neděle 12. května 2019

Vypadá to, že poslední dobou víc lelkuju, ale ve skutečnosti pořád nad něčím přemýšlím, čtu články na netu, poslouchám rozhovory. Dokonce i blbý seriál může nakonec znamenat slušné nakopnutí.

Naposledy seriál Rozvod se Sarah Jessica Parker. V Sexu ve městě mi děsně lezla na nervy, ale v Rozvodu hraje ženu úměrně svému věku s adekvátním chováním.

Jak se rozvést, aby se člověk za pár let nestyděl, co všechno tomu druhému řekl ? Té vzájemné zloby, křivdy bylo  v seriálu tak akorát , stejně jako těch hezkých momentů. Pěkný mustr, jak v zásadních momentech držet pospolu nehledě na nepříjemnou situaci. Ať se to týká dětí nebo těžkých životních událostí.
Z osobní zkušenosti musím říct, že díky vzájemné velkorysosti  a úctě ke všemu hezkému, co jsme spolu kdysi prožili, si přejeme jen to dobré.

V seriálu je vedlejší dějová linka ( Hlavní hrdinka si otevřela malou soukromou galerii, hledá nové umělce, pořádá výstavy), pro mě velmi inspirující.

Za prvé mi došlo,  že si vedu s galerií docela dobře. Spousta galerií i podnikatelských záměrů zaniká do jednoho roku. To, že funguje čtyři roky, navzdory minimálním dotacím, je víc než dost.

Musím si víc věřit. Mám vyhlídnutých pár umělců, které bych ráda vystavovala, ale měla jsem pocit, že mě musí odmítnout. Tento týden jsem napsala dvěma a vypadá to, že obě výstavy se uskuteční. Věřit  si i ve výběru umělců. Andrea Tachezy, Ivana Kocmanová, Adéla Janská, měly  velký ohlas.

Obvykle majitelé galerií počítají s tím, že v budoucnu některé umělce budou zastupovat. Na to zatím nemám  dovednosti a  kontakty, ale těším mě, že výstavy jsou pro vystavující krokem vpřed.

Nedávno jsem četla jeden postřeh.

,,Pozorujte někdy lidi, kteří se dívají na umělecké výtvory oknem galerie, často váhají, než vejdou a pak náhle odejdou. Ten náhlý útěk nemá nic společného s vystavenými díly. Je následkem toho, že ke vstupu do  galerie musí člověk překročit nejen skutečný, ale i psychický práh."  (Thomson 2010)

To je něco, nad čím se musím ještě zamyslet. Osobně si myslím, že k překročení prahu pomáhají sociální sítě.
Těch lidí, kteří jdou okolo galerie a vstoupí dovnitř je minimum. Daleko větší množství lidí si předem o galerii něco přečetlo na blogu, FB  ( a teď nově mají možnost i na instagramu ) a pak se k nám vydají.

Tady odkaz na skvělý rozhovor o šetrnosti v navrhování i v životě s Evou Jiřičnou .







4 komentáře:

Greta řekl(a)...

Ten rozhovor s Jiřičnou mě taky moc bavil. Inspirace občas nečekaně zaklepe leckde.

Soňa Malinová řekl(a)...

Ve mě zůstalo slovo VELKORYSOST. Nevracet se ke špatným věcem.

Plihalova řekl(a)...

Velkorysost,tolerance..vidět pohár zpola plný...Krásné dny.JP

Anonymní řekl(a)...

Soňo, jste skvělá a inspirativní. Jen tak dál,děláte to dobře.
Katka