úterý 20. prosince 2022

Pokaždé mě udiví...

 ...kde berou lidi drzost druhým říkat, co nebo koho mají propagovat na svém profilu nebo blogu. 

Eva Holubová podporuje Petra Pavla. Nikol Štíbrová ( Leidgeb ) Danuši Nerudovou. 

Obvyklé hlášky. ,, Pište o tom, čemu rozumíte." 

,,Netahejte  tady politiku, té je v médiích dost."

Čtenáři a sledující jaksi zapomínají, že  autor nepíše s cílem pobavit, ale je to sdílení běžného života včetně politického názoru. Pokud zájem o politiku u někoho je vlažný nebo opačný, neznamená, že to tak musí mít i ostatní.

Mně je naopak sympatické, když se někdo vyjádří i za cenu toho, že mu odpadnou fanoušci. 

My jsme s Danem pragmatici. Nehledáme dokonalého člověka. Budeme volit ty, kteří mají reálnou šanci uspět a zároveň souzníme s jejich názory a postoji. Tedy výše zmiňovanou Nerudovou a Pavla ( navzdory jeho minulosti ). 

....

Ne že bych měla vlněných svetrů ze sekáče málo, ale přesně takový jsem si chtěla pořídit na vánoční večírek. Mám z něj obrovskou radost. 



Vlněný sekáčový za 45,-.  Pro Borka. 






14 komentářů:

Jana řekl(a)...

Mě spíš udivilo, když mi kolegyně řekla, že chtěla volit Pavla, ale nebude, když byl asi v Stb, že je to práskač, a místo toho bude radši volit... Babiše (protože ten asi fakt nebyl v Stb, že.) Což myslím udělají všichni ti, kdo mají problém, že někdo jiný podporuje Nerudovou nebo Pavla. Já už nevím, v téhle zemi, připravuju se na to, že Babiš zas vyhraje. Ty svetry jsou super.

Soňa Malinová řekl(a)...

Tak přesně tento paradox jsem taky už zažila. Výhrady vůči minulosti Pavla, ale ,,krizový manažer" je pro ně volitelný.

Anonymní řekl(a)...

Svetry zvláště ten na vánoční večírek. Je to neuvěřitelné jak se jeden nestačí divit nad argumenty okolí proč bude volit toho,či jiného. Smát se,či plakat,ne zachovat si tvář a jít si za svým. Popravdě,žádná sláva to není.Marta

Anonymní řekl(a)...

K té pasáži - "kde berou lidi drzost druhým říkat, co nebo koho mají propagovat na svém profilu nebo blogu".... tohle asi zároveň přesně zrcadlí pocity těch, kteří to čtou/sledují: kde bere paní autorka/pan autor tu drzost mi doporučovat, koho mám volit... asi je to tím, že je to rozhodnutí pro řadu lidí natolik osobní a vážné, že vstup do svého prostoru v tomto nedovolí komukoliv (když to přeženu, tak je to prostě něco hodně jiného než když jim blogeři doporučují mýdla nebo módu a herci divadelní představení - tam se totiž tím, že se inspirovat nechám, moc věcí nezkazí). Pro mě osobně je například těžké respektovat politické postoje lidí, se kterými při delším rozhovoru narazím na neznalosti dané problematiky nebo na hodně krátkou paměť, omezenou životní zkušenost..... Takže za mě - pokud kandidatury někde v odborném článku/podrobnějším rozhovoru rozebere osoba v oblasti znalá a s analytickým myšlením, tak ok a má to zároveň i vzdělávací účinek. Pokud se na politiky nabalují před volbami herci, zpěváci, či jiní veřejně viditelní lidé, nic proti tomu, ale nechává mě to ledově klidnou nebo si spíš povzdechnu, že to má ten člověk zapotřebí a nedrží se radši toho, čemu opravdu rozumí. A je to taky o soudnosti ohledně zacházení s vlivem, jaký má můj veřejný projev. Když mluvím do éteru o svém řemeslu/oboru a čím dál víc lidí na to slyší, nemůžu si přece myslet, že mohu tímto stylem pojmout i řadu jiných témat, ve kterých už nejsem žádný expert a bude to mít pro lidi stejnou váhu nebo obsahovou kvalitu.

Soňa Malinová řekl(a)...

Myslím, že je v tom velký rozdíl. Já píšu o svých volebních preferencích na svém blogu. Na tom není nic drzého.
Jako přirovnání vezmu náš dům se zahradou. Co si na svém pozemku vysadím, je moje věc. Může to být i špatná volba. Okolí může mít na to jiný názor, ale nikdo nezazvoní u dveří a neříká, vy si na zahradě nic nesázejte, nerozumíte tomu.
Ale v tom virtuálním světě to lidé dělají. ,,Zvoní u dveří" influencerům a diktují o čem psát mají nebo nemají. Na co jejich intelekt stačí a na co už ne. A to mi drzé přijde.

Unknown řekl(a)...

A mě zase mrzí, když mě někdo za rozhodnutí nejít k volbám odsoudí jako nezodpovědnou, lhostejnou,...nedokážu se přimět zvolit nikoho z kandidátů, jsou lidé, kteří skutečně nemají kandidáta, který by reprezentoval alespoň z části jejich postoje, a volit menší zlo, jim nepřipadá lepší než nevolit vůbec. Oba současní favoriti, nehráli fér a pro mě není možné důvěřovat někomu, kdo se mýlil a nemá dostatek pokory přiznat se k tomu.

Jana řekl(a)...

Já věřím, že dům a zahrada nemá na okolí stejnou míru vlivu jako veřejný web, odkud šířím do étéru, že správná volba je pan xy... asi nebude platit, že zasazením kaštanu šířím nějaký světonázor na úrovni sdělení, koho je dobré volit a jaké zastávám politické názory. Proto mi taky nikdo u dveří zvonit nebude, nijak ho výběrem kaštanu ze židle nezvednu, přestože on by tam dal určitě raději javor. Protože se do velké míry jedná jen o věc vkusu s minimálním dosahem, dál než k sousedovi, který vidí ten kaštan přes plot, to asi nepůjde.
Pokud se tady zmiňujete, že nechápete, jak někdo může volit toho či onoho, jak někomu může nevadit ten či onen, tak je to přece totéž, jako když někdo nechápe, proč má Eva Holubová potřebu dávat na sociální sítě své (pro něj třeba zcestné) preference. V čem je rozdíl? Je slušný komentář na blogu někoho jiného zásah do svobody slova a nebo je to tak, že se zlobíme jen, když jde o tu naši svobodu slova a někdo ta slova rozporuje s tím, že je to podle něj nežádoucí a třeba i ne příliš argumenty podložené (a tudíž nešťastné) ovlivňování? Lidé tedy, jak píšete, zvoní u dveří influencerům, kteří jsou ze svého influencerství často živí právě proto, že míra vlivu je značná. A ještě jsou přesvědčeni, že by to měli všichni tiše respektovat, ať je to sebevětší hloupost, a neobtěžovat influencera tím, že šíří nesmysly. Já bych nám všem přála více vlastního rozumu a méně tendencí jít s proudem, čemuž ovšem influencerství absolutně nepomáhá, spíše naopak to stádní chování celkem podporuje. Ale asi to spousta lidí potřebuje a nechají se rádi stále usměrňovat a vést, jinak by se tomuto oboru tolik nedařilo :).

Anonymní řekl(a)...

Dost horké téma, že... Já s Vámi ze srdce souhlasím. Držím se zásady: pokud souhlasím, pochválím, pokud ne, mlčím. Ale spousta lidí si potřebuje vylít svoji zlobu, frustraci a celkovou neschopnost. Vidím to nejen u debat politických. Stačí dát na fb, že pečete jen z másla a zastánci Hery vás málem ukřižují. Já sama za sebe jsem ráda, když vím, že lidé na jejichž blog si ráda chodím číst, to cítí jako já a budou volit jako já. Pragmaticky jsem si z nabízených kandidátů vybrala Nerudovou. To ovšem neznamená, že kdybych mohla svobodně volit ze všech obyvatel této země, že bych neměla jiného kandidáta. A ještě větičku - když Jan Farský odletěl na půl roku do USA, mohli se všichni politici a komentátoři zbláznit. Když nechodí do parlamentu AB, zdá se, že to vůbec, ale vůbec nikomu nevadí. Marie

Soňa Malinová řekl(a)...

Četla jste vůbec můj příspěvek? Píšu tam koho volíme. Nikoho nepřesvědčuji. Nepíšu, kdo má koho volit a nad ničím se nepodivuji.

Anonymní řekl(a)...

Ano Soňo, četla jsem samozřejmě příspěvek i Vaše mnohé předchozí příspěvky před volbami různého typu. Vaše preference jsou z nich jasné a je to ok. Stejně tak je jasné, jaký jste měla názor třeba na očkování proti COVIDu a podobně, myšlenka, že tyto výroky nikoho neovlivňují, jsou-li veřejné, je opravdu nereálná. Reakce se tak dají očekávat. V opačném případě si člověk píše své úvahy do šuplíku a má tak jistotu, že je nikdo rozporovat nebude. To je celé. Každopádně celá včerejší úvaha nemířila na Vás, ale na Váš výrok o influencerech a tedy na influencery obecně. Společnost asi musí ještě dozrát k tomu, aby pochopila, že tento prostor má jiný dopad než když si tyto osobní úvahy budu sdělovat s pár známými u piva.

Jana řekl(a)...

No, a ještě přidám, že jsem ráda, že se zde téma politiky otevírá, a i jiná jakože kontroverzní témata. A taky si myslím, že influencer si může napsat, koho volí. A není v pořádku ho za to kritizoval. Ať si každý sám přebere, jestli mu v dané oblasti důvěřuje. Přece to není tak, že zahradník může mluvit jen o zahradě a kuchař jen o vaření. A taky si myslím, že by se mělo volit menší zlo. Kvůli těm, kteří si minule a předminule nemohli vybrat tady Zeman napachal dost škody, a to nemuselo být.

Anonymní řekl(a)...

Tak celý komentář byl o tom, že je nutné počítat při veřejném projevu názoru na kandidáta s reakcemi, ne o tom, že se to veřejné ventilovat nemá.

Mamasima řekl(a)...

Asi nejdivnější"argument" měla má kolegyně. Nerudovou volit nebude, protože by si Slováci mysleli, že se po nich s tou prezidentkou opičíme.

Anonymní řekl(a)...

Nerudovou zná řada lidí v mém blízkém okolí osobně (Brno) a opravdu není pracovně o co stát. Čistý kariérismus.