čtvrtek 17. ledna 2019

Chystáme výstavu






Alena Šourková rozená Hásková, narozena 6. 6. 1928 se stala ve své době první fotoreportérkou časopisu Vlasta. Byla známá jako fotografka žen a dětí. Významně se podílela na životě poválečné fotografie v Československu. Nejen jako fotografka, ale také jako šéfredaktorka. Svým výjimečným odhodláním spojovala svět amatérské a profesionální fotografie. V jejím díle se odráží především myšlenka humanistické fotografie a zásadní projekt Edwarda Steichena pod názvem Lidská rodina, jimž byla velmi zasažena.
Společně s Dagmar Hochovou a Danielou Sýkorovou patřila ve své době mezi hlavní ženské představitelky humanistické fotografie v Československu.
Fotografie na výstavu laskavě zapůjčila dcera autorky Magdalena Bláhová.

kurátor: Oldřich Malachta

vernisáž : 7.2. v 17 hodin

...........

Počet výstav se poslední roky ustálil na pět v roce. Je to časově i finančně náročné, víc prostě nezvládnu. Letos budou opět výtvarné dílny pro děti jednou měsíčně s Janou. 

Novinka bude výtvarný dýchánek pro ženy. Nejvíce rozumím keramice. Očekávejte tedy výrobu pítek na zahradu a jiné drobnosti. Moc se na vás těším. 





2 komentáře:

Kristyna Pruchova řekl(a)...

Ach, já si po přečtení každého vašeho příspěvku říkám, jaká škoda, že nežiji poblíž a nemůžu se přijít podívat, kdykoli je to možné.

Soňa Malinová řekl(a)...

Třeba vám to někdy vyjde. Na poslední workshopy přijely dvě paní z Bratislavy.