sobota 3. září 2022

Začátek televizní kariéry...

Nejsem ten typ jako Julie Childová, která sama napsala do televize, že by chtěla mít svůj televizní pořad o vaření. Když jí odmítli, rozhodla se první díly platit sama ( podle skutečné události)

Rok 2008.  Česká televize potřebovala natočit  s Alešem Studentem hodnocení dětského pokoje. V té době pracoval v ostravské televizi Jirka Prokš jako produkční. Rozhazoval sítě u známých, jestli někdo neví o dětském pokoji. Jeho kamarádka ( a taky moje) mu doporučila náš dům. 

Jel se k nám tedy natáčet krátký vstup. Aleš v dětském pokoji zhodnotil, co všechno je špatně, ale jako vždy mile.

Štáb byl nadšený. Z domu, z mojí dílny, že jsem položila dlažbu v celém domě. Zřejmě o mně básnili dramaturgyním Janě Strýčkové a Kamile Teslíkové, protože chvíli na to si mě pozvaly do televize. Vezl mě Jiří. Nechtěl mi říct o co se jedná. 

V kanceláři Jana Strýčková. ( dramaturgyně  a moderátorka Chalupy je hra ). Jestli prý nechci zkusit s nimi točit ,,Chalupy". Hledali náhradu za Martu Kačorovou ( dostala pracovní nabídku do Prahy). Ať si to nechám projít hlavou. Pokud si dobře pamatuju, odjížděla jsem domů  s pocitem, že spíš ne.  Komentář jedné moji kamarádky v tom stylu, že na to nemám, mi taky nepřidal na sebevědomí.

Nakonec jsme si řekly s Janou, že zkusíme jeden díl. A když to bude katastrofa, že mi to na rovinu řeknou. Nebýt Jany a jejího neustálého povzbuzování,  tak to zabalím. 

Asi po roce  si mě Kamila Teslíková půjčila na jeden díl Bydlení hra a už jsem tam zůstala. 

Točila jsem  pravidelně až do roku 2017. Poslední díl Bydlet jako Rusalka 

Letos jeden díl Bydlet jako podnikavá máma.

Vůbec netuším kolik dílů jsem natočila, ale bylo jich opravdu hodně. Obrovská zkušenost. Život na ruby i osobně. Vylezla jsem z křesťanské komunity, znovuobjevila lásku k umění a designu a přestala vidět věci černobíle.

Česká televize má  na ivysílání Chalupy i Bydlení. Občas dávají reprízy v noci. 



Marta Kačorová, Pavla Richterová a já.


14 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Soni, to je super, děkujeme za sdílení přéběhu. A tedy - není nad podporující kamarádky... Blog jste vlastně psala už před tím nebo Vás k tomu inspiroval až pořad? A nechtěla byste se někdy rozepsat i o té křesťanské komunitě? Taky zajímavé téma.

Veronika

Kotaska řekl(a)...

Milá Soňo, já Vám děkuji jako divák toho pořadu, mj. za "objevení" Pavly Richterové, náš dům vlastně díky Vám zdobí některé její linoryty. Dodnes se občas v noci koukám na staré díly Chalupa je hra a Bydlení je hra a k některým dílům se i vracím. mějte se krásně

Veronika řekl(a)...

Předevčírem jsem přemýšlela, jak se jmenuje ta hnědovláska s krásnými linoryty, chtěla jsem po letech zjistit, co má nového. No nevzpomněla jsem si, takže děkuju za připomenutí Pavly Richterové! Díly s Vámi jsem měla vždycky moc ráda.

Anonymní řekl(a)...

krestanska komunita dost prekvapila aj mna..., to bola sona pred sonou? :)

Soňa Malinová řekl(a)...

Dalo by se to tak říct Soňa před Soňou. 25 let jsem věnovala skoro všechem volný čas a energie církvi ( tehdy jsme si myslela, že Bohu). Můj bývalý muž byl pastor církve. Bez tohoto období bych nebyla tou Soňou, co jsem teď. Pořád věřím v Boha, jen už si nemyslím, že nutně musím být součástí církve. No, je to velké téma a spíš na osobní rozhovor.

Soňa Malinová řekl(a)...

To mám radost, že grafiky od Pavly máte doma.

Soňa Malinová řekl(a)...

Blog jsem začala psát ještě před televizí. Záznam rekonstrukce domu a taky z toho důvodu, že mám hrozně špatnou paměť. Tehdy můj blog četli maximálně tři lidi, takže jsem psala hlavně pro sebe.

Anonymní řekl(a)...

Děkujeme, že jste se s námi podělila o kus svého života. Váš blog považuji za jeden z nejlepších. Na nic si nehraje, nic nám nenutí a ukazuje nesmírně zajímavou osobnost. Občas si říkám, že byste měla napsat knihu. Marie

Soňa Malinová řekl(a)...

Marie, kdybyste věděla kolik práce mi dá sepsat pět vět:)

Pavla Richterová řekl(a)...

Milá Soni. Díky za tvůj dnešní příspěvek. Díky tobě a tvému blogu tolik lidí objevilo mé grafiky, že jsem ti moc vděčná ! Ted nic dlouho netvořím, protože mě zaměstnává můj vymodlený dvouletý poklad, ale věřím, že se ke grafice zase jednoho dne vrátím. Chalupa je hra byla krásná a krátka etapa i v mém životě. Ty i Marta jste pro mě dva velké vzory.

Krumlenka řekl(a)...

Milá Soni,
kdybyste slyšela jak o vás básním v práci a doma:), jste mou oblíbenou osobou, ať už v televizi nebo tady na blogu, moc ráda vás čtu, často se vracím i k mým oblíbeným dílům s vámi v Chalupa je hra nebo i Bydlet jako...
Líbí se mi, jak jste éterická a přitom podle mě dokážete stát nohama na zemi a zařídit, aby řemeslníci pracovali podle vašich představ:) Navíc mi rozšiřujete obzory, co se týče kultury:)..za to vám moc děkuji!
Krásné dny, Krumlenka

Alena řekl(a)...

,,Žrala,, som tie diely, aj Teba.
Jedna veta tam je presne o mne, ale bolo to minulý rok, preto mám tie moje obrazy...

Unknown řekl(a)...

Pavlu jsem také oslovila díky tomuto blogu a dnes máme na zdech její linoryty. Tolik podnětů, knih, myšlenek a nových lidí…díky! ♥️🙏

Liška Ryška řekl(a)...

Několik těch pořadů jsem viděla a byly fajn, byla v tom inspirace. Spíš mě to trochu vedlo k tomu se stáhnout a moc tady nekomentovat, když blog patří takové krásce a zajímavé a schopné ženě. A ještě ženě, která běhá. To já nedokážu.
Budovat bydlení přímo mě moc nebaví a mám pořád pocit nějakého pseudoostychu, že bych do toho spolubydlícícmu zasahovala. Možná dělat to pro druhé je zábavné, protože to neznamená hromadit věci u sebe doma. Náš byt je krásněj bizár, na zdi v kuchyni vymalovaná Johanka z Arku, na stropu erby, takže když jsme při utírání prachu odložili dřevěný hřib křemenáč vedle busty Danta Alighieri, došlo nám, že ho tam necháme trvale, protože to přesně vystihuje ducha našeho bytu : ) Máme dokonce trůn. Táta ho kdysi koupil v nějakém bazaru, když jsem ještě nebyla na světě.
A ty několikabarevné linoryty Pavly R. si hned vybavuju, ty byly moc krásný. Tak jsem ráda, že tady něco napsala do komentářů a že se má dobře.