neděle 3. ledna 2016

Proč mi to ta škola dělá.

Těším se do práce , ale škola mi to kazí
Takový ten divný pocit z toho, že B. píše opravný test z fyziky, ale nebylo v mých silách ho to doučit. Úlohy ve stylu: vypočítej jednu neznámou : hustotu, váhu nebo obsah...to by ještě šlo, ale jakmile začnou do toho plantat převody jednotek a zadají jen jednu veličinu, je ztracen.
Řekněte mi, na co mu bude schopnost vypočítat hustotu dvou dřevěných kostek a podle toho určit dřevinu.
....
Dnes jsme s Borkem objevili badmintonové hřiště za solidní cenu, otestovali a teď bych se nejraději vyplácla na postel. ( moje oblíbená činnost posledních 14 dní)
.....
David odjel na lyžák. Jenom díky extrémně nízké ranní teplotě byl ochotný si vzít pořádnou zimní bundu a čepici. Minulý lyžák jsme si pro něj jeli hned druhý den.

Jo. Ještě jsme byli s B. na Hvězdných válkách ( protože starší bratr ho nechtěl vzít sebou) . V tomto směru jsem nenáročný divák. Vůbec mi nevadilo, že jsem neviděla předchozích 6 dílů. Důležitý byl společný zážitek s popcornem a colou stále při ruce.

Přes  svátky jsem četla hezkou knížku( dárek pod stromkem od Hanele) Autor vystudoval filozofii...ne vždy, ale často je to záruka, že tam najdete pár myšlenek, které stojí za to.

Stručný obsah knihy je na webu tak hrozný, že bych si knihu sama od sebe nekoupila. 

Hlavní hrdinka je dobrý poděs.Toulavá od mala, v dospělosti zdánlivě zakotvená.
Ne, že by se mi chtělo takhle žít, ale občasná lehkost v rozhodování by se hodila .








3 komentáře:

Jana řekl(a)...

Hezký den, Soňo, jsem učitelka, tak chci napsat něco k tomu, proč to ta škola dělá:-) Popravdě netuším. Neumím si představit, že bych jako učitelka dala jakýkoliv test na den po vánočních prázdninách. Ale ve školství, tak jako všude, se vyskytují různí lidé, ne jen ti skvělí, jako já:-D. Co je na testu tak zásadního, že se musí psát hned po Vánocích? Je to teror na dětech. Jako rodič bych si asi stěžovala, ale vím, že je to často ta nejhorší cesta (hlavně pro děti). Ale zrovna ty otázky na porovnání hustoty kostek a určení hustoty - ty se mi vždycky líbily, přišlo mi to takové praktické. Překvapuje mě, že vám se nelíbí:-) Podle mě by si hlavně učitelé měli uvědomit, že ZÁKLADNÍ škola má naučit dítě ZÁKLADY.Takže O.K., počítejme ve škole příklady na kostky dřeva, do testu ale dám jednoduché příklady - vypočítej hustotu, objem. I tak je výsledek nejistý:-) (Umím si přestavit nejméně jednoho žáka, jak se najednou zmateně ptá "paní učitelko, jak jako hustotu, jak to myslíte":-D)

Soňa Malinová řekl(a)...

Přesně jak říkáte. Příklad, kde se vypočítává jedna z veličin, mi přijde adekvátní šesté třídě. Všechno ostatní použít jen v hodině.
A to nás to nejhorší ještě čeká! Uuuááá:)

Anonymní řekl(a)...

Mne to nebolo tak nemožné doučiť dcéru fyziku, lebo som ju vyštudovala, ale učila som ju tou metódou, ktorá pripomínala ,,elementátnu,, matematika Hejného, ktorú spomína Monika Na kopečku, dcéra bola v autistickom spektre, potvrdenom až teraz v dospelosti...
Určite je dobré ísť na všetko cez to, čo už deti vedia, vnímajú a cítia...to čo necítia, nepojmú...začína sa od síl, dejov a až potom sa učia fyzikálne veličiny, tie charakterizujú
nejaký vzťah deja...sú dané ! aj jednotky ! aj vzťah !...tie prvé sú dané v tabuľkách, to posledné tretie treba chápať, je to matematický zápis deja....:-)))))
Príklady sú dril, aj my na mat-fyz. fakulte sme počítali a počítali....to chápem, že to nejde, lebo treba mať ,,narátané,, aby sa človek chytil !
Na to by mohol byť doučovací študent, aj na ten pochop !
Mne šlo len to čo som pochopila, čo nie, mi nešlo ani na mat-fyz !
:-)
Ale faktom je, že zaujímavým by to mohol urobiť nejaký konštruktér nábytku, ktorý s hustotou dreva asi pracuje :-))))
Mne to s dcérou nebolo nič platné,že som fyzik, učiteľka jej dala testy a vypĺňanie tabuliek na čas (čo z dôvodu individuálneho plánu nemala robiť ) a to jej nešlo, takže sme sa učievali, aj keď vedela, že dostane len zlú známku ! Až na strednej z nej fyzikár bol paf ! Mal iný prístup.
Zúfalá a utrápená som bola ale dosť, radosť mi robilo, ako jej išlo tvorenie mimo školu !
A som rada, že je kreatívna bytosť napriek všetkému.
:-)))