neděle 21. března 2010

Nedělní příloha část 6.

Nedělní přílohy jsou pro mě skutečnou řeholí. Respektive vepsání dopisu do blogu. Budu ráda,když mě blogerky poučí o tom, jak dopis psaný ve wordu překopírovat do blogu. Každý týden otrocky přepisuji slovo od slova. Má to jednu výhodu. To , co mi při prvním čtení dopisu od Hanele uniklo, při přepisu skutečně ,, trávím".
V pátek, když jsem vyrazila na otočku do Prahy , jsem měla předsevzetí odepsat, ale nakonec čtení knihy ,,Nikdy nekončící milost" mě natolik vtáhla, že mi nezbyl čas.
Díky pražskému metru jsem si dvakrát Prahu projela křížem krážem, aby jsem si mohla prohlédnou všechny byty a domy, které zařizuji. Nevím, kdo je víc napjatý z první schůzky. Klient nebo já :-)))



Drahý strýčku,
tvůj poslední dopis byl opravdu podnětný a komplexnost, se kterou objímáš celý vztah Martina a Heleny a naší strategii, jak ochránit jejich duše , mne nutila číst si dopis znovu a znovu.
Někdy je mi líto, že mě náš Otec nevytvořil více jako ženu, ty se zdají , že zvládají více věcí najednou . Helena dokáže krájet petržel do polívky, telefonovat a promýšlet, co si oblékne na poradu vše v jednom . Pokud bych mohl žádat o nějaký dar, chtěl bych tuto obratnost. K našemu štěstí a ke klidu mužského pokolení musím zcela nezištně podoktnout, že si tuto vlastnost ženy málokdy uvědomí a jen v mizivém procentu jí dokáží využít ke svému nebo světovému prospěchu. Zatím marní čas svou supersílou na vytvoření obrazu skvělé hospodyně, ženy a kamarádky pro svého vyvoleného prince, který je ovšen geneticky předurčen k tomu, aby tento model předpokládal a nevykládal si jej jako něco extra.Všechny očekávají ocenění a místo toho mají :,, Dneska není teplá večeře?" a ,,Kde jsou mé ponožky? ".
Já určitě nebu tím, kdo bude Heleně objasňovat , co vše by mohla dokázat, kdyby se nad svými možnostmi skutečně zamyslela, nicméně, možná by nevadilo, kdybych ji občas ponoukl k tomu, že ona je ta chudinka, která se snaží ze všech stran a její Martin dělá na kariéře a spokojený domov pokládá za samozřejmost. K uraženosti a pocitům zkroušenosti mi pomůže pár kolegyň, které se scházejí v práci kolem kávovaru během dopolední přestávky a během 15 minut proberou své muže , ať už minulé, přítomné nebo budoucí. Není nic lehčího, než podporovat tento ,,gang".
Co se týče Heleny a jejího flirtování s kolegy , musím přiznat, že mi toto chování uniklo.. Popravdě, jsem se nesetkal s ženou, která by takto k mužům nepřistupovala. Co se týče důvodů, zatím nemám žádné průkazné důvody, ale předpokládám , že dětství a výchova s tím budou mít něco dočinění.
Když jsem se prohrabával v Heleniných vzpomínkách na dětství , velmi často na mě vyskočily obrazy , kdy Helena čeká pochvalu , ale té se jí nedostává. Úspěchy ve škole, v atletickém klubu, ve hře na flétnu, ale i v osobním životě byly předpokládány . Její rodiče jsou úspěšní lidé, kteří mají pocit, že svírají svůj život pevně ve svých rukách , což zahrnuje i jejich jedinou dceru -Helenu. ta neudělal nikdy nic , co by mohlo její rodiče zranit. Vždycky byla vzorná dcera. Častokrát nechtěla taková být, ale pocity zodpovědnosti ji vždycky udolaly. Ačkoliv je dospělá a mohla by se rozhodovat naprosto dle svého svědomí, obraz nespokojených rodičů jí odradí od čehokoliv neočekávaného nebo svérázného.
Nejsem si jistý, jak s tím pracovat.
Mám ji podporovat ve flirtu, nad kterým přestane mít kontrolu ? Je to úkol silného kalibru, vždyť do toho zainteresováváme další jedince, nezapomeňme na její přesvědčení, že nikdy nesmí zklamat její rodiče...Mám takové schopnosti?
Vím, že nás na škole učili, že mimomanželské svazky jsou jednou z cest, jak nabourat nejen intergritu manželství, ale i samotných jedinců, jenže , co když se rozhodneme jít touto cestou a ona se ukáže jako kontaproduktivní ? Co když si Helena užije , potom se její vztah s XY provalí, ona se zhroutí, uvědomí si, že udělala chybu, Martin se zhroutí, ale nakonec jí odpustí (a tím myslím , opravdu ODPUSTIT ) a jejich vztah bude silnější než teď?
Bez tebe bych to strýčku určitě nezvládl.
Budu trpělivě očekávat tvůj další dopis.

S pozdravem
tvůj Tasemník

5 komentářů:

Ene řekl(a)...

Zkuste překopírovat nejdříve do poznámkového bloku, pak teprve sem...

Soňa řekl(a)...

A ten najde kde?Nejlépe polopatě.
Jsem adept na univerzitu třetího věku:-)))

Ene řekl(a)...

Jaký operační systém máte? Nové Windows 7 nebo nějaký starší? Starší mají dole v nabídce Start -> Příslušenství -> Poznámkový blok.
V novém by to mělo být Start -> Všechny programy -> Příslušenství -> Poznámkový blok.

Anonymní řekl(a)...

Můžu se zeptat, na tu knihu Nikdy nekončící milost? Nikde jsem ten název nenašla. Šárka

Soňa řekl(a)...

Pro Šárku:
Pokud se nepohybujete v křesťanských kruzíh,tak je pravděpodobné,že jste na ni ani nemohla narazit.
Její podtitul zní:,,Nemilost působí v skrytu, tiše a smrtelně,jako jedovatý plyn,který nikdo necítí.Naproti tomu je milost jedinou hybnou silou vesmíru,která dokáže zpřetrhat pouta zotročující celé generace."Ve zkratce je to o tom,jakou Bůh chová milosrdnou lásku k člověku a stejně tak my, jsme vyzýváni projevovat milost vůči druhým lidem.