budeš brečet..... No jo. Vždyť to říkám."

9 komentářů:

Majka řekl(a)...

Milá Soňo, snad nebude vadit, že zde dám odkaz na dobročinný second hand Moment, jehož výtěžek jde na podporu MH Ondrášek. Moment má sídlo v Ostravě, Nám. Msgre Šrámka 1826/5. http://www.moment-ops.cz/. Díky za podporu dobré věci!

Mirjanka řekl(a)...

Soňo, jste skvělá. Díky.

Jana řekl(a)...

Hospici Ondrasek jsme cela rodina vdecni za rok prozivani nasich zivotu s nami. Diky!

Soňa Malinová řekl(a)...

Jani❤️

Jana řekl(a)...

Soni, díky za příspěvek. U nás zrovna těžce aktuální téma....

Anonymní řekl(a)...

Podpořím, ač do práce v papučích nemohu. Pracuji v terénní pečovatelské službě v domácnostech klientů, ano, "doma", říkám. Soni, zdravím a děkuji. Petra.

Jana řekl(a)...

Smutné je to, že možnost využití služeb hospice nejen že nenavrhnou v nemocnici, ale ještě i lidi odrazují. Pravda, mám na mysli jednoho konkrétního primáře... se člověk až diví, jací lidé taky můžou být doktorem.

jelloudesign řekl(a)...

Myslím, že málo myslíme na smrť. chceme ju vytesnať čo najďalej....do nemocníc, hospicov...Môj starký zomrel doma, lebo moja mama sa toho nezľakla, lebo láska umieraním nekončí, lebo to bolo posledné, čo sme pre neho mohli spraviť.Nechať mu jeho posteľ a prikryť ho láskou. A preto áno tomuto projektu.

P.S.: Lieky mu podávala moja sestra - zdravotná sestra. Inak by to tak nemohlo byť.

Soňa Malinová řekl(a)...

Jellow design...to je moc vzácné.