neděle 16. února 2020

Moji známí se pustili do boje ...

....za zachování MOKŘAD .
Krásná ukázka toho, jak se má člověk vložit do dění kolem sebe.
Nestačí doma brblat, je důležité se spojit, vytvořit petici, nabídnout řešení, dát o sobě vědět.
Pokud by vás to neobtěžovalo, budou rádi za každý podpis. Nehledě na to, jestli jste z okolí nebo ne.


6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Je smutné, že o výstavbě domů rozhodují lidé, kteří tam nemají kořeny. Místní z historie většinou ví z ústního podání, že se tam nikdy nedařilo vypěstovat dobrou úrodu obilovin nebo brambor, případně zeleniny. No proč asi? Třeba by se dověděli, že tam, kde vyvěrá pramen nemá smysl ho zabetonovat, protože na povrch si cestu najde i když tam bude dům stát na 1 m vysoké betonové desce, a po několika létech začne vzlínat vlhkost nahoru. Tam kde je stále vlhko a bahnisto se nemá stavět domek, protože v domě, na tom místě, lidé kteří tam budou bydlet, budou velmi nemocní. Není to hned ze dne na den, ale týká se to cca 5-8 let bydlení. To nemluvím o těhotné mladé ženě a jejím miminku. Dnes všichni jsou chytří, ale předkové byli moudří a takovým věcem se vyhýbali. Jednoduchá zkouška: lehl by si na takové místo pes? Nikdy. A ani povel pána by ho tam neudržel více než pár minut. Takové místo patří ostřicové trávě, keřům a vrbinám, žábám a užovkám. Lidem ne! Proutkaři ví své. Ať to tam zůstane tak, jak to je. Jestli se této skupince povede prosadit nezastavění této lokality, tak klobouk dolů. Ale úřední šiml nemá rozum. Zdraví Iwka

mhrusova řekl(a)...

Dobrý den, podepsala jsem přes mail, kdyby bylo potřeba jinak pošlete podepíšu.
Marie Hrušová

Anonymní řekl(a)...

podepsáno.
A jak napsala paní Iwka, stařešiny vládly rozumem.
Snad jsem to zaslechla v souvislosti s povodněmi nebo v nějakém dokumentu - už nevím - ale dříve, pokud si chtěl někdo postavit domek, šel za nejstarším zeptal se, kde stavět.
Člověk by i řekl, tak ty blbce nechte stavět, jenže zařve příroda.
A přesně, příroda si cestu umí najít, denně chodím kolem starého domu a ta větev z praskliny ve zdi každý rok obzelená listy:-)
Co se týče úředního šimla a absence logiky, nejlépe to vystihl Werich:
Kde blb, tam nebezpečno.
Magda

Anonymní řekl(a)...

...a kde není voda, tam je Lubor...9/19
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10117034229-168-hodin/219452801100922/video/721546
Magda

Soňa Malinová řekl(a)...

Díky za podporu.

Anonymní řekl(a)...

Tak to je skvělé, mám radost. Na jednu stranu- ano, stavme nové byty a domy a na druhou stranu přemýšlejme kde. U nás v obci taky pan starosta loboval za zastavění nivy místního potoka a lesa, naštěstí se to nepodařilo a příroda zůstala zachována a pro výstavbu domů se našly pozemky na druhé straně obce. A navíc místní i hlídají, co se staví, jeden podnikatel měl stavební povolení na rodinný dům a hrubá stavba měla 3 patra a totálně zastavěl výhled do krajiny...a víte, co.. nakonec místně příslušný stavební úřad nařídil poslední patro ubourat (v době, kdy byly pouze zdi z porothermu) a ráz obce zůstal zachován. ..atd.
A zastavění mokřadů? Panebože, co je to za nesmysl? Tady má cenu bojovat..., takže podepisuju a šířím dál. Děkuji, že jste se zmínila a souhlasím s předchozími komentáři.
P.S. Kaplického blob, tančící dům v Praze nebo parádní návrh Evy Jiřičné na zastavění prostoru u ulice Olšanská v Praze mi nevadí, taková díla podporuji všemi deseti, ale mokřady prosím nechme být....
Jana