středa 15. července 2015

Franta- všude, jinde

 V prostojích ( než malíři namalují aspoň část budovy) obvykle odskakuju do centra Ostravy. 
V GVUO  vystavuje  Franta ( František Mertl). Doma jsem si dohledala  DOKUMENT Obojí stojí za shlédnutí.

Tyhle příběhy jsou neuvěřitelně nakopávací. F.M. ve třiceti emigroval do Francie. Mladý malíř, v cizí zemi...good luck.

 „…je jedním z těch umělců, kteří si otevřeně kladou hlubší otázky po povaze a smyslu bytí člověka v moderní technokratické civilizaci. Skepse a bolestná zklamání jsou ale úměrná duchovnímu patosu, jímž malíř s plným nasazením své lásky k životu obdařuje i dnešní lidské bytí v nejširší škále jeho existenciálních výzev. V mnohém jde Franta v tomto ohledu stejnou cestou jako jeho čeští generační souputníci a přátelé.“

I když mě zrovna africká tématika moc nebere, u každého obrazu jsem se musela na chvíli zastavit. Je vidět, že figuru by namaloval po slepu.





Sochy nádherné.




Nedávno jsem narazila na dokument o  mladé malířce. Víc než obrazy, mě nadchl její životní styl. Měla v sobě neuvěřitelnou odvahu změnit místo, kontinent, mít raději míň a dělat to, co jí dělá opravdu šťastnou.

.......................
Změnit místo nese s sebou spoustu obav a nejistot, ale zároveň nové příležitosti.
Good luck i tobě. Ty , která mě čteš a bojíš se.

5 komentářů:

RONICA řekl(a)...

Díky za tip. Jedeme na Colours, tak na výstavu určitě zajdeme také. V Třebíči je od prosince otevřená stálá výstava darovaného díla Franty... Krásný den, Veronika

Lucie Konečná řekl(a)...

Výstavu jsem viděla před lety v Českém Krumlově a naprosto mě zasáhla. Dokument o něm mám nahraný a dívám se na něj, když je mi ouvej. Mít dost peněz, koupím si od něj cokoli - kvůli té energii, kterou do toho dává. Miluju ho!

Soňa Malinová řekl(a)...

Určitě by měl radost, kdyby tohle četl. Takže já si zamlouvám sochu a Lucie obraz. Netrváme na konkrétní věci:)

Soňa Malinová řekl(a)...

Ronico, já taky děkuji za tip.

Hana de Prague řekl(a)...

Taky děkuji za tip, škoda jen, že to mám do Ostravy tak daleko. Frantu miluju už několik let a ten dokument mám taky uložený :-) Doma mi visí jeho plakát, který jsem si před několika lety koupila ve Francii ve Vence, kde žije.
Poprvé jsem jeho výstavu viděla před několika lety v Brně na Špilberku, potom v Praze v Muzeu Kampa (na mém blogu tady: http://praga-magica.blog.cz/1210/franta-na-kampe) a před dvěma lety Českém centru v Paříži (na mém druhém blogu tady: http://pariz-pro-pokrocile.blog.cz/1308/franta-v-ceskem-centru-franta-dans-le-centre-tch-que)
Myslím, že do té Ostravy přece jen nutně potřebuju jet... a taky děkuji za informaci o Třebíči, už je naplánovaná :-)