pondělí 2. července 2012

Dnes večer na ČT 2


S létem se mi pojí filmová projekce. Pár filmů jsem si vytipovala na Terryho ponožky, ale dnes mi bude bohatě stačit film od Davida Lynche Sloní muž.

Lynchův druhý, komerčně neobyčejně úspěšný film, natočený podle vzpomínek pamětníků F. Trevese a A. Montagua. Vyprávění opřené o autentické materiály a skutečný životní příběh Johna Merricka (1862–1890), muže znetvořeného multiplexní neurofibromatózou, jenž byl atrakcí Londýna 80. let 19. století, je postaveno na „odhrůznění“ titulního hrdiny. Bizarní a krutý osud "sloního muže" Merricka je líčen s akcentem na humanistické vyznění příběhu jeho utrpení. Lynch pojal film jako odsouzení předpojatosti společnosti vůči "nenormalitě" a jako výzvu k přijímání odlišnosti. Film je černobílý a kamera F. Francise mu dává expresionistické ladění souznějící s jeho dramatickým obsahem. Roli "sloního muže" vytvořil v důmyslné masce John Hurt, další postavy vytvořili Antony Hopkins, John Gielgud a Anne Bancroftová, kteří svou účastí nesporně přispěli k úspěchu filmu, děsícího krutostí, jíž je člověk schopen, a dojímajícího údělem hrdiny. 
Sloní muž premiérou v září 1980 zahájil své jednoznačně vítězné tažení světovými kiny (mimořádný ohlas zaznamenal v Japonsku!). Řada ocenění včetně tří cen BAFTA (za nejlepší film, pro Johna Hurta a autora výpravy Stuarta Craiga) a francouzského Césara za nejlepší zahraniční snímek pomohly tvůrcům Sloního muže strávit i skutečnost, že žádná z osmi nominací nebyla proměněna v Oscara. Sloní muž je filmem, který nestárne: dodnes se stejnou silou artikuluje nekonečný výkřik světa, který s ozdravným úděsem pohlédl do vlastní hrůzné tváře, kterou obvykle úzkostlivě skrývá pod kápí všednodennosti. 

2 komentáře:

OLČA řekl(a)...

ahoj Soni, já se určitě dívat budu, naposled jsem to viděla, to jsem byla spíš malá, bych řekla:)), postupně jsem viděla snad všechny Lynche (oblíbenec), tak dnes si opráším Sloního muže

Soňa Malinová řekl(a)...

Bezva. Budeme se koukat spolu.