pátek 29. března 2019

Cirkulární ekonomika

...je něco, co běžně dělají rodiny s nízkými příjmy od pradávna.

V dnešní době se do  Cirkulární ekonomiky   zapojují  nejen jednotlivci, ale i velké firmy  jako třeba IKEA ( víc v tomto odkazu) , která od vás nábytek odkoupí a prodá za úplně stejnou cenu někomu jinému.
Zajímavý projekt je Textile Moutain . Kamenný obchod s látkami a galantérií z druhé ruky.



Po dvaceti letech k nám zpátky doputovala postýlka, kterou jsme kdysi koupili Davidovi v bazaru. Od té doby jí využili ještě další čtyři děti. Je plně funkční. Stahovací bok.  Čeká na další dítě.

....

Poslední roky trávím spoustu hodin vyhledáváním nábytku , dekorací a osvětlení pro klienty. Čím dál častěji repasujeme, nakupujeme v bazaru, renovujeme parkety.  Pak ale klidně utratíme peníze  za krásnou novou  tapetu do dětského pokoje. Mít klienty na stejné vlně je blaho.






8 komentářů:

Pondělí řekl(a)...

Myslím, že zrovna dětské postýlky jsou pro cirkulaci jako stvořené. Nám takhle v rodině jedna cirkuluje už asi 40 let. :-) Cirkulace je mi sympatická. Kl.

Anonymní řekl(a)...

U nás se také cirkuluje :D A také postýlka a další nábytek. Úžasné lustry v mozaice- mohu se zeptat zda jsou z nějakého bazaru nebo zda jsou nové? ( případně název?) Děkuji a ať se Vám daří. M.Rybníčková

Anonymní řekl(a)...

Ad cirkulace... U nás v Brně teď vznikla Knihovna věcí. Odkaz: https://knihovnaveci.mladiinfo.cz/how-it-works/
Sympatický projekt, snad se jim bude dařit a využitelný "sortiment" se bude rozšiřovat.

A trochu se pochlubím i vlastní "záchrannou" akcí. Křeslo kdysi (může to být už takových 20 let?) vytažené z kontejneru, naši nechali přečalounit a intenzivně nám pak sloužilo další léta např. jako oblíbené škrabací místo naší kočičky, skvěle se sedělo na opěrkách (auau)... No, dostalo docela zabrat. A máma teď při stěhování přemýšlela "kam (co) s ním". Vyhodit? To ne! A tak jsme se ho s přítelem ujali a přečalounili ho v trochu "punkovém" duchu. A může zase sloužit dál... Viz foto: https://photos.app.goo.gl/u6HCTZ2SUsmQZzXr9
Vesele zdravím! makepeace

Jana řekl(a)...

Dětské věci jsou pro cirkulaci stvořené. Naše postýlka (stejná jako vaše) koupená nová brachovi před těmi 40 lety, spali jsme v ní my tři sourozenci, sestrenky 3 děti, moje tři děti... a je furt skvělá. Ještě se mi líbila autosedacka Inglesina, koupená od sousedů, jezdí nepřetržitě už 14 let, zažila celkem 5 dětí a možná i další...😁

Soňa Malinová řekl(a)...

Vypadá to, že dětské postýlky jsou nezničitelné:)) Výpůjčka věcí i punk křeslo super !

Eva Faure řekl(a)...

Naše postýlka pro holky byla už babiček, pak jsme přišli my (4 děti), pak dala sestřenice, neteř, stěhování do Francie a teď čeká na toho dalšího. Doufám že v ní ještě pár mimin uvidím...
Ty dokážeš tak krásně vytáhnout ty správný věci

Soňa Malinová řekl(a)...

A ohledně lamp ... je to součást návrhu, který si klienti platí, takže nemůžu jen tak sdílet, ale pokusím se vytvořit jeden článek na téma bazary.

Maja řekl(a)...

Taky to tak máme stačí nakoupit třeba nějaký lak a brusný papír a třeba nábytek může být jak nový a ještě pár let posloužit. Taky má syn tuhle retro postýlku stačila jen přetřít a koupit takové mantinely a vyměnit matrací. A přetřít a postylka může být v klidu ještě v provozu, pak se zas uskladní na půdu a třeba ji využijí ještě vnoučata :)