neděle 9. ledna 2011

Nedělní příloha- Bezpohlavní období

Drahý strýčku,
omlouvám se za zpoždění zpráv ode mne, ale rád bych se pochlubil, že jsem absolvoval dvoutýdenní kurz sebeovládání a determinace na oddělení Likvidace. Tomu říkám opravdové svátky!
A do toho samé dobré zprávy od mých svěřenců, no posuď sám.
Helena běhá po doktorech, jedny testy, druhé testy, neustálé měření tlaku a odběry krve, které jen posilují její hlubokou úzkost o bezpečí a správný vývoj dítěte. V této geografické oblasti dělají z prenatální péče opravdovou vědu a tím i past, z čehož jsem nadšen, protože o Helenu se skoro nemusím starat. Je v konstantním stresu i beze mne. Do toho všechny ty dostupné internetové diskuze, které hluboce rozrývají veškeré představy prvočekatelky o těhotenství, porodu i výchově těch ubohých spratků. Připadá si neschopná už teď a přitom na ní dítě ještě ani není vidět, pokud se tedy těhotenství nepozná podle zhoršené kvality pleti a neforemného rozkydnutí pasu.
Hlavně ji udržet v izolaci od těch drzých naturalistek, které razí hesla typu: mateřství je přirozené, kojením se hubne a těhotné ženy jsou sexy!
Což mě přivádí k té nejlepší zprávě.
Tady se žádné sex neprovozoval už strašně dlouho, aspoň podle Martinových propočtů a vnímání času, hehe. Opravdové peklo pro něj a můj podíl zásahů skoro nulový. Kdyby to pokaždé bylo tak jednoduché, nebál bych se přibrat si další lidi a začít se skupinovou terapií.
Kromě Martinovy frustrace z nenaplnění základní potřeb, v něm ještě narůstá pocit izolovanosti. Nedokáže se napojit na dítě – z filmových romantických scén, kdy budoucí otcové promlouvají ke zduřelému pupku, se mu dělá špatně. Nedávno psal e-mail kamarádovi, že odmítá komunikovat, natož se citově vázat se zygotou, načež nechal tuto zprávu otevřenou, odešel na záchod, a mou neblahou úlohou bylo jen zinscenovat to, aby Helena zrovna procházela „náhodou“ kolem a periferně zahlédla slova „zygota“ a „vázat se“. Periferní vidění je skvělý vynález! Ženská zvědavost, na kterou dojela už ne jedna z nich, i v tomto případě udělala své.
Helena zůstala jako opařená, ale k mému překvapení k žádné hádce nedošlo.
Možná se tady rozbíhá má oblíbená rošáda: Sbírej, sbírej a já ti to na konci osladím!
Pevně v to doufám, stejně jako v to, že kniha od S.C.Lewise, kterou Helena opravdu dostala od Elen, zůstane ještě dlouho netknuta v knihovně.

S nehynoucí záští
tvůj
Tasemník


Vysvětlivky(Zygota je buňka s kompletní sadou chromozómů (u člověka to znamená sestavu 2n - diploidní - to jest každý chromozóm ve dvou kopiích). Zygota vzniká oplozením - splynutím pohlavních buněk (u člověka to značí samčí gametu (spermie) a samičí gametu (vajíčko). Gamety mají každá poloviční sádku chromozómů (u člověka 1n - haploidní). Jako vajíčko se obvykle charakterizuje větší a méně pohyblivá z obou pohlavních buněk. Přirozeně lze takové rozdělení aplikovat pouze u těch druhů, kde jsou pohlavní buňky diferencované.)

Žádné komentáře: