sobota 24. ledna 2009

Dopisy

Včera mi přišel dopis.Poštou.Nebyl to výpis z banky ani upomínka z knihovny.
Pravověrný , ručně psaný dopis od spolužačky z Bechyně.

Jedna z výhod toho,že jsem šla ve 14 letech studovat 400 km od domova byla ta,že mám plný pytel dopisů.Od mámy,od kluků ,od spolužaček.
A páč mé spolužečky jsou umělecky nadané, čtení je požitek.

Úryvek z dopisu od K.(v 19-ti letech))
...Koupila jsem si hrozně pěknej starej americkej psací stroj a chce se mě psát,tak to vodneseš ty.Určitě tě ze všeho nejvíc zajímá ,co dělám.jestli jsem třeba nevyrostla,neztloustala, nezmužněla,nepobrala rozum atd.
Tak tedy : stále ještě nepracuji, ne že by mě nikde nechtěli, to voni zase cejtěj kvalitu, tak dolejzaj, ale já jsem už 2 měsíce nemocná....
Předevčírem bratr slavil 20-té narozeniny. Šli jsme do cukrárny a tam si L. koupil blaho v podobě zmrzlinových pohárů a mnoho zákusků,však ho znáš...Stálo nás to 86 korun a samozřejmě spousty ostudy, protože se bratr doposavad nenaučil přiměřenému společenskému chování. Já se sice taky nechovám vždy akorát, ale na L. v tomto případě nemám..Přece jen,když si někdo balí zbylé zákusky do kapesníku a strká do kapsy...Co je moc, to je moc.

..Rozhodla jsem se pro sebevzdělávání a sebezdokonalování.Prakticky to vypadá tak,že jsem se přihlásila do knihovny a dělám ze sebe sečtělou.Teď čtu od Egona Hostovského-Všeobené spiknutí a čumím.Je přinejmenším zvláštní, ale úsudek ještě nemám.Včera jsem v N. koupila knížku se třemi díly Karla Čapka-Hordubaj,Povětroň,Obyčejný život. No, nekup to,když to stojí 12 korun. U nás v N je nový antikvariát,čili nový požírač mých těžce vydřených pěnízků.....

A jak to tady opisuju,vím ,kam se vydám letošní prázdniny.

13 komentářů:

Andrea Tachezy řekl(a)...

Jééé, závidím.Já jsem kromě zmiňovaných složenek a jiných nepříjemností nedostala poštou už strašně dlouho nic.A chybí mi to.Jo a komentáře v češtině jsou vítány! Já tu angličtinu beru hlavně jako příležitost trochu oprášit to, co jsem téměř zapomněla. A chyby jsem přestala řešit, stejně píšu věty holé a primitivní. Hezký zbytek víkendu, přeju.

Soňa řekl(a)...

Lidi nechtějí psát a dokonce ani komentáře na blogy.Ke známé chodí denně okolo 2000 lidí se kouknout na blog a nikdo nenapíše ani ,,jéééé" nebo ,,bééééé".
Čím to je,to fakt nevím.

Andrea Tachezy řekl(a)...

Zdá se, že to je česká specialita. Mně i kamarádi hlásí, že se byli "kouknout", ale nenapíšou téměř nikdy nic :-( Tak alespoň, že se občas nějaká vyjímka objeví, ne?!

Anonymní řekl(a)...

Mám stejnou zkušenost. Málokdo zanechá koment. Nevím, čeho se lidi tak bojí. Jestli se stydí za to, že nakukují...??? Přestože k tomu je ten web přece určený... Raději to hlásí na potkání, mailem, přes skype nebo icq :-)

Mimochodem, koukala jsem, že si Tě hodila Amélka do odkazů a v tu ránu Ti návštěvnost neuvěřitelným způsobem vzrostla! Gratuluju!!!! :-)

Soňa řekl(a)...

To nebylo Amélkou,ale protože někdo o mě diskutoval na webu o bydlení.Mám totiž možnost nakouknout odkud to je.Ale přes Amélku se o mě dikutér dozvěděl.Takže vlastně i díky ní.
Stejně to píšu pro ty, co mi tady píší.Ať je jich 20 nebo 200.Mě to baví.

Pavla řekl(a)...

Ahojky Soňo, jo jo je pravda, že málokdy člověk napíše komentář. Možná snad proto že je trošku pod vlivem toho, že nakukování do blogu je tak trochu voayerství....ale každopádně pořádně inspirující!!!
Já se o tomto tvém dozvěděla na livingu, jo v diskusi o selském interiéru, který je sice plný nápadů a pěkných věcí ale často je to kýč jak hrom, ale ráda tam chodím ani nevím proč. Už jsem tam dlouho nic nenapsala.....No ale proč píšu. Právě na livingu jsem se dozvěděla o keramice, kterou děláš, mimochodem je úžasná a jednoduchá no a vůbec jsem si tě nespojovala s paní z bydlení je hra. No takže je to tak trochu pěkná náhodička a ještě k tomu máte opravený krásný dům, který pro mě je inspirací taktéž, protože jsme ve fázi rekonstrukce, kdy si říkám aby to už bylo za námi...jako při tom porodu, jak píšeš ty. No takže díky za to, že je někdo takhle odvážný, talentovaný a kreativní. Pa a piš, ať je co číst, třeba bude ohlasů víc než čekáš.

Soňa řekl(a)...

Pro ,Já":
Díky,díky za moc milý komentář.
Je fakt,že blogy jsou něco jako časopisy,které si lidé čtou,aby se inspirovali nebo si odpočili.

Anonymní řekl(a)...

ta pejsko-kočičková známka je naprosto k zulíbání (mám ji taky) a vůbec, k zulíbání je tu všecko!

ach, mě su tak líbí...

zdraví hanka

Anonymní řekl(a)...

Já tam mám to "já" a vůbec nevím jak se to mění....chjo, mám antitalent na tyhle věci. Jen tak pro zajímavost. Jsem Pavla a jsem ze Źamberka, takže abych nebala až tak moc anonymní a neosobní. pa

Anonymní řekl(a)...

Vrátím se po přečtení všech těchto komentářů k dopisům... Píšu si s kamarádkou z Anglie, její poslední dopis šel 2 měsíce, to byly nervy čekat :-). Nejvíce dopisů mi chodilo, když jsem byla v USA, to mám plnou krabici. Je úžasné se kním vracet, je úžasné rozlepovat obálku a vědět, že ten, kdo to psal se tomu dopisu opravdu musel věnovat.
Je lépe psát s chybami, než nepsat vůbec.
Soni tvůj blog je potěšením každé ráno.
cimi

Soňa řekl(a)...

Zdravím Žamberkovou Pavlu,Cimi,Hani.Momentálně píšu taky dopisy a posílám poštou.Jsou to výroční zprávy a uzávěrky projektů,žádostí o dotace pro mateřské centrum:-((((Je to kupa ,,vzrušujících,,textů.A obchody s keramikou čekají a čekají.

Pavla řekl(a)...

Jsem to změnila, to já mi přišlo dost silně egoistický, ne že bych si nevěřila, ale všeho moc škodí. Já mám rozepsaný dopis už 14 dní. čas od času si písneme s kamarádkami ze střední školy. je to taková nostalgie a romantika....
a mimochodem taky mám nejvíc dopisů z dob mého au - pairování v Anglii. Byla to moje jediná podpora od příbuzných a známých a hlavně hmatatelná. E - mail si po pěti letech nepřečtu, ale k dopisu se ráda vrátím....pa pa

Anonymní řekl(a)...

Mimo téma-
protože nemám jinou možnost
jak Ti poděkovat za Tvůj blog.
Včera jsem neměla už snad sílu žít
(starám se o80ti letou babičku se stařeckou demencí ,2prcky 1a 5 let, zahradu3000m, manžela před operací páteře(asi) a do toho se snažím zvelebovat naší chalupu, na kterou se 40let nesáhlo(protože je to potřeba a baví mne to).
Tvé úžasné stránky mi nabily baterky na několik týdnů dopředu.
Díky za krásné inspirace,za hřejivé povídání,návody, fotky,mě internet tak trochu dost pojí se světem, protože bydlíme mimo(město)a babi nemůžu nechat bez dozoru.
Vykašli se na lidskou malost, na to co kdo kde o tobě povídá,protože málokdo dokáže otevřít sám sebe, své myšlení a hlavně vlít druhému do žil takové energie a entuziasmu, jako ty včera mě,kdy jsem se tak nějak plácala v blbé náladě z toho všeho.Prostě Soni díky, díky, díky
za tvoje šikovné ruce a otevřené srdce..