středa 5. března 2008


Tyto příspěvky o rekonstrukci nejsou pro ty, které irituje diletantství v pravopise. A je to pro všechny ženy, které rády mění potahy na sedačkách, stěhují nábytek, mění závěsky,tvoří, vrtají, brousí, listují časopisy a nakonec stejně koupí něco v IKEa, protože nic jiného a levného na trhu není. Pro muže, pro které je překážka výzva. Pro ty, co nikdy v ruce nedrželi pilku v ruce a přesto by rádi postavili dům a nebo aspoň budku pro ptáky.A hlavně pro ty, které zajímá , co obnáší rekonstrukce starého domu. část 1. Jak to všechno začalo. Nebýt mých koupěchtivých několika přátel, toužících po vlastním domečku, myšlenka na vlastní dům, by mě ani nenapadla. Máme totiž nááádherný, velký , slunný byt.Kdo za to ale opravdu může, jsou naši přátelé,kteří si koupili starý, malý domeček v Rychvaldě. Na celkovou rekonstrukci měli jen 30.000 kč a přesto do toho šli. Nakonec se to seběhlo hrozně rychle.,, Normální,, lidi, když chtějí koupit dům, se dívají na domečky, promýšlejí pro a proti. Ale to my né. My, městská jelita ,jsme se u druhého domku,který jsme shlédli, rozhodli, že ho bereme. Pro bližší představu, domek je z roku 1895 ,ale česká kutilská ručička udělala nevratný zásah do domu v roce 1960, což ve výsledku dopadlo katastrofálně. Ke klasické chalupě se šikmou střechou přistavěli krychli. Můj muž je ale velký optimista. Pravil.Všechno spravíme,vybouráme,natřeme a to vše za 3 měsíce. Musela jsem zapnout veškerou moji fantazii, aby jsem si představila, jak můj muž opravuje starý plesnivý dům, ač jsem od něj doposud viděla jen přivrtanou poličku. Rada na závěr: Nenechte se odradit vhledem. Všechno jde vylepšit. Co ale nezměníte , je místo. Proto si dobře promyslete dostupnost a okolí. Až později jsem zjistila,že je slyšet co deset minut brzdící vlaky. Starousedlíci mě ujišťují, že to brzy nebudu vnímat.

6 komentářů:

mrozkulka řekl(a)...

Tak mám privilegium, že ti můžu napsat první komentář! :-) Těším se na další tvoje psaní, protože se hezky čte, ačkoliv patřím mezi ty, které "irituje diletantství v pravopise...":-) Tak jen hezky pokračuj!

Anonymní řekl(a)...

Asi sem budu chodit častěji. Koupili jsme starý plesnivý, ale krásný dům za hříšné peníze a já prolejzám časopisy a v duchu zařizuju. A pak stejně skončím na webu Ikea :-) Peněz moc nezbylo, takže zažizování bude podstatně pomalejší a spíš nás čeká až na stará kolena, ale ráda se nechám inspirovat.

Soňa řekl(a)...

Milá Masho,
výhodu máš tu,že budeš mít dostatek času si všechno promyslet.
Po půl roce bydlení už mám cukání něco měnit.Jsem natolik zdeformovaná,že když mi přišly fotky apartmánu,kde budeme trávit léto,první co mě napadlo bylo,že by jen pár věcí mohlo z toho prostoru udělat moc hezké bydlení.

Zápisky jedné knihovnice řekl(a)...

čtu si zpětně tvůj blog. Zajímá mě, který Rychvald máš na mysli, ten u Bohumína? Nebo jiný? (Bohumínský mám docela blízko). Blog se mi moc líbí, už proto, že jsme taky rekonstruovali starší dům, takže vím, o čem píšeš :-)

Zápisky jedné knihovnice řekl(a)...

Ještě jsem chtěla k těm vlakům - bydlíme skoru u trati, ta vede za naší ulicí a mám moc ráda zvuk vlaků, to bylo první, co mě u domku zaujalo :-).

kecka zpod komonca řekl(a)...

hodně starý příspěvek, ale přesto - praštily mě hned první věty...hlavně druhá... nakonec něco koupí v ikei. A to na spoustě blogů píšou, že ikea je out...hned je mi líp