úterý 2. srpna 2011

Strom života

http://www.filmeurope.cz/movies/544-strom-zivota
Pro jistotu jsem nečetla dopředu žádné ohlasy, jen jeden komentář kamaráda, že lidé odcházejí ze sálu. Asi jsou lidi v Ostravě méně asertivní, protože soudě podle poznámek okolí, kdyby se nestyděli, odešli by po 15 minutách.Paní vedle to celé prosmskovala. Bred je prostě zmátl.

Napíšu svůj dojem. Kdo nechce být ovlivněn, hned teď to zavři a podívej se zítra.To už tam bude vložená nějaká hudba.
Film začíná citací z knihy Jób .Od začátku do konce se řeší ve filmu víra, zloba vůči Bohu a smíření na všech úrovních. Během chvíle mi došlo, že brýle nebudu na titulky potřebovat, protože prvních 30 minut nikdo nemluví, jen sem tam někdo něco zašeptá. Spousta obrazů Božího stvoření, až máte pocit, že  se díváte na nějaký přírodopisný film. K tomu vážná hudba a taky naše Vltava. Pak se to trochu rozpohybuje (ale né moc), mluví nahlas (občas) , děj je znázorňován pořád hlavně obrazy.Líbí se mi , jak jsou  vyřčené otázky a výtky vůči Bohu, které se v běžném životě bojíme jen domyslet...ale zároveň je v tom zoufalé hledání cesty zpět.Víc aktuálnější téma pro mě jsem si nemohla vybrat.

Zcela nepodstatné, ale nešlo nepovšimnout si, jak měli krásně zařízenou domácnost. Křeslo FLY v rohu, lampy  a solitéry nábytku zkombinované dohromady tak, že se chcete stěhovat.

Někdo mi chtěl udělat radost a poslal  časopis, který je v letadlech a je tam i o mě + knihy o židech.Moc děkuji.

Žádné komentáře: