neděle 25. června 2017

Do života...

...se hodí cenné rady a taky trochu umu.

Upéct kuře, zapnout pračku, vymalovat pokoj nebo si přivrtat polici. Nerozumím tomu, proč se rodiče stresují , jestli bude mít dítě z fyziky jedničku nebo dvojku, ale přitom jim je jedno , že je dítě  úplně levé. Přitom kolikrát v životě se hodí newtonův zákon a kolikrát je třeba něco přivrtat?

Jistěže trnu, když David vyrábí něco s pilou. Nebo když vejdu do kuchyně ve chvíli, kdy mu hoří utěrka v ruce, ale časem z toho všichni těží.

Včera se Borek( 14) ukrutně nudil, takže jsme si vymysleli ,,projekt" vrtání rolety v jeho pokoji.

Dokoupili jsme vrták, hmoždinky, šroubky a bity, které se u nás neustále ztrácí.

vsuvka: Už samotný nákup je důležitý. Ukázat na obalu, kde se najde průměr vrtáku. Vybrat ten správný šroubek. Když vidím otce a za ním syna , který za ním chodí jen jako ocas, berou mě mory.

Uchycení vrtáku do vrtačky nebo nastavení zpětného chodu, je to nejjednodušší co může být, ale když nám to nikdo neukáže, může to vyvovat stejnou paniku, jako výměna kola na autě.
Pokud vaše děti skejtují, budou vám za tuto radu nesmírně vděční. Komu by se chtělo šroubovat trucky ručně?

Studování návodu montáže dalo tentokrát zabrat i mě. Ale dali jsme to.

Pokud chcete dětem zvednout sebevěmí. Něco je naučte. Na konci snažení uvidíte, jak se dme pýchou a jejich duše je uvnitř zas o trochu pevnější.








10 komentářů:

Markéta řekl(a)...

Soňo, mluvíte mi z duše. Zrovna přemýšlím, jestli už si fakt koupím dospěláckou 2,5m dlouhou vodováhu místo té trapné metrové :) Synovi jsme k 9. narozeninam zařídili dílnu v kůlně. A mně osobně na chlapovi přijde nejméně sexy, když je "vohráblo". Tož tak.

Soňa Malinová řekl(a)...

Tak zrovna kutil není u mě u pertnera priorita, ale určitě se jistá míra zručnosti hodí. Dílna pro syna super!

Mirjanka řekl(a)...

Soňo, vy jste měla být chlap...anebo ucitelka! Ja ziram, ze to vsechno umite. Jinak souhlasim do puntiku.

Jana řekl(a)...

Moc hezká a moudrá úvaha...mám dceru v první třídě, je šikovná, ale příliš skromná...a tyhle "lekce ze života" jí dost pomáhají...a tím pádem i mně.

Anonymní řekl(a)...

Sebevědomí.... Někdy mi nepřipadá nic těžšího, než ho v dítěti rozvinout... a to bych přísahala, že nic demotivujícího od nás dítě neslyší... podporujeme, necháváme žít... a přesto.

Jana řekl(a)...

Souhlas se vsim....

Jana řekl(a)...

Soňo...máš naprostou pravdu....a ještě mě pobavilo slovní spojení, že tě ..."berou mory"...jsem ráda, že to taky někdo používá...víš, že někteří Pražáci vůbec neví, co to znamená? Mí kluci tím výrazem baví své spolužáky :-)

Anonymní řekl(a)...

Hlásím, že i někteří Olomoučáci nevědí, co je to "berou mory" :))) holt, republika je velká a čeština pestrá. Viky

Anonymní řekl(a)...

nádhera!

Zuzana řekl(a)...

Super příspěvek a naprosto padnoucí k vysvědčení:-) Vzpomněla jsem si při tom na tchýni, která volá svému synovi, aby za ní jel 40km posekat předzahrádku, protože tchán je pryč a mají jen strunovou sekačku, se kterou si ona vůbec neví rady. Jen jsem polkla, protože od nějakých 14 let jsem strunovou sekačkou sekala u babičky celý dvorek a zvládala jsem to včetně výměny struny. No, možná jsem toho zbytečně plná, ale zajímat se o to, co se jak dělá, je rozhodně užitečná věc, důležitější, jak ty jedničky.